4 Temmuz 2009

(anadoluhaber) MİLLİ EĞİTİMDE ÖĞRETMENLERİ YILDIRAN DAYANIŞMA

MİLLİ EĞİTİMDE ÖĞRETMENLERİ YILDIRAN DAYANIŞMA

HABER: SALİH ERTAN ULAKOĞLU

Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde, müfettiş soruşturmalarının sağlıklı yürütülmediği öne sürüldü. Öğretmenler, Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Haluk Saydan’a yakın olan okul ve kurum müdürlerinin ilköğretim müfettişleri tarafından korunduğundan yakındı. Kurumlarında yaşanan sorunlarla ilgili Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şikâyet dilekçesi veren öğretmenlerle ilgili soruşturmaların tarafsız müfettişler tarafından yürütülmediği dile getirildi.  Sorunlarının çözümü için Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şikâyet dilekçesi veren öğretmenlerin, Saydan’a yakın olan muhakkik ve müfettişler tarafından baskı altına alındığı bildirildi.

 Öğretmenler şunları söyledi:

“Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Haluk Saydan, kendine yakın bulduğu müdürlerden şikâyetçi olan öğretmenleri, tanıdığı muhakkik ya da müfettişlerle yıldırmaya çalışmaktadır.”

Haluk Saydan’ın talimatıyla hareket eden muhakkiklerden birinin Anıttepe Lisesi Müdürü M.Nedim Bilginer olduğu öğrenildi. Haluk Saydan’ın, yandaş muhakkik ve ilköğretim müfettişleriyle dirsek teması içinde olduğu, bu yolla,  şikâyetçi öğretmenleri yıldırdığı belirtildi. Saydan’a yakın olan müfettişlerden birinin Tevfik Şimşek olduğunu ifade edildi.

Sendikalı rehber öğretmenler konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

 “Bu dayanışmanın en canlı örneği Çankaya RAM’da (Çankaya Rehberlik Araştırma Merkezi’nde) yaşanmaktadır. Bu güne kadar RAM Müdürü Gürcan Özhan’dan şikâyetçi olan ne kadar rehber öğretmen varsa Haluk Saydan tarafından Çankaya RAM’dan uzaklaştırılmıştır.  Personel sıkıntısı içindeki Çankaya RAM, keyfi yönetim anlayışı yüzünden personel kaybetmeye devam etmektedir.  İdari baskılara dayanamayan birçok rehber öğretmen,  RAM’dan ayrılmak zorunda kalmıştır. RAM’da yaşanan sorunlara Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü seyirci kalmakta ya da RAM müdürü Özhan’a arka çıkmaktadır. Haluk Saydan’ın ile Gürcan Özhan arasındaki dayanışma bölgede görev yapan birçok rehber öğretmen tarafından bilinmektedir.”

Soruşturmaların sağlıklı yapılmadığı durumlarda Bakanlık müfettişi isteme haklarının olduğunu belirten öğretmenler, “ haksız soruşturmalara maruz kalan öğretmenler, Bakanlık müfettişi talebinde bulunuyorlar ancak bu talep, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğünce yerine getirilmiyor,” dedi.

Daha önce Çankaya RAM’da görev yaptığını belirten bir rehber öğretmen, konu ile ilgili şunları dile getirdi:

“Bizler, şikâyetçi olduğumuz konuların hukuka uygun, demokratik kurallar içinde soruşturulmasını istiyoruz.  Öğretmenler, Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün görevlendirdiği muhakkiklere güvenmemektedir. Aynı güvensizlik,  Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne karşı da duyulmaktadır. İlköğretim müfettişleri ile kurum amirleri arasındaki ilişkiler bizleri rahatsız etmektedir. Bu güvensizliğin en canlı örneği, Çankaya Rehberlik Araştırma Merkezi’nde görev yapan rehber öğretmen Yusuf Solmaz’ın başına gelenlerdir.  Yusuf Solmaz, Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Haluk Saydan’ın koruduğu müdürlerden biri olan Gürcan Özhan hakkında şikâyetçi olduğu için Çankaya Rehberlik Araştırma Merkezi, Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından soruşturma yağmuruna tutulmuştur.”

Konuyu doğrulayan Eğitim İş Sendikası’ndan bir yetkili,  Ulusal Eğitim Derneği ve Eğitim İş üyesi olan Solmaz’ın, Gürcan Özhan’dan şikâyetçi olduğu günden bu gününe soruşturmalarla baskı altına alındığını belirti.

