T a r a f s ı z D e ğ i l i z

(anadoluhaber) EĞİTİM DERNEĞİ, ÖĞRENCİ KIYAFETLERİ HAKKINDAKİ MEB AÇIKLAMASINA CEVAP VERDİ

EĞİTİM DERNEĞİ, ÖĞRENCİ KIYAFETLERİ HAKKINDAKİ MEB AÇIKLAMASINA CEVAP VERDİ

Öğrenci kıyafetlerinin nasıl olması gerektiği konusunda görüş aldığımız Ulusal Eğitim Derneği Genel Başkanı Zeki Sarıhan, eğitimin, öğrenci kıyafetinde sadelik gerektirdiğini belirtti.  Zeki Sarıhan, 30 yılı aşkın bir süredir yazarak, dergi çıkararak, eğitim derneği yöneticiliği yaparak Türk eğitim sisteminin Atatürkçü, halkçı, ulusalcı ve devrimci çizgiden uzaklaştırılmaması için mücadele verdiklerini ifade etti.

Zeki Sarıhan, öğrenci kıyafetinin nasıl olması gerektiği konusunda şu değerlendirmede bulundu:

“İlköğretim öğrencilerinin forma giymelerinde herhalde birçok yararlar var. Zaten bu okul kıyafetlerine kurallar da boşuna getirilmemiştir. Bunlar şimdi bazı insanları sıkıyor olabilir. Ancak Avrupa'nın bazı ülkelerine bakıp bundan vazgeçmek doğru değildir. Herkesin farklı bir giysi içinde olması bir özgürlük kanıtı değildir. Çok farklı giysiler içinde olan insanlar da hukuken veya beyinsel olarak köle olabilirler.

1. Öğrenci forması, her şeyden önce onu giyen çocuğa öğrenci kimliği kazandırır.  Çocuk toplumun kendisini nasıl algılayacağını bilir. Karşılaştığı insanlardan da buna göre davranış görür. Öğrenci kimliğinin getirebileceği davranış genellikle olumludur.

2. Bizim toplumumuzda İnsanlar arasındaki toplumsal eşitsizliğin mümkün olan en aza indiği üç kurum vardır: Cami, kışla ve okul. Camide herkes aynı biçimde dua eder ve protokol ancak yaşta gözetilir. (Yaşlılar ön sıralara buyur edilir). Askerlikte herkes aynı eğitimi alır. Aynı karanavadan yer ve aynı giysileri giyer. Okulda da herkes (tabii devlet okulundan söz ediyoruz), özel sıralar yoktur, özel kitap yoktur, özel öğretmen yoktur. Özel giysi de yoktur. Bunlar toplumu köleleştirici değil, aksine sözü edilen ulusal ve laik bir eğitimse çocuğu ve genci özgürleştirir, onda hak ve adalet duygularını pekiştirir. Aynı zamanda okullu çocukların birbirlerini sevmelerine ve saymalarına, aralarındaki eşit ilişkinin gelişmesine hizmet eder. Oradaki farklar giyimde değil, çalışkanlıkta, yetenekte, zekâdadır.

3. Okul formaları, serbest giyime göre daha ucuzdur. Böylece velileri aşırı giderlerden korur.

Bu nedenlerle okul formalarından vazgeçmeyi uygun görmüyorum. Bunların zarif, ucuz ve kullanılır olması yerinde olur.

Lise öğrencileri için de, tek bir giysi zorunluluğu olmamakla birlikte bu çocukların (veya geçlerin, genç kızların) giyimlerinin pahalı, gösterişli olmaması, temiz tutulması,  toplumsal kabul görebilen biçimlerde bulunması yerinde olur. Bu konuda yönetmelikler bulunması hiç garip karşılanmamalıdır. Okula başında yazma, ayağında terlik veya herhalde mini etekle, atletle gidilemez.

Her şeyin bir yakışığı var değil mi?”  

Haber: Salih Ertan Ulakoğlu


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.