4 Ocak 2010

[anadoluhaber:37097] Sudan 'da İslamcılar, el Beşir 'e karşı birleşiyor


Sudan 'da İslamcılar, el Beşir 'e karşı birleşiyor

HABER ONAY

Sudan ' da Hasan Turabi, Ömer el Beşir ' e karşı İslamcı aday Deng Nial ' i aday olarak gösterdi.

Nisan ayında yapılacak devlet başkanlığı seçimleri için Hasan Turabi liderliğindeki Halk Kongre Partisi, adaylığını daha önce açıklayan Ömer el Beşir'e karşı ülkedeki İslamcılar içinde saygın bir yeri olan Abdullah Deng Nial'i aday olarak gösterdi. 

Profesör Nial, hem Arap hem de Afrika kökenli kabilelerin yakından tanıdığı bir isim. Darfur görüşmelerinde hükümet ile isyancılar arasında arabuluculuk görevi üstlenmiş, halkın teveccühünü kazanmış bir kişi olarak öne çıkmıştı. 


Sadık el Mehdi liderliğindeki Ümmet Partisi, adaylık için son gün olan 22 Ocak'a kadar aday göstermezse, Profesör Nial'in tüm İslamcıların oyunu alacağı konuşuluyor. Ülkenin en etkili gruplarından Mirgani ailesinin liderliğindeki Demokratik Birlik Partisi ve Sudan Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın da Profesör Abdullah Deng Nial'in adaylığına sıcak baktıkları biliniyor. 

Güney Sudan yönetiminin Devlet Başkanı Salva Kiir'in devlet başkanlığına aday olup olmayacağı netlik kazanmadı. Savla Kiir'in aday olması durumunda 2011'de bağımsızlık referanduma gidecek Güney Sudan'ın geleceğinde belirsizlikler olacağı bu nedenle güney yönetiminin devlet başkanlığına aday bir isim, göstermeyeceği kulislerde konuşuluyor. 

Salva Kiir, Juba'da düzenlediği basın toplantısında, devlet başkanlığı seçimi için aday gösterip göstermeyeceklerine karar vermediklerini, gelecek hafta partisinin bu konuyla ilgili bir açıklama yapacağını söyledi. 
Dünya Bülteni

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.