Afgan direnişi zirvede!

[afganisthan.jpg]

Afganistan'da mayıs ayında işgal güçlerine saldırı vakaları 1400'ü aştı.

Ortadoğu ve Orta Asya’daki Amerikan güçlerinden sorumlu General David Patraeus’un yaptığı açıklamaya göre 2001’de başlayan işgalden beri Afganistan’daki direniş son dönemde en yüksek seviyeye çıktı.

Amerikan Merkez Komutanlığı’nın başında duran generalin açıklamasına göre ülkede meydana gelen saldırılarda geçen hafta en yüksek seviyeye ulaşıldı ve bu ‘trend’ devam edeceğe benziyor.

Amerikan askeri yetkililerinden alınan bilgilere ve NATO’ya bağlı Uluslararası Güvenlik Yardım Gücü’nün (ISAF) raporlarına göre 2008’in ilk beş ayındaki 3.283 saldırıyla karşılaştırıldığında bu sene Ocak ile Mayıs arasında toplam 5.222 saldırı ile direnişte %59’luk bir artış görüldü.

ISAF’a göre sadece mayıs ayında toplam 1450 saldırı gerçekleşti ve bu rakama 2007’nin ocak ayından beri ikinci kez ulaşıldı. Aylık saldırıların 1400’ü bulduğu en son ay ise geçen Ağustos’tu.

Analistlere göre ise Obama’nın Afganistan’a daha fazla asker yollanmasına endeksli politikası direnişi güçlendirmekten başka bir işe yaramıyor.


ABD kaçıyor

NATO işgaline karşı direnişin güçlendiği Afganistan'da ISAF’ın 2001’den bu yana kontrolü sağlayabildiği tek bölge olan başkent Kabil dahil olmak üzere, son bir yılda ülkenin çeşitli bölgelerinde ABD karşıtı hareketlenmeler arttı.

İşgal karşıtı eylemlerin artması ve ülkenin birçok bölgesinde sonuç alıcı hale gelmesiyle birlikte ABD, güvenlik sorumluluğunu İngiltere ile birlkte üstlendiği ancak ISAF’ın sorumluluk alanı dışında kalan güney Afganistan’dan çekilme yollarını arıyor. Taliban’ın güçlü olduğu bu bölgenin sorumluluğunu Ekim başında ISAF’a devrederek, resmen tek başına sorumluluk almaktan kurtulan ABD, şimdi de ISAF mensubu birlikleri özellikle bu bölgede görev almaya zorlayarak üstündeki yükü fiilen diğer işgalci ülkelere yıkmaya dönük bir politika izliyor. NATO’nun, Güney Afganistan’ın güvenlik sorumluluğunu ABD ve İngiltere’den devraldığı Ekim başından bu yana kayıpların azalmak bir yana, belirgin derecede artması ise dikkat çekiyor. ABD’nin diğer ülkeleri görev almaya zorlamasında artan askeri kayıpların da önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.

ABD’nin bölgede daha çok rol almaya zorlayacağı ülkeler arasında Romanya, Polonya ve Türkiye’nin adı geçiyor. Ancak Türkiye, ISAF’ın tek Müslüman üyesi ve belirgin derecede daha az kayıp veren ülke olması nedeniyle NATO’nun en çok yükleneceği ülke olarak son günlerde öne çıktı.

ABD ve İngiltere’nin şu an kendilerine yönelik tepkiyi, sivil katliamları da içeren yoğun şiddetle bastırmaya çalıştıkları görülüyor. Ancak bu stratejinin uzun vadeli olamayacağı, bizzat NATO’nun Afganistan Başkomutanı David Richards tarafından ifade edildi. Hatırlanacağı üzere, İngiliz ordusuna mensup bir general olan Richards iki hafta önce yaptığı açıklamada, “ülkede kısa zamanda iyileşme olmazsa, halkın taraf değiştirerek Taliban'ı desteklemeye başlayacağını” söylemişti.

1 yorum:

  1. Allah yardımcınız olsun afgan kardeşlerim
    bizim develtimiz burada elleri bağlı oturuyor
    üzerine düşen görevini (kardeşlerini koruyup kollamama) ifa etmiyor.
    ama bizler çalışyoruz
    iktidarımızda hiç bir kafir ümmetimize saldıramayacak
    yeniden büyük türkiyenin inşaası ile onurlu ve güçlü bir İslam Ümmeti tekrar dünyaya hakim olacak

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.