1 Ağustos 2009

Görünmezlik pelerini Türkiye'de !


Cisimleri belli frekanslarda görünmez kılan nanoteknoloji tabanlı malzeme Türkiye'de geliştirildi.

Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) araştırmacıları, cisimleri belli frekanslarda görünmez kılan nanoteknoloji tabanlı malzeme geliştirdi.

Türkiye'nin tek Descartes bilim ödülü sahibi olan Bilkent Üniversitesi NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay'ın başkanlığını yürüttüğü projede doktora öğrencisi Atilla Özgür Çakmak tarafından geliştirilen ''görünmezlik pelerini'' teknolojisi, askeri araçların üzerine kaplanacak bir metamalzeme sayesinde istenilen frekans bandında, tankların hatta havadaki uçakların görünmezliğine olanak sağlıyor.

Görünmezlik pelerini, parazit ve gürültü oluşturmadığından dünya literatürüne de pek çok yenilik katıyor.

Prof. Dr. Özbay, son yıllarda dünyanın en önde gelen araştırma merkezlerinin, üniversitelerinin tam ve kesin bir görünmezliğe ulaşabilecek teknolojileri geliştirmeye odaklandığını ifade etti.

Bu rekabete Türk araştırmacılar olarak kendilerinin de katıldığını dile getiren Özbay, NANOTAM'da geliştirdikleri metamalzeme tabanlı ''görünmezlik pelerinin'' dünyadaki benzerlerine göre yenilikler içerdiğini kaydetti.

''Görme'' ya da ''algılama''nın, bir cisimden yayılan ya da üzerine çarpıp saçılan elektromanyetik dalgaların algılayıcılara geri dönmesiyle gerçekleşen bir süreç olduğunu anlatan Özbay, ''Görünmezlik sağlamak için yapılacak şey, saklanacak cismin elektromanyetik dalgaları saçmasını önlemek, dalgaların çarpmasını engellemek ya da çarpan dalgaların gelişigüzel saçılmasını önlemekle gerçekleşebilir. Herhangi bir cismin üzerine kaplanacak bu özel pelerin sayesinde cisimler görünmez kılınabiliniyor'' bilgisini verdi.

''CİSİMLER 'GÖRÜNMEZ' HALE GELEBİLDİ''

Prof. Dr. Özbay, merkezde yaptıkları başarılı deneyde, alıcı ve verici arasına konan metal bir silindirin elektromanyetik ifadelerle ''görünmez'' kılındığını bildirdi.

''Görünmezlik pelerini'' olarak adlandırılan tam görünmezliğin, teorik olarak uzayda arındırılmış bir bölge yaratmakla mümkün olacağını belirten Özbay, geliştirdikleri metamalzemelerle saklanmak istenilen cismin etrafı kaplandığında cismi belli elektromanyetik dalgalar için görünmez kılmanın mümkün hale geldiğini kaydetti.

Bilim çevrelerinde ''halının altına saklamak'' olarak isimlendirilen pelerinleme yöntemi ile Bilkent Üniversitesinde gerçekleştirilen deneylerde radyo frekanslarında bir metal silindirin elektromanyetik ifadelerle görünmez hale getirildiğini bildiren Özbay, şöyle konuştu:

''Normalde metal bir yüzeyin üzerine gelen dalgaları saçılıma uğratması ve hatta arkasında gölge bırakması beklenir. Oysa ki metal silindirin etrafına metamalzemeler kullanılarak örülen pelerin sayesinde elektromanyetik dalgaların yollarına hiç bir bozulma yaşamaksızın devam etmesi sağlandı. Bu çeşit bir sistemi dışarıdan elektromanyetik dalgalar yardımı ile tarayan bir okuyucunun ortaya yerleştirilen metal silindiri fark etmesi imkansızlaştırıldı.''

''ULUSLARARASI LİTERATÜRDE TÜRK BAŞARISI''

Türkiye'nin bu çalışma ile birlikte görünmezlik pelerinini üretme teknolojisine erişebilen ABD ve iki Avrupa Birliği üyesi ülkenin ardından 4. ülke konumuna geldiğini bildiren Özbay, ''Bilim merkezleri arasında bir rekabete olanak sağlayan bu yarış nefes kesici. Mükemmel görünmezliği elde etmek için sürekli geliştirilen ve güncellenen yeni tasarıların sanayiye ve askeri kullanımlara uyarlanmasıysa tahmin edilenden daha kısa sürede gerçekleşecek'' dedi.

