21 Temmuz 2009

Türkistan'da giden geri gelmiyor


Çin'in Doğu Türkistan'da 5 Temmuz'da patlak veren Çin ordusu destekli Han-Uygur çatışmasının ardından kentte durum kontrol altına alındı. Ancak Uygur Türklerinin gergin bekleyişi sürüyor.

Resmi rakamlara göre, en az 197 ,Müslüman Uygur Türk'lerine göre de 1500 - 2000 kişinin öldüğü olaylarla ilgili Uygurlarda korku ve endişe hakim. Sokaklardan Çince ve Uygurca anonslar yükseliyor. Askerlerin yaptığı bu anonslarda, Pekin'in olayların arkasındaki isim olarak gösterdiği Rabia Kadir aleyhine sesler yükseliyor. Duvarlara asılan afişlerde, Çin yönetiminin 'üç kötülük' olarak nitelendirdiği, terörizm, ayrılıkçılık ve aşırı uçlarla mücadele etmek gerektiği belirtiliyor. Söz konusu afişlerdeki "Üç Kötülükle Mücadele Edelim", "Vatanın Birliğini Koruyalım" ve "Etnik Gruplar Arasında Dayanışmayı Koruyalım" yazıları dikkat çekiyor. Camilerin duvarlarına da bu afişler asılmış.

Uygur çocukları, kanlı olayları unutmuşcasına sokaklarda oyun oynuyorlar. Hayat normale dönmeye başlıyor burada. Tek endişe, polis ve askerlerin her an gelip, birilerini götürmesi. Uygurların bilmek istediği bir başka durum da askerler tarafından götürülen binlerce gencin akıbetini öğrenmek. Söylediklerine göre gidenler bir daha geri gelmiyor. Akıbetleri de meçhul.

Yaralarını sarmaya çalışan Uygurlar, Çin medyasında hep Uygurların verdiği zararlar ile öldürülen Han Çinlilerinin gösterilmesinden yakınıyor. İsimlerinin yayımlanmasını istemeyen Uygurlar, Cihan'a verdiklerindeki demeçlerde, "Asıl zaiyat bizde. Binlercesi öldü bizden.

Askerler taradı evlerimizi. Kalabalığa ateş açtılar. Neden bizlere verilen zarar ve öldürdükleri Uygurlarla ilgili en ufak bir haber yapılmıyor medyada? Sürekli Rabia Kadir yaptı diyorlar. Bu olayları Kadir organize etseydi, saldırılar taş ve bıçakla olmazdı. Bomba ve silahlarla olurdu. Zaiyat da daha fazla olurdu. Bu olaylar, Çin'in bize yıllardır yaptığı kötü uygulamalarının dışa vurmasıdır. İnsanlar öfkelerini yansıttı" diyorlar.

Doğu Türkistan'da taksi şoförlüğü yapan bir Han Çinlisi de, "olaylar nasıl oldu, Uygurlara nasıl bakıyorsunuz?" şeklindeki sorumuza, "Ben de anlayamadım nasıl oldu. Eskiden burada yerleşmiş Hanlarla Uygurlar arasında sorun yoktu. Tepki, yeni gelenlere" şeklinde yanıt veriyor.
Çin liderleri olanları biliyorlar mı?
Doğu Türkistan sakinlerinden bir Uygur, "Bizim Çinlilerle bir sorunumuz yok. Sorunumuz halkla değil, bize uygulanan kötü politikalarla" diyor. Başına bir iş gelir korkusuyla kameraya konuşmak ve kayıt altına alınmak istemiyor. Bir başka Uygur da, "Başbakanımız Wen Jiabao, acaba burada yaşananları biliyor mu? Devlet Başkanımız Hu Jintao'nun, gerçekten burada olup bitenlerden haberi var mı? Biz onlara güveniyoruz.

Gelip bizleri görüp, yaşadıklarımızı dinleyebilecekler mi acaba? Sincan'ın Komünist Parti Sekreteri Wang Le Quan'in bizlere yaptıklarını keşke bilselerdi" diye seslerini duyurmaya çalışıyor. Caddelerde ilerlerken, olayların başladığı Nanmen bölgesine geliyoruz. Trafiğe kapalı bu cadde de eski günlerini arıyor. 3 Uygur'un, Çin polisinin açtığı ateş sonucu öldüğü Ak Cami'ye geliyoruz. Bu cami açık tutuluyor. Her yerinde güvenlik kameraları var. Havadan askeri helikopterler geçiyor. Caddenin hemen her yerinde bulunan silahlı askerler, uzaktan bile olsa kameramızı görünce "Askerleri çekmeyin!" uyarısını yapıyor.

milli gazete

1 yorum:

  1. HOŞGÖRÜTemmuz 22, 2009

    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİYM---SELAMUN ALEYKÜM-------------------YA RABBİ,YA RABBİ,YA RABBİ YÜCE YARATAN BÜYÜK ALLAHIM BAŞTA UYGURLAR OLMAK ÜZERE BÜTÜN MÜSLÜMANLARA YARDIMINI ESİRGEME İSLAM VE İNSAN DÜŞMANI BU AZILI ÜLKELERİ KAHRU PERİŞAN EYLE,BİZLERE VE BÜTÜM MÜSLÜMANLARA YARDIM EYLE VE KORU SENİN HER ŞEYE GÜCÜN YETER SEN RAHİMSİN RAHMANSIN BİLİNEN VE BİLİNMEYEN İSMİ ŞERİFİNLE BİZİ KUŞAT BU DÜNYADAN GÖÇEN UYGUR KARDEŞLERİMİZE ŞEHİTLİKLERİN EN GÜZEL DERCELERİNİ VER VE BÜTÜN YAŞAYAN ÖLMÜŞ MÜSLÜMANLARIN GÜNAHLARINI AFFEYLE.BÜTÜN MÜSLÜMANLARI HER TÜRLÜ BELALARDAN,MUSİBETLERDEN VE CÜMLE KÖTÜLÜKLERİN HEPSİNDEN KORU İSLAM VE İNSAN VE CANLI DÜŞMANLARINA FIRSAT VERME,TEHLİKELERDEN EMİN EYLE,BİZLERİ KORU KOLLA VE GÖZETLE YAR VE YARDIMCIMIZ OL YÜCE ALLAHIM,DÜŞMANLARIMIZI KAHRU PERİŞAN EYLE,UYGUR KARDEŞLERİMİZE,FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZE,ÇEÇEN KARDEŞLERİMİZE BÜTÜN KARDEŞLERİMİZE YARDIM EYLE DÜŞMANLARIMIZI KAHHAR İSMİ ŞERİFİNLE KAHRU PERİŞAN EYLE,TÜRK ORDULARINI,MİLLETİMİZİ VE MEMLEKETİMİZİ KORU DÜŞMAN ELİ DEĞDİRME ZALİMLERE VE VİCDANSIZLARA MERHAMET VER YADA KAHRET,HİÇ BİR İSLAM VE TÜRK ÜLKESİNİ BÖLDÜRME,PARÇALATTIRMA YARABBİ SEN KİMSESİZLERİN KİMSESİN SEN YARATANIMIZSIN BÜTÜN İSLAM VE TÜRK BÜYÜKLERİNİ VE ATALARIMIZI AFFEYLE,NAMUSUMUZA VE İZZETMİZE DOKUNDURMA VE LAF GETİTTİRME YARABBİ,YARAB SEVDİĞİN KULLARIN YÜZÜ SUYU HÜRMETİNE ,MÜBAREK GÜN VE GECELERİN YÜZÜ SUYU HÜRMETİNE,SEVGİLİ PEYMGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (S.A.V.) YÜZÜ SUYU HÜRMETİNE ALLAH (C.C)İSMİ ŞERİFİYİN YÜZÜ SUYU HÜRMETİNE,EL HAK İSMİ ŞERİFİYİN YÜZÜ SUYU HÜRMETİNE DUA VE İBADETLERİMİZİ HATA VE NOKSANLARIYLA KABUL EYLE,SIKINTILARIMIZI GİDER,SAĞLIK SIHHAT VE AFİYET VER ÜLKEMİZE VE TÜM MÜSLÜMAN TÜRK ÜLKELERİNE HAYIRLI ZENGİNLİKLER VER,HASTALIKLARIMIZA ŞİFA VER,BORÇLARIMIZI ÖDEME KOLAYLIĞI VER,İBADET AŞKI VER,DOĞRU YOLDAN AYIRMA,YANLIŞ YOLLARA SAPTIRMA,BİZİ BİZE BIRAKMA BİZİ NESFİMİZİN ELİNE BIRAKMA YARABBİ
    YARABBİ SANA DUA ETMEKTEN ACİZ KALIYORUZ,DUASI MAKBUL OLAN ZATKLARIN YÜZÜ SUYU HÜRMETİNE DUALARIMIZI KABUL EYLE
    UYGUR KARDEŞLERİMİZİ YALNIZ BIRAKMA YARABBİ ACI VERME OLAN ACILARINIDA HAFİFLET VE ZALİM DÜŞMANLARINI KAHRET YARABBİ KAHRET YARABBİ KAHRET YARABBİ---AMİN---AMİN--AMİM
    VESSALUM ALEL MÜRSELİN VELHAMDULİLLAHİ RABBİL ALEMİN EL FATİHA CEMAAT SELAVAT----ALLAHA EMANET OLUN-----SELAMUN ALEYKÜM

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.