İşte DTP'nin 4 talebi



DTP'li Demirtaş İçişleri Bakanı Atalay'la yapılan görüşmede taleplerin gündeme gelmediğini söyledi. Ancak DTP'nin gündeme getireceği dört talep belli...

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’la yaptıkları görüşmenin Başbakan Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmenin devamı niteliğinde olduğunu belirterek, devamının geleceğini söyledi.

Atalay’la görüşmenin de ‘güven artırıcı’ nitelikte olduğunu söyleyen Demirtaş, DTP’nin kamuoyuna yansıyan taleplerinin Beşir Atalay’la yapılan görüşmede gündeme gelmediğini, gelecekte TBMM çatısı altında oluşabilecek komisyonlarda görüşülebileceğini söyledi.

‘Güven arttırıcı’

İçişleri Bakanı Atalay ile yapılan görüşmeyi değerlendiren Demirtaş, olayı Erdoğan’la görüşmenin devamı olarak gördüklerini belirterek, “Olumlu, anlamlı görüşmeler. Boşa gitmemelidir. Güven artırıcı görüşmelerdir” dedi.
Görüşmede konu başlıklarının ele alınmadığını anlatan Demirtaş, bu aşamada talep açıklayıp süreci olumsuz etkilemek istemediklerini vurguladı. Demirtaş, DTP’nin taleplerinin değişik toplantılarda defalarca duyurulduğuna dikkat çekerek, “Bunlar teknik konular, şimdi ortaya koyup süreci olumsuz etkilemek istemeyiz. Zamanı geldiğinde teknik konular TBMM çatısı altında oluşturulacak komisyonlarda ele alınabilir” dedi.

DTP ne istiyor?

Demirtaş, Atalay ile yaptıkları görüşmede konu başlıklarının gündeme gelmediğinin altını özellikle çizdi. DTP’nin daha önce açıklanan talepleri şu başlıklar altında özetlenmişti:

1 Demokratik bir cumhuriyetin ruhuna uygun sivil bir anayasa oluşturulsun.

2 Anayasa’nın 66. Maddesi’nde ‘Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür’ deniliyor. Anayasa’da etnisiteyle ilgili ayrıntılara yer verilmesin. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı vurgusu öne çıksın. Türkiye Cumhuriyetinin çok etnikli yapısı Anayasa’nın ruhunu yansıtan giriş bölümünde vurgulanabilir.

3 Kültürel haklar ve anadille ilgili talepler: Anayasa’daki anadil sınırlamaları ve eğitim hakkı önündeki engeller kalksın. Basın yayın alanında anadil kullanımıyla ilgili sorunlar giderilsin. Propaganda yasakları kalksın. Kamu kuruluşlarında ve sosyal-kültürel alanda anadilin kullanımı önündeki engeller kaldırılsın.

4 Yerel yönetimler ekonomik, siyasi ve kültürel açıdan güçlendirilsin

Yol Haritası

DTP’nin destek verdiği Demokratik Toplum Kongresi, geçen ay Diyarbakır’da yaptığı çalıştayda, Kürt sorunu ulusal bir mesele olduğunun altını çizerek, çözüm sürecinin de bu çerçevede ‘adil, eşitlikçi, barışçıl demokratik bir zeminde’ aranması gerektiği görüşü benimsendi.

Katılımcılar, PKK’dan çözüm sürecine katkı sunmak amacıyla başlattığı eylemsizlik kararını sürdürmesini isterken, güvenlik güçlerinin de aynı dönemde askeri operasyonları durdurmasını talep etti.

Çözüm sürecinde siyasal çerçeve geliştirilmesini isteyen DTK, çözüm sürecinde DTP başta, Kürtlerin temsilcilerinin muhatap alınmasını, Abdullah Öcalan’ın süreçten dışlanmamasını istedi.

Kaynak: Radikal

1 yorum:

  1. BEN IBRAHIM ,
    FATIH SULTAN MEHMEDIN FATIH CAMISINI NEDEN KIRMIZI RENKLI HALI SECTIGINI SIMDI COK DAHA IYI ANLIYORUM

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.