21 Mayıs 2009

(anadoluhaber) Türkiye Nabucco’da önemli tavizler elde etmiş!!!!!!!

Türkiye Nabucco'da önemli tavizler elde etti

 

15.05.2009

Kaynak: Milliyet
Yazar: Metin Münir

Metin Münir, son gelişmelerin ardından Nabucco'da Türkiye'nin önemli tavizler elde ettiğini düşünüyor:

Hazar havzasından Avrupa'ya doğalgaz taşıyacak olan Nabucco boru hattı hakkında son günlerde çelişkili haberler çıktı. 

Brüksel, Türkiye ile anlaşmaya varıldığını, gelecek ay imza töreni yapılacağını açıkladı. 
Ankara haberi ne doğruladı ne de yalanladı. Fakat Başbakan, "Neredeysek oradayız" tarzında esrarengiz bir açıklama yaparak, halledilmemiş sorunların var olmaya devam ettiğini ihsas etti. 

Dün konuştuğum üst düzey bir resmi kaynak "AB'nin açıklamasını bir emrivaki gibi algılamak lazım" dedi. "Bu konuda tavrımız aynıdır, değişmedi." 

Konuyu yakından izleyen bir uzmanın değerlendirmesi ise şöyle: 

"Konu tam olarak tamamlanmadı. Yüzde 95 tamam. Teknik konuların tamamı halloldu. Türkiye tarafı yasal altyapısını hazırlayıp bunu AB'ye kabul ettirdi. Eksik olan tek yön, siyasi karar. Türkiye'nin bu kararı alıp ilgilileri anlaşma imzalamak için Ankara'ya davet etmesi lazım. Bu davet olursa anlaşma var demek. Yoksa yok."

Gaz egemenliği kırılacak
Nabucco Kafkaslar, Ortadoğu ve Orta Asya'dan Avrupa'ya gaz taşıyarak Rusya'nın Avrupa üzerindeki gaz egemenliğini kırmayı amaçlıyor. Dokuz milyar euro'luk fiyat etiketi taşıyan 3.200 kilometrelik hattın yarıdan fazlası Türk topraklarından geçecek. 
Anladığım kadarıyla, Türkiye, Nabucco hattı konusundaki taleplerinin hemen hemen hepsini elde etti.
Avrupalılar "zoraki değil ticari olması koşuluyla" Türkiye'nin Ankara yakınlarında bir gaz "hub"ı meydana getirip doğudan satın aldığı gazı Avrupa'ya satmasına artık karşı değil. Bu işi yapmak için TPAO ile BOTAŞ'ın ortak bir şirket kurması, bu ortaklığın başkalarına da açık olması konuşuluyor. 
Ama Türkiye'nin elde ettiği en büyük taviz, Nabucco'yu iki yönlü bir hat haline getirmek oldu. Boru hattı sadece doğudan batıya değil batıdan doğuya da doğalgaz taşıyacak.

Türkiye kazançlı çıkar
Nabucco, Azerbaycan, Türkmenistan ve ileride belki İran ve Irak'tan Avrupa'ya gaz taşımayacak. Avrupa'dan Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Gürcistan ve Azerbaycan'a doğalgaz taşıyacak. Batıdan doğuya pompalanacak olan gaz, Kuzey Denizi ve Kuzey Afrika kaynaklı olacak. 
Bu şekilde Türkiye sadece Rus ve doğu kaynaklı doğalgaza muhtaç olmayacak. Rusya'nın Türkiye'ye verdiği gazı kesmesi veya büyük tedarikçi durumunu kullanarak yüksek gaz fiyatı dayatması durumlarında hareket alanı olacak. 
Hiç olmazsa teorik olarak. O gün geldiğinde Avrupa'da Türkiye'ye verecek ekstra gazı olacak mı, veya, örneğin, Avusturya ile Türkiye'nin ihtiyaçlarının çakışması halinde hangi ülkeye öncelik verilecek, ayrı konu. 
Özetlemek gerekirse, Nabucco hiçbir zaman olmadığı kadar uzlaşma noktasına yaklaşmış görünüyor. Ama bir AB yetkilisinin The Guardian gazetesine söylediği gibi: "Hiçbir şey sonuçlanıncaya kadar sonuçlanmış sayılmaz."



Windows Live™ ile e-posta kutunuzdaki işlevlerin çok ötesine geçin. Diğer Windows Live™ özelliklerine göz atın.
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.