ABD Dönüşte Liman ve Üslerimizi İstiyor


ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffrey, Irak'taki ABD askerlerinin çekilmesi sırasında Türk limanlarının ya da askeri üslerinin kullanılması konusunda Türk yetkililerle teknik müzakereler başladıklarını açıkladı.

NTV canlı yayınında Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını yanıtlayan ABD Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Amerikan yönetiminin Türkiye'den Irak'taki askerlerin çekilmesi sırasında üs ve limanların kullanımına dair herhangi bir talebi olup olmadığını değerlendirdi.

Jeffrey, "Türk ordusuyla bu konuda teknik görüşmeleri sürdürüyoruz ancak görüşmelerde henüz somut planlara ulaşmış değiliz" dedi.

Irak'taki askerlerin kullandığı askeri malzemelerin bir bölümünün Irak'ta kalacağını, bir bölümünün Afganistan'a gönderileceğini söyleyen Jeffrey "Bir bölümü de Irak'tan çıkarılabilir, bu malzemeyi çıkarmanın yollarından biri Türkiye olabilir" diye konuştu.

Türkiye ile ABD arasında mevcut bazı anlaşmalar olduğunu hatırlatan Büyükelçi, "Büyük çaplı malzemeleri Irak'tan çıkarmanın yollarını araştıracağız" ifadesini kullandı.

Büyükelçi Jeffrey röportajının tam metni şöyle:

Murat Akgün: Siz kaç kere Türkiye'ye geldiniz?

Jeffrey: Dördüncü defa Türkiye'de çalışıyorum.

Murat Akgün: 1980’li yılların başlarında geldiniz Türkiye'ye ilk defa. O zaman ki Türkiye ile şimdiki Türkiye'yi kıyaslarsanız nasıl bir değişiklik var?

Jeffrey: Çok daha kalkınma durumunda bulunuyorsunuz. Özellikle 10 sene öncesine dönersek ne kadar ileri bir ülkeniz var. İktisadi bakımdan özellikle büyük bir sürpriz değil. Çok başarılı bir ülkeniz var, hem demokrasi hem iktisadi açıdan. Aynı zamanda güvenlik açısından gerçekten çok istikrarsız bir bölgede Türkiye genel olarak barışçı ortam içinde yaşıyor.

KÜRT SORUNUNDAKİ ADIMLARI DESTEKLİYORUZ
Murat Akgün: Türkiye'nin PKK terörizmine karşı olan mücadelesi ile ilgili olarak sayın Başbakan çok olumlu bir ortam olduğundan bahsetti, Kürt meselesinin çözülmesi noktasında. Gerçekten de PKK silahlardan vazgeçmeden kalıcı bir çözüm olabilir mi?

Jeffrey: Türkiye gibi demokratik bir sistemde silahlı direniş olarak ifade edilen unsura bir yer olmadığını düşünüyorum. İkinci olarak Türk yetkililerle PKK’ya karşı ortak operasyonlarda birlikte faaliyet yürütüyoruz. Türkiye tarafından Kuzey Irak'ta PKK'ya yönelik olarak yapılan operasyon son derece başarılı oldu. Aynı zamanda sosyal, siyasi ve ekonomik bir takım önlemlerin de alınması gerekiyor. Ancak genel anlamda Türk hükümetinin şu anda almayı düşündüğü adımları yoğun bir şekilde destekliyoruz. Türk halkının mutlaka bir çözüm bulacağına inanıyoruz.

Murat Akgün: Diyarbakır’da da iki gün önce bunu söylediniz. Kısa vadede Türkiye'den ne gibi siyasi reformlar bekliyorsunuz?

Jeffrey: Pek çok reformlar var yapılmış olan. Aslında Türk halkından bu konu hakkında açıkça konuşabilme yönünde bir ilerleme görüyoruz, ki ben bunun çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda Başbuğ’un da çok önemli bir yaklaşımı söz konusu. Ancak ayrıntılar noktasına gelecek olursak biz Türkiye'nin bir dostu olarak bu konuyu çok da fazla ayrıntılandırmak istemiyoruz. Bu Türk halkının ve Türk hükümetinin kendi başına karar vermesi gereken bir konu.