Ar-Ge çalışmalarının bu yılın başında ''New Journal of Physics'' dergisinde yayımlanarak literatüre girdiğini bildiren Özbay, görünmezlik deneyine dair detaylı bilgilerin popüler bilim dergisi ''NTV Bilim''in Ağustos sayısında yayımlandığını belirtti.

HARRY POTTER'IN GÖRÜNMEZLİK PELERİNİ

Metamalzemeleri ''doğada kendiliğinden var olmayan özellikler gösterebilen sihirli materyaller'' olarak tanımlayan Özbay, görünmezlik pelerininin temel çalışma prensibinin J. K. Rowling'in romanlarındaki Harry Potter'ın görünmezlik pelerinlerinini hatırlattığını söyledi.

Görünmezlik pelerininin roman boyunca Harry'e düşmanlarının gözlerinden ve sezilerinden uzak, güvenli bir ortam sunduğunu vurgulayan Özbay, ülkelerin savunma sanayilerinin hedeflerinin yalnız filmlerde rastlanan bu teknolojilere benzer olduğunu ifade etti.

Görünmezliğin, bu teknolojiyi elinde tutabilen ülkelere üstün istihbarat yetileri kazandıracağını dile getiren Özbay, bunun çok uzakta olmadığını belirtti.

Özbay, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Askeri araçların üzerine örülecek bir pelerin sayesinde istenilen frekans bandında, tankların hatta havadaki uçakların bile görünmezliğine olanak sağlanabilecek. Pelerin günümüzde görünmezlik teknolojilerinde kullanılan örneklerinin aksine herhangi bir ekstra yayın yaparak parazit oluşturma ve düşmanın aklını karıştırmaya ihtiyaç duymadığından elektromanyetik açıdan herhangi bir gürültü yaratmasına gerek kalmayacak. Aracı kumanda eden askeri personel için çok daha sağlıklı bir seçim olabilecek.

Çalışmamızda mevcut yöntemleri daha da ileriye taşıdık. Eskiden havada asılı kalan cisimler görünmez kılınmakla uğraşılırken şimdi karada duran bir tankı da görünmez kılmak mümkün hale gelecek.''

''GÖLGE SORUNU DA ORTADAN KALKTI''

Özbay, dünyadaki mevcut görünmezlik pelerini çalışmalarının henüz kesin bir görünmezlik sağlayabildiğini söylemenin mümkün olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

''Soğurulan elektromanyetik dalgalar, yerlerinde nüfuz edilememiş hareketli bir gölge bırakıyor. Bizim geliştirdiğimiz malzemeler ise bu gölge problemini de ortadan kaldırıyor. Görünmez kılınmak istenen cisme gönderilen elektromanyetik dalgaları yansıtmamak ve saçılıma uğratmamak artık tek amaç değil; ana hedef, bu arada arkada herhangi bir gölge de bırakmamak. İşin asıl zor kısmı bu. Bu söylenilenler doğrultusunda gerçekleştirilebilecek bir pelerinin çok maliyetli olacağı düşünülebilir. Oysa sözkonusu yapılar tamamen yalıtkan ve metallerden oluşuyor.

Çok ufak boyutlardaki yapıtaşlarından oluşacak pelerin, bu boyutlardaki imalat tekniklerinin gelişmişliğinin getirdiği yüksek üretim hızı ve hammaddesinin kolay temini ile gelen ucuzluk sayesinde şu anda yaygın tekniklerden çok daha az maliyetli olacak.''

''MANZARAYI BOZAN AĞAÇ GÖRÜNMEZ YAPILABİLECEK''

Görünmezlik pelerininin sivil uygulama alanlarının da bulunacağını aktaran Özbay, vücudunda metalik implant ya da kalp pili taşıyanların da bu teknoloji ile güvenle MRI'a girmesinin sağlanabileceğini söyledi.

Özbay, medikal cihazların pelerinlenmesinin alışveriş merkezlerinde, havalimanları gibi güvenlik kontrol noktalarında da işleri hızlandıracağını, hastaların sürekli bir açıklama getirmek durumunda kalmayacağını dile getirdi.

