T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) Televizyonu alkolik olmayan var mı?

Televizyonu alkolik olmayan var mı?
 
Dr. Veli Sırım
Kaynak: www.moralhaber. net
 
Ülkemizde kişi başına ortalama televizyon izleme süresi 5 saat civarında. Müzmin ve kronik televizyon bağımlılarını da dahil edersek bu süre 10 saati buluyor.
Televizyon çoğu insanımızca ailenin vazgeçilmez bir ferdi gibi görülmekte. Böylesine özel muameleye mazhar olan teknolojik cihazın açtığı zararları maalesef saymakla bitiremeyiz. Belki en zararlı yönlerini saymakla, hatta sadece birisini dile getirmekle gerisini zihinlere havale edebiliriz.
Bir araştırmaya göre ülkemizde 12 yaşındaki çocukların % 3'ü, 16 yaşındaki çocukların % 27'si alkol almakta. Bu korkunç tablonun faili meçhul değil elbette.
İlgisiz anne-babalar mı? Kötü arkadaş çevresi mi? Eğitimsizlik mi?
Belki hepsi.
Ama akla hemen gelmeyen, sinsi ve alabildiğine tehlikeli bir elebaşı var.
Televizyon.
Dizilerde, filmlerde, eğlence programlarında, hattâ yemek programlarında alkolle o kadar sıklıkta yüz yüze geliyoruz. Sadece görüntüyle kalınsa yine iyi. Adından, tadından markasına kadar o kadar çok içkiden bahsediliyor ki. Sanki hayatın olmazsa olmaz bir parçası gibi algılanır oldu.
İşin belki en komik, saçma ve anlamsız bir yönü daha var. Bir yanda sigara kullanımını engellemek, özenti faktörünü frenlemek için sigara sahnelerine getirilen sansür. Diğer yanda hemen her fırsatta içkisini yudumlayan bir film veya dizi kahramanı.
Aslında sigara görüntülerinin sansürlenmesi de evlere şenlik kabilinden.
Zihninizi bir yoklayın. Bir oyuncu ağzına sigarasını götürüyor. Çakmağını çıkarıyor. Buraya kadar her şey açık ve net. Asıl olay kahramanımızın sigarasını yakmasıyla başlıyor. Olay derken sansür uygulamasını, yani perdelemeyi kastediyorum. O da sadece yakılan ve dumanı içe çekilen sigaranın görüntüsü. Ardından kahramanımızın ciğerlerine bir tur atan duman dışarıya üfürülüyor. Perdeleme bitiyor.
Peki ya sonrası?
Çoğu zaman aynı sahne içkiyle devam ediyor. Ama bu kez ne içki şişesi, ne kadeh, ne içme sahnesi kesinlikle perdelenmiyor.
İnsan şaşırıyor; acaba paketlerinin üzerinde her türlü uyarı yazısı bulunan sigara illeti mi daha tehlikeli, yoksa içki mi?
İçki ve alkol kullanımı mı sigara kullanımını tetikliyor, yoksa sigara mı içki kullanımına kapı aralıyor?
Gördüğümüz tabloya göre içki çok masum, tehlikesiz ve zararsız.
Yeşilay'ın 2006 yılında yayınladığı alkol raporuna göre şiddet olaylarının % 50'sinin alkolden kaynaklanıyor. Türkiye dahil 30 ülkeyi kapsayan bir araştırmaya göre ise intiharların % 90'ı, cinayetlerin % 85'i, boşanmaların % 80'i, tutuklanmaları n % 78'i, hırsızlık ve yankesiciliğin % 71'i, trafik kazalarının % 70'i, işe gitmemelerin % 60'ı alkolden kaynaklanıyor.
Sigara çok zararlı. Aksini iddia etmek imkansız.
Ama alkol çok daha zararlı.
Resûlüllah Efendimizin (a.s.m.) buyurduğu gibi "tüm kötülüklerin anası".
Böyle bir kötülüğü ve tehlikeyi önce televizyondan arındırmalı.
Evimize, evlerimize televizyonla dahi içki girmemeli.
Bu sinsi tehlikeye karşı ne kadar duyarlı olursak çocuklarımız o kadar güvende olacaktır.


Yahoo! Türkiye açıldı!
Haber, Ekonomi, Videolar, Oyunlar hepsi Yahoo! Türkiye'de!
www.yahoo.com.tr --~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.