26 Temmuz 2009

.:: KomploTeorileri ::. Türkiye’de ilk kez din hanesine ‘Zerdüşt’ yazıldı

 

Türkiye'de ilk kez din hanesine 'Zerdüşt' yazıldı

BERİVAN SİSER -ANF
Özel / 09:10 / 26 Temmuz 2009
İSTANBUL - Kimlikte din hanesi bölümünde 'İslam' yerine 'Ezidi' yazılması için Nüfus Müdürlüklerine başvuran Ezidi Kürtlerin talebi geri çevrildi. Başvuruları reddedilen 2 kişi, bu sefer 'Zerdüşt' olması için başvuruda bulununca Nüfus Müdürlüğü'nce talepleri kabul edilerek kimliklerinin din hanesine 'Zerdüşt' yazıldı

Mezopotamya topraklarında kimlik, dil ve dini inançlarıyla yaşayan eski bir halk olan Ezidi Kürtlerin çoğu, kendi topraklarında kabul görülmedikleri için sürgün yaşamış yada öldürülmüş. Mezopotamya topraklarından sürgün edilen Ezidiler, Türkiye devleti tarafından Arap, Kürt ve Asur kökenli halklarının bir parçası oldukları iddiasıyla tanıtılır. Ateşe tapmaları nedeniyle Şeytan'a taptıklarına inanılarak, tarihten bu güne kadar reddedilir. Müslüman ülkelerinin inançları gereği Ateş ve Şeytan benzer bir ikilem olarak görülür ve böylesi bir bakış açısı nedeniyle Ezidiler tepkiye maruz kalır. Bu yersiz inançtan kaynaklı sürgün, ölüm ve öldürmeye maruz kalan Ezidiler için ateş dinsel olarak önemli bir yerdedir.

1980'li yıllara kadar kendi topraklarında acı, katliam, zulüm ve aşağılanmalara rağmen yaşam mücadelesi veren Ezidiler, Türkiye'de Kürt sorununun çözümsüzlüğü nedeniyle meydana gelen çatışmalı ortamın gelişmesiyle beraber, kendi ülkelerini dini inançlarına rağmen terketmezken, siyasi görüş ve tutumlar nedeniyle yaşadıkları acılardan sonra topraklarından ayrılmak zorunda kaldı.

Nüfus Müdürlüğü: Ezidilik bir din değildir

Dil ve kimliklerinin yanısıra Ezidi Kürtlerin dini inançları da kabul görülmemektedir. Baskılar nedeniyle Ezidilerin büyük kısmı Avrupa'ya göç ederken, Türkiye'de kalanlar ise baskılar nedeniyle dini inançlarını gizlemek zorunda kaldılar. Son yıllarda Ezidi Kürtleri ibadet ve inanç özgürlüğü için baskılara karşı örgütlenme çabalarını da yoğunlaştırdılar. Bunun sonucu olarak nüfus müdürlüklerine başvurarak kimliklerindeki din ibaresine Ezidi yazmak isteyenlerin sayısı artıyor.

İşte bunlardan biri de K.M.. Kimliğindeki 'İslam' ibaresi yerine 'Ezidi' yazılması için 24 Nisan 2009 tarihinde İstanbul Nüfus Müdürlüğü'ne başvuruda bulunan K.M isimli kişinin talebi Nüfus müdürlüğünce reddedildi. 'Ezidilik bir din değildir' şeklinde yanıt alan K.M'nin yazılı başvurusuna rağmen din hanesi bölümüne Ezidilik yazılmadı.

Bunun üzerine K.M kimliğinin din hanesi bölümüne 'Zerdüşt' ibaresi yazılmasını istedi. Bu talebi kabul eden Nüfus Müdürü yetkilileri resmi yazışmalardan sonra talebi kabul ederek, din hanesi bölümü seçenekleri arasına 'Zerdüşt' ibaresini ekledi. Yetkililer tarafından daha sonra K.M'nin kimliğindeki din hanesi bölümündeki 'İslam' ibaresi kaldırılarak 'Zerdüşt' yazıldı.

K.M'nin başvurusunun ardından yeni doğan S.A isimli küçük bir kız çocuğunun da kimliğinin din hanesi bölümüne 'Ezidi' yazılmayınca 'İslam' yerine ailesi tarafından seçenekler arasında olduğu için 'Zerdüşt' ibaresi yazılması için başvuruda bulunuldu. 27 Mart tarihinde başvuruda bulunan aile K.M'nin başvurusuyla beraber seçenekler arasında bulunan 'Zerdüşt' ibaresini çocuklarının kimliğine yazdırdı.

Kürtlerin Ezidilik ve Müslümanlık'tan önce ilk dinleri olarak kabul edilen Zerdüştlük, şu ana kadar Türkiye'de resmi olarak iki kişinin kimliklerinde yer alıyor.

EZİDİLİK VE ALEVİLİĞE SİYASİ BAKIŞ

Türkiye'de Yahudilik, Hıristiyanlık gibi din seçenekleri kabul edilirken, bu ülkenin mihenk taşı olan Ezidi Kürtlerin ve Alevilerin kimliklerindeki din hanesi bölümüne inançları yazılmayarak ''Şeytan'a tapılan bir din' olduğu iddiasıyla reddediliyor. Mezopotamya'da kirli sistem ve korucuların şimdilerde yağmaladığı ve sefasını sürdüğü toprakların sahipleri olan Ezidiler ise, zulüm, acı, ölüm ve gözyaşlarının ardından ülkelerini terketmek zorunda kalmanın yanında dini inanç ve kimliklerinin kabul görülmemesini yine bir başka acı ile izliyor. Türkiye'de milyonların dini inancı olan Ezidilik ve Alevilik inançlarının aslında dini inançtan çok bu ülkede verdikleri mücadele ve konumları itibariyle bir politik bir nedenden dolayı kabul görülmediklerini, sözde demokratik politika yürüten zihniyetin kabul etmesi gerekmektedir.

Almanya, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan, Belçika ve Hollanda gibi birçok ülkede Ezidilik bir din olarak kabul ediliyor.

KAYNAK GÖSTERİLSE DAHİ HABERİN TAMAMI İZİN ALINMADAN KULLANILAMAZ

ANF NEWS AGENCY
http://www.firatnews.com/index.php?rupel=nuce&nuceID=11606
 


Yahoo! Türkiye açıldı!
Haber, Ekonomi, Videolar, Oyunlar hepsi Yahoo! Türkiye'de!
www.yahoo.com.tr --~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu mesajı " KOMPLO TEORİLERİ " grubuna üye olduğunuz için aldınız:

Bu gruba posta göndermek için ,
e-KomploTeorileri@googlegroups.com
adresini kullanınız...

Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com/group/e-KomploTeorileri?hl=tr adresinden bu grubu ziyaret edebilirsiniz...
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.