Yetkili şöyle devam etti:

“Haluk Saydan, internette yayımlanan bir yazısından dolayı Solmaz’a “Kınama” cezası verdi.  Avukatlarımız bu konu takip etmektedir. Gürcan Özhan, her fırsatta Solmaz’a yazılı soru vererek savunmasını istemiştir.  Kurumdan ayrıldığı 17.06.2009 tarihine kadar Solmaz, idari baskı altına alındı. Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Solmaz’ın internette yayımlanan yazılarını toplayarak yeni soruşturmalar başlattı. Yusuf Solmaz, avukatlarımız aracılığıyla, soruşturmayı yürüten ilköğretim müfettişi Tevfik Şimşek’i Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şikâyet etti.”

Yusuf Solmaz’a açılan soruşturmaların, basın açıklaması yoluyla Ulusal Eğitim Derneği tarafından kamuoyunu duyurulduğu belirten yetkili, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “ Solmaz’ın yaşadığı olaylar, eğitim sistemimizin yetersiz yöneticiler eliyle ne hale getirildiğinin üzücü kanıtlarıdır. Şikâyetçi bir öğretmene karşı yetkililerin bu şekilde bir dayanışma içine girmiş olması bizleri, eğitim sorunlarının çözümü konusunda umutsuzluğa düşürmektedir. Öğretmenler ve vatandaşlar olarak, hatalı davranan hiçbir amirden şikâyetçi olamayacak mıyız? Keyfi uygulamaları nedeniyle şikâyet edilen yöneticiler, amir dayanışması sergileyerek şikâyetçi öğretmenin bütün hayatını alt üst edebilmektedir.”

Amirlerin baskısına dayanamayan Solmaz’ın Muğla’ya tayin istediğini belirten yetkili, şöyle devam etti:

 “Atandığı kurumda iki yılı dolmadığı için Yusuf Solmaz, Gürcan Özhan yönetimindeki Çankaya Rehberlik Araştırma Merkezi’nden ayrılamadı. Birkaç kez, Çankaya Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak başka bir kurumda görevlendirilmek istedi. Ancak Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Haluk Saydan, Solmaz’ın bu talebini kabul etmedi. Kurumundan ayrılamayan Solmaz, her fırsatta Gürcan Özhan’ın açtığı soruşturmalara maruz kaldı. Her sabah işe gittiğinde nasıl bir soruşturmayla karşılaşacağını bilemeyen Solmaz, ilaç kullanmaya başladı. İl içi tayin isteyemediği için Solmaz, çözümü il dışına tayin istemekte buldu.”

Kararnamesinin geldiği 17.06.2009 tarihinde bile soruşturma geçirdiği öğrenilen Solmaz’ın, yaşadığı olaylarla İlgili, Ankara İlköğretim Müfettişleri Başkanı Osman Karapınar’a verdiği ifadede şunları dile getirdiği belirtildi:

“Çankaya Rehberlik Araştırma Merkezi’nde yaşanan sorunları incelemek üzere kuruma gelen İlköğretim Müfettişi Tevfik Şimşek’in, kurum soruşturması yapmaya değil, beni soruşturmaya geldiğini daha önce belirtmiştim. Bu ifademi aynen tekrarlıyorum. Tevfik Şimşek, soruşturma konularını okuyup, ifademi aldıktan sonra, bana: “Bunlar sizin üstünüze vazife mi, bu şikâyetlerden bir şey çıkmaz, siz ne karışıyorsunuz kurumun nasıl idare edildiğine!” diyerek nasıl bir soruşturma yürüteceğini açıkça ortaya koymuştur. Bununla yetinmemiş, daha önce internet sayfalarında yayımlanan yazılarımla ilgili, bir soruşturma yazısını da tarafıma göstererek beni, “Bakanlık müfettişi isteyerek bir yere kaçamazsın, olacakları göreceksin!” diyerek tehdit etmiştir. Yazılarımı, internetten kendisinin değil, Ankara Valiliği’nin topladığını, kendisinin de müfettiş olarak, konuyu soruşturmak üzere görevlendirildiğini söylemiştir. Konu, kurum soruşturmasıyken, yazılarımdan dolayı beni suçlanmaya ve soruşturmaya dönüştürülmüştür.

