4 Eylül 2009

.:: Komplo Teorileri ::. HAYRET VE GAYRET- Mümtaz Soysal



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 





 > --------------------
> Konu: HAYRET VE GAYRET- Mümtaz Soysal
>
> BÖYLE toplum görülmemiştir.
>
> Birileri “açılım” diye bir söz attı ortalığa, bütün toplum, politikacılarıyla, yazarları, hatta bilim adamlarıyla, aklını fikrini buna harcamakta. Adından başlayıp her şeyi konuşuluyor ama, “açılım”ın kendisi yok ortalıkta. Kimin niçin açılım istediği bile bilinmiyor. Aranan, galiba bu toplumu en iyi bölme formülü.
>
> Daha tuhafı şu: Toplumu asıl rahatlatacak, yüceltecek ve söz konusu sorunla birlikte bir yığın başka sorununu da çözecek asıl doğru formül üzerinde duran, soru soran, kafa yoran yok: Güneydoğu’yu, hatta Doğu’yu kalkındırma!
>
> Evet, ayaklandırma değil, kalkındırma. Her yanıyla, en başta ekonomisi, istihdam sorunu, toprak reformu, eğitim seferberliğiyle. Oysa, tartışılan, merak edilen, çözülmeye çalışılan siyasal ve hukuksal sorunların bu “kalkındırma” ya da “planla kalkınma” denen konuyla ilgisini, ilişkisini, bağlantısını aklından bile geçirmiyor kimse.
>
> Böyle toplum olur mu?
>
> Dünyanın en güzel, en önemli, aynı zamanda da en kritik toprakları üzerinde yaşayan bir toplumun onu ilgilendiren önemli sorunlara böylesine sınırlı, tuhaf, çelişkili bir zihin yapısıyla bakması olacak şey midir?
>
> Herhalde “olur” diyenler çıkar: Yaşanan krizi simit, çiçek ve oyuncak satımını teşvik edici reklam kampanyaları başlatarak çözmeye kalkışan bir toplumda her türlü saçmalığın olabileceğine inananlar elbet çıkacaktır.
>
> Galiba en sık rastlanan ulusal ve ortak kusurumuz, sorunları çözmeye en olmayacak ters uçtan başlamaktır. Örneğin, başkaları kriz çözmek için yatırımı, üretimi teşvik ederken, simit, çiçek, oyuncak görüntüsüyle tüketimi teşvik.
>
> Yani Özalcılığa yeniden dönüş; “tüketim üretimi kamçılar, istihdam artar, durgunluk biter, kriz çözülür” düşüncesi.
>
> Oysa, ülkenin bütünü için olduğu gibi, güneydoğusu ve kuzeydoğusu için de kamu yatırımcılığını, kamu girişimciliğini ve işletmeciliğini yeniden başlatmanın tam zamanıdır şimdi. Hayvancılığı, süt sanayiini, et kombinalarını diriltmenin, metalurjiye dayalı yeni sanayiler kurmanın tam zamanıdır şimdi.
>
> Para?
>
> Parayı devlet basar. Kurumuş tulumbayı çalıştırmak için biraz para akıtmayı, dolayısıyla sınırlı ve sıkı denetimli düşük enflasyonu göze alabilen, bu yöntemle alınacak sonucun başlangıçtaki endişeleri gidereceğine inanan, paranın basımı gibi, kullanımını, yatırımını planlara bağlayan, yöneten bir devlet.
>
> Çözümler, devleti böyle yönetecek bir iktidarın yaratılmasına bağlıdır.
>
> Etnik hakların gayya kuyusunda çözüm aramak yerine, sorunların bu yanına kafa yormak, yani AKP iktidarının bunu yapmayacağını, yapamayacağını bilerek başka türlü bir iktidarın yaratılması için şimdiden gayret göstermeye başlamak çok daha akıl kârı değil midir?
>
> mumtazsoysal@gmail.com
> --------------------

--
TURKEY DEĞİL,TÜRKİYE !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.