5 Temmuz 2009

Heybeliada Ruhban Okulunun Amacı NE?


Türkiye’nin zaman zaman gündemine aldığı Ruhban Okulu sorunu yeniden alevlendi. 127 yıl eğitim veren ve son 38 yıldır kapıları kilitli olan Heybeliada Ruhban Okulu’yla ilgili, bazı hatırlatmalar...


Heybeliada Ruhban Okulu ne zaman ve nasıl kuruldu?


19. yüzyılda, Fener Rum Patrikhanesi, Ortodoks milletler arasında dini birliği korumak amacıyla bir teoloji okulunun açılmasını gündeme getirdi. 9. yüzyılda yaptırılan Heybeliada’daki Ayia Triada Manastırı, Patrik 4. Germanos tarafından 1 Ekim 1844’de Heybeliada Ruhban Okulu olarak açıldı.


Ortodokslar için önemi nedir?


Ruhban Okulu, Ortodoks âleminde, Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden sonra kurulan akademi düzeyindeki ilk okul olma özelliği taşıyordu. Tüm Ortodoksların okulu olduğu için ayrı bir anlamı vardı.


Hangi statüde eğitim veriyordu?


Heybeliada Ruhban Okulu açılışından 1923 yılına kadar Yüksek Ortodoks Teoloji Okulu adını taşıdı. 1844-1915 yılları arasında yedi sınıflıydı. Bunların dördünde lise, üçünde teoloji eğitimi veriliyordu. 1915 -1918 yılları arasında Birinci Dünya Savaşı nedeniyle burada da eğitime ara verildi. 1918 -1923 yılları arasında ortaöğretimsiz beş yıllık yüksek okul statüsüne yükseltildi. 1923 -1951 yılları arasında dört yıl ortaokul ve üç yıl teoloji eğitimi, 1951-1971 yıllarında dört yıl lise ve üç yıl teoloji eğitimi verildi.


Okula, yabancı öğretmen ve öğrenci kabul ediliyor muydu?


Okul, Demokrat Parti iktidarının izniyle, 1950- 1964 yıllarında başta Balkan ülkeleri olmak üzere, Mısır, Etyopya, Suriye ve Britanya’dan gelen yabancı öğrencileri kabul etti. Ancak 1964’te güvenlik gerekçesiyle, yabancı öğrenci yasaklandı.


Kaç mezun verdi?


127 yılda 1000’e yakın mezun verdi. Mezunlardan 12’si sonradan İstanbul Ortodoks Patriği oldu, ikisi İskenderiye Patriği, üçü Antakya Patriği, dördü Otosefal Atina Başpiskoposu, biri ise Otosefal Arnavutluk Başpiskoposu seçildi.


Sadece din adamı mı yetişiyordu?


Okulun amacı din adamı yetiştirmekti ancak mezunlarının sadece din adamı olacağı yönünde kesin bir sınır yoktu. Mezunları arasında öğretmen, akademisyen, diş hekimi gibi meslekleri tercih eden çok kişi vardı.


Ne zaman ve neden kapandı?


1971’de Anayasa Mahkemesi tarafından bütün özel yükseköğretim kurumlarının bir devlet üniversitesine bağlanması kararlaştırıldı. Heybeliada Ruhban Okulu da ‘özel yüksekokul’ statüsünde değerlendirildi. Okulun varlığını sürdürebilmesinin ancak Türk üniversitelerinden birisine veya bir ilahiyat fakültesine bağlanarak mümkün olabileceği belirtildi. Patrikhane’nin, okulun Türk üniversitelerine bağlanmasını istememesi üzerine Heybeliada Ruhban Okulu kapatıldı.

Şimdi İse Tekrar Açılacak mı?

ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyaretinde, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasının din ve ifade özgürlüğü açısından çok güçlü sinyaller vereceğini söylemesi, gündemin ibresini bir kez daha Heybeliada’ya çevirdi.

Ruhban Okulunun açılması Anayasaya aykırıdır.

Çünkü anayasanın 24. maddesinde

'Din ve ahlak eğitim ve öğretimi devletin gözetim ve denetimi altında yapılır'

Türk Müslüman topraklarında Hristiyan yetiştirilecek peki neden Türkiye ?Sanki Hristiyan ülkelerinde ruhban okulu açacak yer kalmamış gibi Türk topraklarında yapılması dikkatleri çekmelidir.Zira son zamanlarda iyice yaygınlaşan misyoner faaliyetlerinde birçok Müslüman Hristiyanlaştırıldı.İşte bu çalışmaları daha etkili kılmak ve adayı Hristiyanlaştırmak için Ruhban okulu açıtırıyorlar.Zira artık savaş meydanlarda silahla olmuyor.İşte en tehlikeli silahları: İmanı elden alıyorlar.

Haberalemi

3 yorum:

  1. Yazi gayet sakin ve objektifken son paragrafta baya cirkinlesiyor.. "Sanki Hristiyan ülkelerinde ruhban okulu açacak yer kalmamış gibi" ne demek? Oysaki Istanbulun, Antakyanin, cesitli Ege ve Akdeniz illerinin köklü bir hristiyan tarihi var.

    Madem din özgürlügünün bu kadar altini cizmek istiyorsunuz (müslümanlar olarak). Bas örtüsüyle okullara girilemiyor diye kiyameti kopariyorsunuz, neden baska dinlerin de özgürce yasanmasina ve egitilmesine engel konuluyor?

    Türkiyede cesitli dinlere mensub insanlar da var. Ortodokslar, ayni bir müslümanin ilahiyat okumak isteyebilecegi gibi, neden bir ruhban okulunda din egitimini göremesin?

    Sebebi aslinda acik. Müslümanlar cifte standart bir yasam sürmek istiyorlar da ondan. "Din özgürlügü olsun ama bizim dinimiz icin"

    YanıtlaSil
  2. Bir ilahiyat fakultesinin amaci ne ise ruhban okulunun amaci da o olmalidir, ne azi ne fazlasi..
    "..anayasaya aykiri.." nasil bir gaflettir? Ilahiyata ya da universiteye bagli olacak denildiginde zaten alternatif din ozgurlugu ortadan kalkmis oluyor. Musluman aileden gelen, Musluman ortamda yasayan bir Turk vatandasi olarak soylemek zorundayim ki nedir bu Hristiyan ve Bati korkusu anlamiyorum. Ortacag kafasindan ne zaman cikacak bu millet?? Modern ve multi-kulturel dunyaya at gozluguyle bakarak nasil ilerleyebiliriz bir toplum olarak. AB diye yirtiniyoruz da, nasil milletimiz milyonlarca Avrupali bu ulkede yasamayi sectiginde uyum saglayacak ya da hosgoru sergileyecek cok merak ediyorum...

    YanıtlaSil
  3. Doç.Dr. Bekir GÜNAY'ın ruhban okulunun açılmasının Türkiye açıdından stratejik bir öneme sahip olduğu vurgulanıyor.
    AMAÇ:Cahil arkadaşlar at gözlüklerini çıkararak Dünya'ya baksınlar!

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.