21 Mayıs 2009

(anadoluhaber) ENERJİ GÜNDEMİ

Rus 'Kuzey Akım' boru hattı projesi yolunda gidiyor

Konsoryiumun mali sorumlusu Paul Corcoran EurActiv'e çevreyle ilgili gerekli izinlerin Aralık 2009'da alınmış olacağını söyledi. Proje finansmanının bu yılın üçüncü çeyreğinde hazırlanacağını kaydeden yetkili inşaatın planlandığı gibi 2010 ilkbaharında başlayacağını belirtti.

Corcoran finansmanın somut bir şekilde garanti altına aldığının altını çizdi.

"Kuzey Akım paydaşlar anlaşması projenin nasıl finanse edildiği konusunda açık bir görüş sunmaktadır. Yüzde 30 hissedarlar öz sermayesi tarafından sağlanırken konsorsiyum pay sahipleri fonunun €1,5 milyarlık kısmını elinde bulunduruyor. Yatırımın yüzde 70'i dış finansman ile sağlanacak."

Corcoran hissedar öz sermayesine güvendiğini ve Gazprom'la 22 yıllık sevk veya ödeme anlaşmasının imzalandığını söyledi. Projenin tamamlanmasıyla ilgili riskin hissedarlarca alındığını sözlerine ekleyen yetkili bunun bankaların ilgisini çekeceğini belirtti.

Ancak Corcoran kredi sağlayacak kuruluşların projeye para ayırmadan önce çevreyle ilgili somut koruma planları ve nihai teknik özellikleri bilmek istediklerini söyledi. Güzergah, teknik tasarım ve çevre üzerine boru hattının etkileri gibi çalışmalar sonuçlanır sonuçlanmaz konsorsiyum kredi piyasalarına başvuruda bulunacak.

Devam eden ekonomik durgunluk konsorsiyum için en büyük engel. Corcoran bu konuda, "Ekonomik kriz aslında bizim avantaj. İkinci siparişlerin gelmediğine bakarak çelik fiyatlarının tahminimizin çok altına indiği ve dolayısıyla önemli bir belirsizlik yaşadığımız söylenebilir," diye konuştu.

Taraflar:

Öte yandan Estonyalı araştırmacılar Finlandiya Körfezi'nde çevre üzerinde projenin etkileri konulu bir çalışma gerçekleştirdiler.

Estonya Bilimler Akademisi Doğa Korunumu Komitesi üyesi Ivar Puura Kuzey Akım Projesi'nin çevre üzerindeki etkileri konulu bir tartışmada 2 inçlik bir alanda dip tortusu kontrollerinin yeterli olamayacağını ve 12 inçlik bir derinlikte kontrollerin uygun olduğunu ileri sürdü.

Puura ayrıca ne Rusların elde ettikleri verilerin ne de Finlandiya'daki Kymi Nehri'ndeki dioksin kirliliği verilerinin çevre raporunda yer almadığına dikkat çekti.

"Bu ayrıntıların hiç biri raporda belirtilmemiş. Ayrıca daha önceki çalışmalarda gerçekten zararlı maddelerin dört inç ve aşağısında yer aldığı da not edilmişti."

Arka plan:

Toplam 1,220 kilometrelik boru hattıyla Rusya'nın Vyborg kentinden Baltık Denizi altından Almanya'nın Greifswald bölgesine doğal gaz aktarılmasının hedeflendiği "Kuzey Akım" projesinde yılda 55 milyar metre küp gaz transfer edileceği ve bu miktarın 25 milyonun üstünde haneye yetecek kadar olduğu belirtiliyor.

Kuzey Akım projesi dört ana şirket tarafından tasarlanmış bulunuyor: Gazprom,  BASF/Wintershall Holding AG, E.ON Ruhrgas AG ve N.V. Nederlandse Gasunie. Gazprom bu konsorsiyumda yüzde 51 hisse ile en büyük paya sahip.

Boru hattının Avrupa'dan geçecek olması nedeniyle proje Avrupa Birliği (AB) Avrupa Ötesi Ağlar Enerji Kılavuzu'na tabi olacak. Statüsü 2006'da onaylanan planın toplam bütçesinin €7,4 milyar ve Kuzey Akım özel sektörün finanse ettiği en büyük alt yapı projesi olma özelliğini taşıyor. Ancak İsveç, Polonya ve Baltık devletleri projeye karşı çıkıyor.

Baltık bölgesinde yer alan yetkililer arasında uluslar arası danışma ve diyaloglar yoğun bir şekilde 2006'da başladı. Bu yılın Mart ayında ise Kuzey Akım "Espoo Raporu" yayımlandı. Belgede bütün güzergâh boyunca meydana gelebilecek potansiyel etkiler ayrıntılı olarak ele alındı. Rapor Rusya, Finlandiya, İsveç, Danimarka ve Almanya yetkili makamlarına gönderildi. Çünkü boru hattı adı geçen ülkelerin ekonomik bölgeleri veya karasularından geçiyor. Polonya, Letonya, Litvanya ve Estonya'ya da projeden etkilenecek ülkeler oldukları gerekçesiyle metnin kopyaları gönderildi.

Kuzey Akım konsorsiyumu Letonya, Estonya ve Litvanya'nın da aralarında bulunduğu dokuz ülkede toplantılara devam ediyor.

 



Teker teker mi, yoksa hepsi birden mi? Arkadaşlarınızla ilgili güncel bilgileri tek bir yerden edinin.
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.