Cep telefonu sinyallerinin rotalarını engellerden en az etkilenecek şekilde yönlendirmenin de bu teknoloji ile mümkün olacağını kaydeden Özbay, şöyle konuştu:

''Rota üzerinde bulunan coğrafi engeller elektromanyetik dalgalar için ölümcül olabiliyor. Bir dalga kılavuzu rolünü üstlenecek olan pelerinleme teknikleri sayesinde bilgi taşıyan dalgalarımızı istediğimiz doğrultularda ve nispeten az kayıplarla yönlendirebileceğiz. Belki düşük kayıplar sayesinde daha az baz istasyonuna ihtiyaç duyabileceğiz. Duyarlı ekipmanları radyo dalgalarından, elektrik ve manyetik alanlardan koruyabileceğiz. Hatta daha da cüretkar konuşursak, bu malzemelerle ileride manzaranızı kapatan bir ağacı da pelerinleyerek, kesmeden görüş sahanızın dışına çıkarabileceksiniz.''

3 yorum:

  1. süper bişey bu helal olsun bizimkilere umarım ülkemizin düşmanlarına karşı kullanılır yoksa onlara bunu satarsak vay bizim halimize

    YanıtlaSil
  2. amerikanin teknolojisi senin BEYIN FREKANSINI ölcebiliyor.(bizimkiler) ülke pelerin yapmis.umarim tekrenkte degildir:D:D
    ha bide nisan ilkotomobili üretecekmis diye duydum.aydin dogannin yalanhaberi bunlar.
    haber bari gercek olsa...

    YanıtlaSil
  3. peki b kadar atıp tutulmuş,yok öyle yok böyle, ben bu yazıyı yazan arkadaşa ve pu arge projesinde çalışanlara bir kaç şey sormak istiyorum. 1. diyelim ki ben bir okul bahçesi gibi bir yerdeyim, etrafım duvarlar ile kaplı, görünmezlik pelerini bu duvarların üzerine kaplanmış ben duvarları görmüyorum ama duvarı görmemek demek onun arkasını görmek demek değildir. manzara olayında ağacı gizlemek, ağacın arkasındaki manzaranın görünmesini sağlamaz. çünki arka plandaki ışık yansımları nasıl gözümüze görünecek. 2. ben ışığın kaynağından sonsuza kadar yayılıp yayılmadığını soruyorum. ışık merkezinden sonsuza kadar mı yayılır. ve ışık doğrusal yollamı dalga boyu ile mi ayyılır. BEN BU SORULARA CEVAP VERİYİM. BÜTÜN DÜNYA BİR ARAYA GELSE KİMSE BANA IŞIĞIN KAYNAĞINDAN ÇIKTIKTAN SONRA SONSUZ BİR YOL KAT ETTİĞİNİ SÖYLİYEMEZ. YANİ IŞIK SONSUZA YAYILMAZ. BEN BUNU BİZZAT KENDİ GÖLERİMLE GÖRDÜM. BUNU GÖREN BENDEN BAŞKA KAÇ KİŞİ VARDIR DÜNYADA ? BEN YEŞİL VE KIRMIZI LAZER IŞIĞININ, SADECE ÇIKIŞ KAYNAĞINDAN 70 METRE UZAKLIĞA GİTTİĞİNİ VE ORADA BIÇAK GİBİ KESİLDİĞİNİ YANİ IŞIĞIN SONSUZA YAILMADIĞINI MESAFESİNİN İSTENDİĞİ ÖLÇÜDE SINIRLANDIRILDIĞINI GÖRDÜM. VE AYNI ZAMANDA BU LAZER IŞIKLARININ AYNI ANDA BÜKÜLDÜKLERİ , YANİ YOĞUNLUKLARINDAN BİR SEY KAYBETMEDEN , HEM SINIRLI BİR UZAKLIĞA KADAR GİTTİKLERİNİ VE HEMDE NEREDEYSE BİR "C" HARFİ GİBİ YERDEN 50 METRE YÜKSEKTE HAVADA EĞİLDİĞİNİ GÖRDÜM. BEN BUNLARIN HEPSİ OLURKEN ELEKTROMANYETİK ALANIN ETKİSİZLEŞTİRİLDİĞİNİ YERÇEKİMİNİN ORTADAN KALDIRILDIĞINI GÖRDÜM. ÖZELTE DÜNYADA BAZI BİLİNMEYEN TEKNOLİK ŞEYLER VAR. GÖZLERİMLE GÖRDÜM. VE BU TEKNOLOJİK ÜSTÜNLÜK BİZİM DEĞİL. YANİ İNSANLARIN DEĞİL.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.