 

Bütün bunlar, şikâyet hakkını kullanan bir vatandaş ve öğretmen olarak beni susturmaya, yaşanan haksızlıklara ilişkin tanıklığımı ortadan kaldırmaya dönük çalışmalardır. Benim istediğim, şikâyetçi olduğum konularla ilgili, ilgililerin uyarılması, Çankaya Rehberlik Araştırma Merkezi’nin personeliyle, idaresiyle daha uyumlu çalışan bir kurum haline getirilmesiydi. Bu yöndeki çabalarım İlköğretim Müfettişi Tevfik Şimşek tarafından anlaşılmamış, konu, benim, ne cesaretle amirlerimden şikâyetçi olduğum, uygulamalardan memnun olmadığım, amirlerimi eleştirdiğim noktasına taşınmıştır. Tevfik Şimşek, şikâyetçi olduğum bütün konuları, yalnızca bazı amirlerin, haddini bilmeyen bir memur tarafından şikâyet edilmesi olarak değerlendirmiştir. Soruşturma sırasındaki sözleri nedeniyle bende, söz konusu amirlerin korunmasına dönük bir soruşturma yürütmeye geldiği izlenimi uyandırmıştır.

 

Haklarında şikâyette bulunduğum günden beri, Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Haluk Saydan ve Çankaya Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Gürcan Özhan’ın üzerimdeki baskıları artmıştır. Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü, internette yayımlanan bir yazımdan dolayı bana KINAMA cezası vermiştir.

 

Gürcan Özhan’ın beni yıldırmaya dönük idareci tutumları hala devam etmektedir. Özhan’ın hakkımda açtığı soruşturmaları daha önceki dilekçelerimde belirtmiştim. Daha dün, 17.06.2009 tarihinde, yıllık iznimin bittiği gün, kuruma sevk almaya gittim. Sevkli olduğum gün Gürcan Özhan hakkımda “Mesai’ye Geç Gelme” soruşturması açtı. Ben sağlık sorunlarımla uğraşırken, (muayene sonrası doktor 3 gün istirahat verdi.) kendisi beni, soru açarak cezalandırma çalışmıştır. Özhan’ın bu tavrı, kendisini Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şikâyet ettiğim günden beri devam etmektedir.

 

Böyle bir ortamda, görev yapmamın güçlüğünü takdirlerinize bırakıyorum. Durumu Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne iki defa dilekçe ile bildirerek başka bir kurumda görevlendirilmemi talep ettim. Çankaya İlçe Müdürü Haluk Saydan, Gürcan Özhan’ın onayı olmadan başka kurumda görevlendirilmemin mümkün olmadığını belirtmiştir. Daha sonra Gürcan Özhan onay verdiği halde, başka bir kurumda görevlendirilmem gerçekleştirilmemiştir.

 

İş huzurumun kalmadığı Çankaya Rehberlik Araştırma Merkezi’de soruşturma gerektirmeyecek en ufak bir olay fırsat bilinerek hakkımda soruşturmalar açılmıştır. Üzerimde kurulan psikolojik baskı hala devam etmektedir. Gürcan Özhan’ın Haluk Saydan tarafından korunduğu gerçeği, okullarda görev yapan birçok rehber öğretmen tarafından bilinen bir durumdur.

 

İlköğretim Müfettişi Tevfik Şimşek’in ifademi alırken sarf ettiği sözler, Haluk Saydan ile Gürcan Özhan’ın üzerimdeki baskılarının devamı çeklinde bana yansımıştır. Şimşek’in beni suçlayan sözleri kendimi, adil, demokratik bir soruşturmanın içinde değil, adeta birbirinin haksızlığını örten, şikâyetçi memuru, bir daha kimseyi şikâyet edemeyecek şekilde sindirmek isteyen bir amir dayanışması ağının içinde hissetmeme neden olmuştur.  Şimşek, Bana, Çankaya Rehberlik Araştırma Merkezi’ni daha önceleri de denetlemeye geldiğini söyleyerek kuşkularımı artırmıştır. Beni, amirini şikâyet eden memur olarak görmüş, biz burada birbirimizi tanıyoruz, ama seni tanımıyoruz havası yaratmıştır.