BARZANİ PKK KONUSUNDA DAHA ÇOK ÇABA GÖSTERMELİ
Murat Akgün: Sizin gündeminizde PKK’ya karşı Kuzey Irak’ta yeni bir takım adımlar söz konusu mu?

Jeffrey: Bizim tarafımızdan ve Irak hükümeti tarafından Kuzey Irak’ta PKK’ya yönelik bir takım çabalar söz konusu ama aslında oradaki bölgesel yönetimin de biraz daha çaba harcaması gerekiyor. Bu kalan PKK grupları için hayatı daha zorlaştırmak noktasında. Burada üçlü bir operasyon var, süreçte Türkiye de bunun bir parçası.

Murat Akgün: Sizce Türkiye'nin PKK’ya karşı çabalarına içtenlikle yardımcı olmak istiyorlar mı bölgesel ve yerel yönetim?

Jeffrey: Kendi deneyimlerime dayanarak Irak’ın şu anda karşı karşıya olduğu zorluklar, devam eden şiddet ve onların vermek zorunda oldukları siyasi kararlar aslında durumu Türkiye açısından hem zorlaştırıyor hem de çok kolay bir hale getiriyor. Iraklılar çok sayıda sorunla karşı karşıyalar ve bu sorunlar hiçbir ülke ile karşılaştırılamayacak derecede ciddi sorunlar. Yalnızca PKK değil, çeşitli sınır ötesi sorunlar vardı. Suriye’den sızmalar var, İran’dan gelen bir takım faaliyetler söz konusu. Bütün bu konuları birlikte ele almaya çalışıyoruz ama zamana ve sabra ihtiyacı var.

YENİ BİR İNSANLIK HAVASI OLUŞTU
Murat Akgün: Türkiye Başbakanı'nın daha ılımlı bir ortam olduğundan bahsettiğini söylemiştik. Ama siz dışarıdan bakan bir insan olarak Kürt sorununun çözümü açısından daha ılımlı bir ortam olduğunu düşünüyor musunuz?

Jeffrey: Dışarıdan bakan bir insan olarak değil, doğrudan Türklerin kendisinden ve Güneydoğu'da yaşayan Kürt kökenli nüfustan geldiğini görüyoruz. Atılan adımlar yeni bir insanlık havası ortaya koyuyor ama tabi ki pek çok sorun da devam ediyor. Buradaki ayrıntılar çok önemli olacak. Ama biz Türkiye'nin çok uzun bir yol kat ettiğini düşünüyoruz. Demokratik bir ortamda pek çok şeyin mümkün olduğuna inanıyoruz.

AĞIR TEÇHİZATLAR TÜRKİYE'DEN GEÇEBİLİR
Murat Akgün: Irak’tan ABD’ye askeri ait güçlerin geri çekilmesi konusunda ne düşünüyorsunuz ve nasıl bir süreç ilerliyor?

Jeffrey: Sürekli irtibat halindeyiz, somut bir planla ortaya çıkmadık henüz. Ülkede çok fazla teçhizat var. Önümüzdeki yıl bunların bir kısmı Irak’ta kalacak, bir kısmı Afganistan’a nakledilecek, bir kısmı geri götürülecek. Özellikle geri çekilirken Türkiye ile bazı anlaşmalarımız söz konusu. Burada Türkiye ile paylaştığımız alanlar var o bölge içinde ve ne gibi olasılıklar söz konusu olacak, tabi ki konuyu daha iyi bir şekilde ele alacağız. Özellikle büyük teçhizatlar açısından.

Murat Akgün: Bu müzakereler konusunda iyi bir duygu içinde misiniz?

Jeffrey: Aslında müzakere resmi bir terim oldu. Bunlar müzakereden ziyade teknik görüşmeler olarak ifade edilmeli. Ve Türk yetkilileri ile bu konuya istinaden tartışmalar yürütüyoruz. Biz doğal müttefikleriz ve her zaman da çok iyi bir şekilde ilerliyor görüşmeler

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.