Türkiye - Rusya ittifakı mı?

İmzalanan Güney Akım anlaşması ile gündeme gelen Rusya Türkiye yakınlaşması, tartışılmaya devam ediyor.

Rusya ile Türkiye arasında süren ekonomik ve siyasi yakınlaşma süreci dünyanın gündeminde..

Son olarak Putin'in Türkiye'ye gelerek Erdoğan'la birlikte Güney Akım projesine imza atması, üstelik bunun bir başka enerji hattı Nabucco için atılan imzadan günler sonrasına rastlaması, dengelerin yeniden kurulduğu yorumlarına neden oluyor.

Konuyu değerlendiren Türkiye ve Ortadoğu uzmanı Nicholas Birch, bu yakınlaşmayı 1945 sonrası Almanya ile Fransa arasında yaşanan işbirliğiyle karşılaştırıyor.

Taksim Meydanı'ndaki Atatürk heykelinde, Bolşevikler'in Kurtuluş Savaşı'na verdiği desteğin anısına yer alan iki Kızıl Ordu generali, Mikhail Frunze ve Kliment Voroshilov'u hatırlatarak başladığı yazısında Birsh, bugün yaşanan yakınlaşmanın lokomotifinin ekonomi olduğunu söylüyor.

İki devlet arasında 1982 yılındaki ticaret hacminin yaklaşık 1,5 milyar dolarken, geçtiğimiz yıl bu rakamın 38 milyar dolara yükseldiğine dikkat çekiliyor. Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı Rusya ile gerçekleşen alışverişin yüzde 75'i ise gaz ihracatını kapsıyor.

RUSYA VE TÜRKİYE KENDİLERİNE VERİLEN ROLDEN BIKTI

Türkiye ile Rusya arasında artan ticarete, gaz ve nükleer enerji anlaşmalarına dikkat çeken Birch'in vurguladığı diğer noktalar ise ilginç tesbitler içeriyor.
Türk ve Rus uzmanların görüşlerine dayanılarak yapılan analizde, USAK başkanı Sedat Laçiner'in "Türkiye komşularıyla daha fazla refah temelinde bir ilişki kurmaya çalışıyor ve bu yöntem bulaşıcı. Şu anda bizim kuzeyimizde vahşi bir ayı var ama zamanla evcilleştirilebilir" ifadesine yer veriyor.

Ankara'daki Orta Doğu Stratejik Araştırmalar Merkezi'ndeki Rus uzman İlyas Kamalov ise, iki ülkenin batı tarafından kendilerine biçilen rolden memnun olmadıklarını anlattı. Rusya ve Türkiye'nin "daha fazla ciddiye alınmak" istediklerini söyleyen Kamalov, "Rusya sadece bir gaz pompası, Türkiye, batının Ortadoğu macerasında sıradan bir aracı olmaktan bıktı" diyor.

Makalede, Türk halkı arasında Obama'ya rağmen devam eden Amerika karşıtlığına karşın, Rus ve Türk halkının pozitif görüşlerine de dikkat çekiliyor.

Türkiye'nin azalan AB üyeliği umutlarının da Rusya yakınlaşmasında etkili olduğu ifade edilen analizde, Putin'in danışmanı Sergey Markov'un Rusya, Kazakistan, Beyaz Rusya ve Türkiye arasında AB benzeri bir ekonomik birlik kurma önerisine yer veriliyor.

Türkiye'nin Soğuk Savaş dönemine göre daha özgür hareket eden bir ülke olduğu savunulan analizde, doğu-batı ekseninin yerini, türkiye, Rusya ve batıdan oluşan "dinamik bir üçgen"in aldığı belirtiliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.