 

Çankaya Rehberlik Araştırma Merkezi’ndeki olaylar benimle sınırlı değildir. Gürcan ÖZHAN, benden önce de birçok rehber öğretmenin kurumdan ayrılmasına neden olacak tutumlar sergilemiştir. En az altı rehber öğretmen; Özlen Keneci, Mustafa Soyutürk, Karan Erden, Ali Ekber Düzgün,  Emine Göktepe, Devrim Koçer… (Bu sayı benimle birlikte 7’dir.) Özhan’ın yetersiz ve hatalı idareci tutumları sonucu kurumdan ayrılmak zorunda kalmışlardır. Özhan, bu soruşturmaların birinde ceza aldığını, ancak bu cezayı Haluk Saydan’ın uygulamadığını, bir kurul toplantısında, benim de bulunduğum bir ortamda, kurum çalışanlarına ifade etmiştir. Gürcan Özhan hakkında yapılan soruşturmalarda Gürcan Özhan’ın korunduğu, Özhan’dan şikâyetçi olan personelin ise kurumdan uzaklaştırıldığı, ya da bu kişilerin kendi istekleriyle kurumdan ayrıldıkları yapılan 4-5 yıllık geriye dönük incelemelerin sonucunda anlaşılacaktır.

 

Haluk Saydan’ın, kurum değişikliği isteğimi kabul etmemesinin nedeni, şikâyet dilekçemde Özhan’dan şikâyetçi olan herkesin kurumdan uzaklaştırdığını ifade etmem olmuştur. Özhan’dan şikâyetçi olanların başka kurumlarda görevlendirilmesi olayının şikâyet dilekçelerime yansımış olması Haluk Saydan’ı rahatsız etmiştir. İnternetteki yazıma verilen KINAMA cezası ile Haluk Saydan görevini kötüye kullanmıştır.

 

İlköğretim Müfettişi Tevfik Şimşek’in Çankaya Rehberlik Araştırma Merkezi’de meydana gelen daha önceki olayları biliyor olması, Tevfik Şimşek’in bende, görevini adaletle sergileyen bir müfettiş olmadığı izlenimi uyandırmıştır. Azarlayarak benimle konuşması, “sen memursun, sen yazı yazamazsın, sen hükümeti eleştiremezsin!” diyerek kapıyı göstermesi, bana “çık odadan!” diye bağırması bu kanaatimi pekiştirmiştir.

 

Mastırını yapmış, uzman öğretmenliğini almış, kitaplarının yanı sıra, eğitimle ilgili birçok makale yazmış ve yıllardır görevini severek yapan bir öğretmen olarak, ilk defa bu dönemde maruz kaldığım bu olaylar, beni, eğitim düzenimiz geleceği konusunda umutsuzluğa sürüklemektedir. Demokratik, çağdaş, ifade ve düşünce özgürlüğünü toplumsal gelişmenin ön koşulu olarak gören Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde hiçbir amirin bunu yapmaya hakkı yoktur.

 

Üzerimdeki amirlerin; Haluk Saydan, Gürcan Özhan’ın baskısı nedeniyle iş huzurum tamamen ortadan kalkmıştır. Ne zaman, nasıl bir soruşturma ile karşılaşacağım kaygısı içinde işe gitmek, ilaç kullanmama, psikolojik olarak büyük rahatsızlıklar yaşamama neden olmaktadır. Bu stresli çalışma ortamına daha fazla dayanamadığım için Muğla’ya tayin istedim. Tayinim çıktığı için seviniyorum. Üzerimdeki amirler beni, yıllardır görev yaptığım, banka kredisi ile bin bir güçlükle, iki oda bir salon ev alabildiğim Ankara’dan uzaklaşmayı düşündürecek kadar, ağır baskı altına almışlardır. Bu zor koşullarda bir baba olarak, üniversitede bir kız çocuğu okutuyorum. Yaşadığım bu olaylar yalnız manevi değil, maddi yönden de beni sarsmış bulunuyor. Bu amir dayanışması içindeki kişilerin bana ve benden önceki rehber öğretmenlere yaptıklarını başkalarına yapmaması için, Haluk Saydan, Gürcan Özhan ve Tevfik Şimşek’ten bir kez daha şikâyetçi olduğumu belirtiyor ve bu baskılara artık bir son verilmesini talep ediyorum. Ayrıca, ilköğretim müfettişleri ile ildeki yöneticiler arasındaki ilişkilere güvenmediğimden soruşturmanın Bakanlıkça yürütülmesini bir kez daha yineliyorum.”

 

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.