Yeni Şafak Gazetesinde çıkan etkinliğin haberini aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.
1983'te aramızdan ayrılan büyük şair ve düşünür Necip Fazıl Kısakürek ölümünün 26. yılında anılıyor. Ardında 67 kitap ve birçok ödül bırakan Kısakürek, sadece eserleriyle değil, yaşam tarzı, hayatı algılayışı ve anlamlandırışıyla bir ekol olmayı sürdürüyor. Fikirde, daima ruhçu, sezişçi ve İlahi vahdeti tasdikçi olan şair için geçtiğimiz gün Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde bir etkinlik düzenlendi. Av. Hasan Ölçer moderatörlüğünde düzenlenen etkinliğe Mahmut Çetin, Tuncay Aksoy ve gazetemizin yazarlarından Yusuf Kaplan konuşmacı olarak katıldı. Av. Hasan Ölçer "Bugün onu anıyoruz. Anmak deyince Necip Fazıl'ın kendi tabiriyle “Alkol kokulu cenaze çelenklerinden daha adi pohpohlamalarla” değil, duyarak, düşünerek ve yaşayarak anıyoruz" diyerek diğer konuşmacılara söz verdi.
HER ŞEY DOĞUDAN GELDİ
Mahmut Çetin konuşmasında Necip Fazıl'ın modernizm ile ilişkisine dikkat çekti: "Necip Fazıl'ın bahsettiği fikir çağına, İslam'ı sistem olarak kabul ederek hazırlanabiliriz. Fıkıh tasavvuf dengesi İmamı Rabbani hazretlerinin büyük başarısı ve ikinci bin yıldan bu yana bize ışık tutuyor. İmam Gazali geleneğini takip eden Necip Fazıl bütün batıcı birikimlerine rağmen, modernizmin zihni tuzaklarına düşmedi."
Tuncay Aksoy İse "Onun “büyük doğusu” elbette ki İslami bir dünya görüşüne nispetle meseleleri ele almamızı bizlere ihtar ediyor. “Her şey doğudan geldi, her şey! Yani ruhumuz” demiştir. Doğunun ruhu elbette ki İslam'dır." Büyük Doğu düşüncesinin mimarının hareket noktasına dairbir konuşma yaptı.
Medeniyet krizini aşmak
Yusuf Kaplan, TZT'de yapılan etkinlikteki konuşmasında Necip Fazıl'ın vizyonuna dair şunları söyledi: "Necip Fazıl, Türkiye'nin medeniyet krizinin nasıl aşılması gerektiğini hazırlayan öncü kuşağın başındaydı. Bu anlamda zihni düzlemde bir doğuşu gerçekleştirmiştir. Zaten krizin aşılması dönemlerinde en önemli rolü sanatçılar oynar. Tarih yapmış bir ülkede, tarihten firar etmeye zorlanıyordu insanlar. Necip Fazıl bir gün Türk insanının toparlanmasının dünyanın tarihinin akışını değiştireceğini düşünüyordu. Yok olma eşiğinde sürüklenilirken, düzlüğe ancak entelektüel olgu ile çıkılacağını savunmuştur."
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı da Necip Fazıl Kısakürek için bir anma programı düzenliyor. "Necip Fazıl Kısakürek 105 yaşında" etkinliği bugün saat: 14.00'da Kartepe Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek. Etkinlikler kapsamında NFK Kültür Merkezi'nde bir sergi açılacak, Başbakan'ın sesinden "Canım İstanbul", Nejat Birecik'ten "Zindan'dan Mehmet'e Mektup" dinlenecek, son olarak da Ömer Özdemir "Sakarya Türküsü' nü kaside olarak okuyacak.
Yeni Şafak
Öte yandan çeşitli etkinliklerle Üstad anılmaya devam ediyor.
Pendik Belediyesi'de Büyük Doğu Mimarını çeşitli etkinliklerle anıyor!
Belediyeden yapılan açıklamaya göre, şairin ölümünün 26. yılı dolayısıyla Cumartesi günü Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi'nde anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğin açılış konuşmasını Türk Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şube Başkanı Ali Ural yaptı.
Necip Fazıl Kısakürek'in şiiri, kişiliği ve çevresiyle anılacağı etkinlikte, çeşitli üniversitelerden edebiyat profesörleri Kısakürek'i şairlik yönüyle de dirmişlerdir.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.