5 Ekim 2009

[KomploTeorileri] Abdülhamit'in torunu Kemalist miydi?

Son Osmanlı Şehzadesi, Sultan Abdülhamit'in İstanbul'da vefat eden torunu Osman Ertuğrul Osmanoğlu Efendi’yi (97), Sultanahmet Camii'nde kılınan namazın ardından son yolculuğuna uğurlandık. Camideki ve Sultan Abdülhamit'in de gömülü olduğu II. Mahmut Türbesi Haziresi'ndeki törene, ben de katıldım. (26 Eylül 2009)

Yoğun kalabalık nedeniyle Sultanahmet Camii'nin avlusu adeta dolup taştı.  Eşi Zeynep Tarzi, torunları ve hanedan üyeleri, Osman Ertuğrul Efendi'nin naaşı başında dua ettikten sonra taziyeleri kabul etti.  Bütün bir Türkiye, Osmanlı hanedanının yaşayan en kıdemli üyesi ve son Osmanlı Şehzadesi Ertuğrul Osman Efendi’nin cenaze törenine ilgisiz kalamadı. Yaşlılar ve gençler, kadınlar ve erkekler, zenginler ve fakirler, yöneticiler ve yönetilenler..törendeydiler. Bakanlar, bürokratlar, iş adamları, bilim adamları, aydınlar, sanatçılar, yazarlar yanında esnaf ve sıradan vatandaşlar da vardı törende. Sultan Abdülhamit'in torununun cenaze törenine gösterilen bu ilgi ne anlama geliyor?

Ahmet Hakan Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesinde Ertuğrul Osman Efendi’nin vefatı münasebetiyle yayınladığı yazısında, “Cumhuriyet” ile “Osmanlı Hanedanı” arasında kültürel açıdan bir çelişki olmadığını ileri sürdü. Osmanlı’nın son döneminde saray ve üst sınıfının hayat tarzı ile cumhuriyetin benimsediği hayat tarzının aynı olduğunu iddia etti. Yazar, sözkonusu yazısında, cenaze törenine gösterilen ilgiyi yorumlarken oldukça yüzeysel, kötü niyetli ve yanlış bir yaklaşım sergilemiş. Son Osmanlı Şehzadesi, Sultan Abdülhamit'in torunu Ertuğrul Osman Efendi’nin Kemalist olduğunu ileri sürecek  kadar da ileri gitmiş: “Cumhuriyet, toplumsal model olarak neyi getirmek istiyor idiyse... “Hanedan”, çoktan o modele adapte olmuştu...” dedi:  Zannederler ki: Hanedan mensupları da şeriatçıdır... Hanedan mensupları da “İlay-i kelimetullah” için yanıp tutuşur.
Mustafa Yürekli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.