6 Ağustos 2009

░░▒▓█ anadoluhaber █▓▒░░ LOZAN ONURU // Ertuğrul KAZANCI Eğitimci/Hukukçu

 
 

( Cumhuriyet Gazetesinde 24 Temmuz 2009 günü yayımlanmıştır )                                           

 

 

                                                   

                                                          LOZAN ONURU

 

       

  Lozan Antlaşması'nın kazandırdığı tam bağımsızlık olgusu, Sevr yandaşlarına yabancıdır. Lozan'da hukuksal temeli atılan ilerici ve toplumcu Cumhuriyet ise karşıdevrimcilerin saldırı hedefidir. Ama Lozan ruhuyla çetin süreçler yine aşılacaktır.

 

                                                                                     Ertuğrul KAZANCI Eğitimci/Hukukçu

        

       24 Temmuz 1923 günü imzalanan Lozan Antlaşması, yarım yüzyıldır kimi çevrelerce tartışılmak istenilen tarihsel bir odaktır. 1923–1950 arasındaki Cumhuriyet dönemini "ret ve inkâr'' edenlerin yeterli siyasal kazançlar elde ettiği bu ülkede işi temelinden baltalamak, son gündemdir. Önce Kurtuluş Savaşı'nı yadsıyıp sonra da Lozan'a dönerek ;"Olmayan zaferlerle dolu bir-kaç cephe çatışmasının ardındaki antlaşma niteliğindedir" şeklindeki yaklaşım, karşıdevrim cephesinin şimdiki söylemidir. Bu kalkışmanın adı da;"Tarihi irdelemek ve demokrasiyi yerleştirmek için her şeyi eleştirmek gerekir" yöntemiyle ortaya konulmaktadır. Böyle bir saptırmaya karşın dile getirilecek gerçekler ise vardır ve çoktur:

       Lozan düşmanları, Cumhuriyet ve devrim olgusunun kötücül karşıtlarıdır. Onlar  ; "Türk'ün makûs talihinin yenildiği" İnönü savaşlarıyla , " Sakarya" ve "Dumlupınar" utkularını küçümseyerek, yok sayanlardır. Onlar ; "Safsata ve hurafelerle" yoğrularak yüzyıllarca süren bir yönetsel tavrı esas alanlardır. Onlar:"Halk önderliğindeki" yükselişi önemsemeyenlerdir. Onlar; emperyalizmin sömürgen yandaşlarıdır. Onlar; çağcıllık ve toplumculuk kavramlarını içlerine sığdıramayanlardır. Onlar; hanedanlıklar özlemiyle iç ve dış oligarşilere biat edenlerdir. Onlar; bu ülke ve ulusun apaçık düşmanlarıdır.

        İrdeleme:

        Tarihte "Lozan Antlaşması"nın taşıdığı değer kadar önemli bir sözleşme pek azdır. "Kadeş" antlaşmasından sonraki en uzun ömürlü uluslararası antlaşma Lozan'dır. "Mazlum ulusların" zulme karşı direnç belgesi Lozan'da doğmuştur. Lozan ; " Yedi düvele" karşı bir halkın can pahasına kazandığı evrensel hukuk belgesidir. Lozan; "Sevr" yandaşlarının 86 yıldır sindiremedikleri ulusal onurdur.

        Bu ülke Lozan'da yaşamsallık bulan bir devrimci ulusal anlayışın ürünüdür. "Tam bağımsızlığı" ilke edinerek; kapitülasyonları, dış ayrıcalıkları, emperyal sarkmaları ve iç hıyanetleri silip atan antlaşmanın adı; Lozan'dır. Lozan; koruyuculuklar altında, manda yönetiminde, idari ve ekonomik vesayet altında yaşamayı kökünden kesen ve Atatürk'ün deyişiyle ; "Tarihte misli görülmemiş bir hesaplaşmanın" ucundaki başarıdır. Lozan'dan sonra kurulan devrimci Cumhuriyet; kula kulluk yapan kağşamışlığı, boyun eğiciliği ve yaranıcılığı kaldırmıştır. Lozan'dan sonra, siyasal erkte; bağımsızlık, ekonomide; kamuya yararlı atılımlar, sosyal ölçekte; uygarlaşma ve kültürel anlamda ise öze dönerek kendi ulusal değer yargılarına ulaşmak vardır.

        Kurtuluş ve kuruluşun hangi koşullarda olduğunu bilmeyen veya anlamak istemeyenler, Lozan'dan rahatsızdırlar. Çünkü bu antlaşmadaki tam bağımsızlıkçı ruh , "Sevr" yandaşlarına yabancıdır, uzaktır. Lozan'dan sonra getirilen ve ülkemiz Anayasalarında özenle korunan devrim yasalarını; çekiştirmek, tartışmaya açmak ve hatta kaldırmaya yeltenmek bazıları için amaçtır. Lozan'da maddi temelleri atılan Cumhuriyetle, karşıdevrimcilerin didişmeleri de bu yüzdendir.

        Cumhuriyet'in kuruluşuyla birlikte siyasal düşüncelere demokratik hak ve olanak tanıyan, öncülük eden rejimin adı; Kemalizm'dir."Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası" ile "Serbest Fırka"nın 1925 ve 1930'lardaki karşıdevrimci tutumlarıyla, 1945 yılında yeniden ivme kazanan muhalefet eylemselliklerinin toplumsal çerçevede yer alması bile bu yüzdendir. Kemalist rejim,çok partili yaşamı yasaklamamış aksine ardında durmuştur.Çünkü;Lozan'a şanlı Anadolu İhtilăli'nin direncinden kuvvet alarak giden gücün kaynağı,en görkemli demokratik tercih bulunan özgürlük ve bağımsızlık inancından esinlenmiştir.

       Lozan'ın 86.yıldönümünde genel görünüm şudur:Cumhuriyetin toplumsal dokusu bozulmuştur. "Sosyal devlete" dayalı ekonomik yapı, liberal kaosa terk edilmiştir. Kültürel kazanımlar çiğnenmiştir. Siyasal arenanın aldatıcı ve kandırıcı koşullarında;dışa bağımlı,iç coşkuları köreltilmiş kitleler yaratılmıştır.Ama öbür yandan Lozan esaslarına bağlı devrimci Cumhuriyet yurttaşlarının azimli duruşları,geleceğe ilişkin güvence değerini yine taşımaktadır.

     "Egemenlik kayıtsız koşulsuz halkındır" anlayışındaki "Kemalist Aydınlanma" sisteminin derin kökleri, ülke ve ulusun sağlıklı bilincinde yer eden yaşamsallığını sürdürmektedir. Demokratik aydınlanmanın da adı olan Kemalizm,Lozan'da yaktığı meşaleyi dosta ve düşmana karşı elinde tutmaktadır.

      Sonuç;

     Lozan'ın 86. yıl döneminde Atatürk'ün deyişiyle;"Büyük işlerin yetenekli yapıcısı" İsmet İnönü'yü saygıyla anıyoruz.Sevr'e karşı Lozan olgusunu koruyup kollamanın sorumluluğu içinde olduğumuzu ulusça  bir kez daha anımsıyoruz .

                                                                                                 

       

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.