Swat Vadisi'nde kötü sona doğru: Sufi Muhammed'in oğlu öldürüldü


Pakistan, Taliban ile arasında arabuluculuk yapan ve Taliban'ın büyük saygı duyduğu Sufi Muhammed'in oğlunu öldürdü.

Pakistan askeri operasyonu sırasında, Taliban ile hükümet arasında arabuluculuk yapan Sufi Muhammad'ın oğlu Mevlana Kifayetullah hayatını kaybetti. Ölümün, helikopterlerin açtığı ateş sonucu meydana geldiği bildirildi.

Kaynaklara göre, Diir'in 'Daro' semtinde, Pakistan askerleri, helikopterlerle operasyon başlatarak, direnişçi mevzilerini bombaladı. İlk gelen haberlerde, 10 direnişçi ile birlikte arabuluculuk için orada bulunan ve kapatılan Tehrik-ı Nifaz-ı Muhammedi başkanı ve Taliban'ın saygı duyup "Baba Can" dediği Mevlana Sufi Muhammed'ın oğlu Mevlana Kifayetullah da hayatını kaybetti, kayınbiraderi ise ağır yaralandı.

Kaynaklara göre, Tehrik-ı Nifaz-ı Muhammedi sözcüsü Emir İzzet ile Sufi Muhammed'in diğer oğlu Ziyaullah da Mevlana Kifayetullah'ın ölümünü doğruladı.

Bölgedeki kaynaklar bu olayın, barış sürecini çok kötü etkiliyeceğini düşünüyor. Aynı kaynaklara göre, Taliban ve yerli halk da, bunun intikamını çok kanlı bir şekilde alabilir.

Mevlana Sufi Muhammed, 2002 yılında Pakistan tarafından, Afgan direnişine destek verdiği için 67 yaşında tutuklanmış, 6 yıl sonra Nisan 2008'de serbest bırakılmıştı. Sovyet işgali sırasında takipçisi binlerce genci Afganistan'a gönderen Sufi Muhammed, Sovyetlerin çekilmesi sonrasında teşkilatı Tehrik-i-Nifazı Şeriat-ı Muhammed'in faaliyetlerine ağırlık verdi. Bölgenin önemli yardım kuruluşlarından biri olna Tehrik-i Nifaz, özellikle 2005 yılındaki büyük deprem sonrasında yaptığı yardımlarla halkın teveccühünü kazandı. Sufi Muhammed'in Amerikan işgaline karşı direnişe destek vermesi nedeniyle tutuklanmasına tepki gösteren Swat Vadisi halkı, bu dönemde Taliban liderlerinden biri olan damadı Mevlana Fazlullah etrafında toplanmıştı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.