14 Mayıs 2009

(anadoluhaber) Simurg (30 Kuş)’un Hikâyesi


]

… nefisleri Hüdhüd kuşunun rehberliğinde yolculuğa çıkan kuşlar Çin semasında uçarken, kendisinden düşen bir tüyden yaratıldıkları kralları Simurg'a ulaşmak istemektedirler. Kuşlar, Hüdhüd'ün irşadından sonra meşakkatli bir yolculuk için gerekli hazırlıkları tedarik ederler. Sonra; taleb, aşk, marifet, istiğna, tevhid, hayret, fakr ve gına vadileri adında yedi vadiye dalarlar. Kuşların bazıları  seferin zorluk ve tehlikeleri karşısında geriye dönerken, bir kısmı da gayelerine ulaşamadan helak olur. Kalanlar ise gevşeklik göstermeden ciddiyetle yola devam ederler. Arzular onları engelleyemez, karşılaştıkları korkular iradelerini kıramaz. Böylece, fakr ve gına vadisi olan son vadiye ulaşırlar. Fakat, oraya yalnızca yolculuğun sıkıntı ve tehlikelerine göğüs geren otuz kuş ulaşabilmiştir. Simurg'un huzurunda benlikleri silinir, krallarıyla aralarındaki perdeler kalkar. Simurg'a baktıklarında, kendisinde otuz kuş müşahede ederler. Böylece çokluğu (kesret) birlikte (vahdet) müşahede etmiş olurlar. Kendilerine baktıklarında ise yalnızca Simurg'u görürler. Bundan hayrete düşerler; sebebini araştırdıklarında kendilerine şöyle denir: '' Bu mertebe bir aynadır. Ona ulaşan, sadece kendisini görür. Otuz kuş olarak geldiniz ve otuz kuş (si murg) gördünüz.'' Kuşlar beşeri nefislerdir, simurg Hak'tır; vadiler ise sufi yolun makamlarıdır. Kuşların yolculuğu manevi vadilerde gerçekleşen  Batıni bir seferden ibaretti. Orada nefsin garip ve acayip hallerini, karanlık ve nurunu,  bu dünyaya ve Allah sevgisine taalluk ettiler. Son vadiye ulaştıklarında ise, saflaşıp temizlendikleri için perdeler kalktı. Artık karşılarında üzerinde cemal-i İlahinin yansıdığı bir ayna vardı. Aynaya baktıklarında, aslında kendi zâtlarından başka bir şey olmayan matlubları Simurg'u görmüşlerdi.
 
Kaynak :(E'bul-Alâ Afifi, Tasavvuf, çev. Ekrem Demirli- A.Kartal, İstanbul: İz Yayıncılık, 1996


--
   www.kizilay.org.tr
   www.kimseyokmu.org.tr
   www.denizfeneri.org.tr
   www.ihh.org.tr
   www.cansuyu.org

"Bazen bir kuyuya benziyor hayat; kör, pis, zehirli bir kuyuya. Boğuluyorum, ölüme koşacak mecalim kalmıyor, kimseyi görmüyor gözüm. Sevdiklerim yabancılaşıyor. Kitaplar tuğla oluveriyor birden. Dostlarımın sesini tanımıyorum. Varlığım bir tele asılıyor. Bir kâbus bu, bir hastalık. Gözlerimi kaybettikten sonra bu kuyuya sık sık düştüm... İstediğini yapamamak, sakatlığımdan doğan bir aciz"

Cemil Meriç

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.