8 Temmuz 2009

(anadoluhaber) Doğu Türkistan kan ağlıyor // YENİÇAĞ

 
 
Doğu Türkistan kan ağlıyor
 

Çin polisinin kurşunlayıp tanklarla ezdiği Türklerin cesetleri morglara sığmadı. 


Talan da başladı
ÇİN yönetiminin Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de tahrikleri protesto için yürümek isteyen Uygur Türklerini katletmesi, yürekleri yanan anaları sokağa döktü. Olaylar dün de sürerken çok sayıda Çinli, Türk ev ve iş yerlerini yağmaladı.



Dünya seyrediyor!
POLİSİN silahsız göstericilere ateş açıp yüzlerce Türk'ü öldürmesi ve bine yakın kişiyi yaralaması, dünya kamuoyunun ilgisini çekmedi! Olaylar, Kaşgar'a da sıçradı. Polis 1434 kişiyi tutukladı ve Urumçi'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 


Katliam sonrası talan
Doğu Türkistan'da Han Çinlileri, Türklerin araçlarını yakıp, ev ve işyerlerini yağmalamaya başladı. Çin polisi göstericilere karşı sert tedbir alırken, Urumçi ve Kaşgar'da sokağa çıkma yasağı getirildi


Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de, Uygur Türklerinin öldürülmesini protesto için yürüyen göstericilere Çin polisinin kurşun yağdırmasının ardından tırmanan olaylar dün de devam etti.156 Uygur Türkü'nün katledildiği, bine yakın Türkün yaralandığı kanlı olayların ardından Doğu Türkistan sokaklarında Türklerin araçlarını yakıp yıkan Han Çinlileri taşlı sopalı saldırılarla da ev ve işyerlerini talan etti.


1434 kişi tutuklandı
Doğu Türkistan'daki olaylar nedeniyle Urumçi'de 1434 kişinin tutuklandığı, protesto gösterilerinin başka kentlere de sıçrama olasılığı bulunduğu bildirildi. Dış dünyayla iletişimin tamamıyla kesildiği, bağımsız kaynakların gelişmeleri teyit edemediği bölgedeki gelişmelerle ilgili  Çin Resmi Haber Ajansı Şinhua, "onyıllardır görülmeyen ölçüde kanlı çatışmaların meydana geldiği ve 156 kişinin öldüğü Doğu Türkistan'da polisin, sokaklarda tüm şüphelileri tutukladığına dikkat çekildi. Bölgenin ikinci büyük kenti Kaşgar'da da 200 kişilik bir grubun protesto gösterisi yaptığı belirtildi.


Evlere baskın yapılıyor
Şinhua haber ajansının haberlerinde, olaylarda ölen ve tutuklananların etnik kimlikleriyle ilgili ayrıntılara yer verilmedi. Reuters Ajansı'nın yerel gözlemcilere dayandırarak verdiği haberinde ise, polisin Uygur Türkleri'nin  yaşadığı yerlerde ayrım gözetmeden şiddet uyguladığı bildirildi. Polisin, Uygurlar'ın evlerine de girdiği belirtilen haberde, özellikle gençlerin tutuklandığı ifade edildi.


'70 Türk'ü daha öldürdüler'
Şiddet olayları Kaşgar bölgesine de yayılırken,Urumçi'deki çatışmalar dün şiddetlendi. Ellerinde sopalarla protesto gösterisi yapmak isteyen Han milliyetinden Çinlilere karşı polis göz yaşartıcı bomba kullandı. Resmi Şinhua haber ajansı, bazı apartmanlarda sakinlerin taş ve sopalarla olası bir saldırıya karşı hazırlık yaptıklarını bildirdi.  Bağımsız Doğu Türkistanlılar Birliği Genel Başkanı Abdülmecit Avşar, 10 bin Çinlinin birkaç saat önce toplanarak saldırdığı Uygur Türklerinden 70'ini öldürdüğünü öne sürdü.



Başkent Urumçi sokakları çatışmada katledilen Türklerin cesetleriyle doldu.



Sokağa çıkma yasağı
Türkler kendilerine yönelik Çin polisinin şiddetini sokaklarda protesto ederken Han Çinlileri de Uygur Türklerinin ev ve işyerlerini yağmaladı. Polis ayrım gözetmeksizin Türklerin üzerine panzerlerle giderken Urumçi'de bölgesel yönetim dün  geceden itibaren sokağa çıkma yasağı aldı.



'Çatışmalarla ilgim yok'
Uygur Amerikan Derneği Başkanı Rabia Kader, Çin yönetiminin, Doğu Türkistan'daki çatışmalardan  kendisinin sorumlu olduğu yönündeki suçlamalarını reddetti. Kader, Türklerin barışçıl bir protesto yaptığını ama Pekin'in bunu tehdit olarak görerek kanlı bir şekilde bastırdığını söyledi. Kader, Çin'in siyasi   ve ekonomik baskılarını eleştirdiği için  ABD'ye sürgün edilmişti



Bekri: Provoke ediyorlar
Doğu Türkistan Bölge Başkanı Nur Bekri, şiddetin "Dış güçler tarafından kışkırtılan ve yurt içindeki güçlerce uygulanan planlı ve organize bir şiddet olayı " olduğunu söyledi.Çin Uluslararası Radyosunun haberine göre Bekri, televizyonda yaptığı konuşmada, " Kışkırtılan saldırıların bütün etnik gruplara mensup halk tarafından nefretle kınandığını ve marjinal faaliyetlerin kesinlikle başarısızlığa uğrayacağını" ifade etti.



Kadın, çocuk demeden...
Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de yüzlerce kişi dün sabah protesto için sokağa döküldü ve polisle göstericiler arasında çatışmalar çıktı. Yabancı haber ajansları, çoğunluğu kadın olan protestocuların önceki gün meydana gelen olaylardan dolayı yakınlarının keyfi olarak gözaltına alınmasına tepki gösterdiğini duyurdu. Fabrikadaki çatışmalara karışan 15 kişinin tutuklandığı açıklanırken, Çin polisi baskınlarda türk çocuklara da sert tedbirler aldı.


 


Han Çinlileri, ellerinde taş ve sopalarla Türklerin ev ve işyerlerini yağmaladı.



Çin polisi, gösterilerde Doğu Türkistanlı protestocuların üzerine kurşun  yağdırmış, katledilen onlarca gencin cesetleri ise depolarda toplanmıştı.


Polis kurşun yağdırdı
26 Haziran'da Guangdong eyaletindeki oyuncak fabrikasında Uygur Türklerine Han milliyetçisi gençlerin yaptığı taciz ve saldırı sonrasında olaylar çıkmış, 12 Uygur Türkü öldürülmüştü.Öldürülen Uygur Türkleri'nin aileleri, hükümetin olayı soruşturması ve suçluların yargılanması amacıyla protesto gösterisinde bulunmuştu. Ellerine Doğu Türkistan ve Çin bayrağı alarak mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen göstericilerin üzerine Çin polisinin kurşun yağdırması şiddeti tırmandırmıştı. Polisin uyguladığı şiddet ise gerilimi yükseltmişti.

08/07/2009  01:08

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.