T a r a f s ı z D e ğ i l i z

[anadoluhaber:37129] Türkiye'nin ilk dindar vicdani retçisi Enver Aydemir işkencede!

Türkiye'nin ilk dindar vicdani retçisi Enver Aydemir işkencede!


 Askerlik yapmayı İslami inançları dolayısıyla reddettiğini söyleyen Enver Aydemir, Türkiye'de dini nedenlerle vicdani reddini ilan eden ilk kişi oldu. Aydemir, iki sene önce vicdani retçi olduğunu açıklamıştı. O tarihte zorla götürüldüğü Bilecik Jandarma Er Eğitim Tugayı'nda askeri üniforma giymeyi reddeden Aydemir, çıkarıldığı askeri mahkemede serbest bırakılmıştı. "Cebren askeri üniforma giydirilmiş olduğunu ve asker olmayı kabul etmediği için sivil mahkemede yargılanmak istediğini" söyleyen Aydemir önceki yeniden gün tutuklandı.

Enver, 24 Aralık 2009′da Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılan 'Barış İçin Vicdani Retçiler Kurultayı'na davetli panelist olarak giderken, saat 11.00 sıralarında, Kabataş Vapur İskelesi'nde polis tarafından GBT incelemesi sonucunda gözaltına alındı. Burada AK Parti'nin geçen yıl askerlik kanunu değişikliğinin de sorumluluğu var. Kanun değişikliğinde polise yoklama kaçaklarını yakalayarak askere yetkililere teslim yetkisi verilmişti. Bu kanun Aydemir'in polis tarafından yakalanmasının da önünü açmış oldu.

Aydemir, önce Doğancılar Karakolu'na sonra da Askeri İnzibat karakoluna götürüldü. Akşam vakti çıkarıldığı askeri mahkeme tarafından da tutuklanarak Maltepe Askeri Cezaevi'ne gönderildi.

Aydemir, avukat Davud Erkan'la görüşmesinde hapsedildiği günden itibaren işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını, tek tip giysi giymeyi reddettiği için soğuk bir hücrede don-gömlek tutulduğunu ve açlık grevine başladığını söyledi. Avukat Erkan da, Aydemir'in yüz ve vücudunda batriz darp izleri tespit ve rapor ettiğini belirtti.

ENVER'İN ANNESİ BAŞÖRTÜLÜ OLDUĞU GEREKÇESİYLE OĞLUNU GÖREMEDİ

Babası, annesi, karısı ve 2 kızkardeşi Enver Aydemir ilk hapse atıldığı zaman Aydemir'i ziyaret etmek istediklerinde kadınların başörtülerini çıkarmaları ya da kelebek şeklinde bağlamaları ancak ondan sonra görüşebilecekleri söylenmişyi. Ardından pardesülerinin de çıkarılmak istenmesi üzerine kadınlar, pardesülerini çıkarmayı reddedince de birliğe girişlerine izin verilmemişti.

Bilecik'te babası ile görüşen Enver Aydemir ağır psikolojik baskıaltında olduğunu ve linç edilme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu beyan etmiş, 4 Ekim 2007 günü Eskişehir Askeri Mahkemesi'nde yapılan 2. duruşmada ise 2 gün içinde mevcutsuz olarak birliğine teslim olması istenerek tahliye edilmişti. Aydemir tahliye sonrasında da vicdani reddini sürdüreceğini açıklamıştı.

ENVER AYDEMİR'İN AÇIKLAMASI

"Ben Enver Aydemir, 24.07.2007 tarihinde zorla askerlik yaptırılmak üzere evimden alınarak Bilecik Jandarma Er Eğitim Tugayına getirildim. Burada, beni oraya getiren yetkililere TSK Seçkinlerinin laik değerlere dayanarak dini inançlarıma karşı hasmane duygular beslediğini bu yüzden laik bir ülkede askerlik yapmayacağımı ve böyle bir düzenin asla ve asla bir neferi olmayacağımı beyan ettim.

Bilecik'te kaldığım süre içerisinde bu yaklaşımımın ne kadar doğru bir yaklaşım olduğunu, 2 gün sonra beni görmeye gelen annemin ve eşimin başörtülü olması gerekçe gösterilerek nizamiye kapısından geri döndürüldüğünde daha iyi anladım. Hayattaki en önemli değeri inançları olan birisi olarak, özellikle T.S.K seçkinlerinin İslami değerlere karşı gösterdiği bu tutumu kabul etmem mümkün değildir. Tüm bu sebeplerden dolayı vicdani reddimi açıkladım. Müslümanların en temel inançlarını bile bu kadar açık bir şekilde tahkir eden bir kurumda benim yer almam söz konusu olamaz.

Bununla birlikte kamuoyuna duyurmam gereken asıl meselem, T.C. Devletinin üzerine kurulmuş olduğu temel değerlerin hiç birine sempati beslemiyor olmamdır. Benim de inanç değerlerime kimsenin zorla sempati beslemesini beklemiyorum. Bununla beraber yaşadığım coğrafyanın gerçeklerini de göz önüne alarak, ortak yaşamın getirdiği sorumluluklar çerçevesinde inançlarıma uygun ve bireysel haklarımın tanındığı (eğitim özgürlüğü, kılık-kıyafet özgürlüğü, düşünce özgürlüğü vb.) bir ortamda kamu hizmeti yapabileceğimi beyan ediyorum. Tüm kamuoyuna duyurulur. "

Platformhaber

Habere Ait Yorumlar                                                               Yorum Ekle

peygamber o mescidi yıktırdı

Savaşa gitmeyip mescit yaptıran ilk vicdani retçilerin mescidini yıktıran peygamberin ümmetiyiz elhamdülillah.
Ali Ali Ali tarafından gönderildi.     04.01.2010

Destekliyorum

Hareketi destekliyorum. Allah böyle kişileri artırsın. Yapılan zulümleride kınıyorum..
bri düşünen tarafından gönderildi.     04.01.2010

kimin mescidiydi o!

sapla samanı karıştırmayalım! ne onlar ilk vicdani redçiler, ne de bugünkü ordu "peygamber ocağı". sıkıysa başörtülü bir kadını al da yanına gir bakalım girebiliyorsan! yok şöyle aç, yok böyle bağla, yok tavşan kulağı derken oyalanır durursun! tellerin ardındaki başörtülü asker annelerinin fotoğraflarını da mı görmedin sen! peygamber gelseydi sanırım önce o nizamiyeyi yıkar geçerdi, gerisini de siyer oku biraz da gör bakalım!
beytullah emrah tarafından gönderildi.     04.01.2010

12 den vurmuş

Adam vicdanı ile osmanları 12 dev vurmuş ebu zer gibi osmanı çıldırtmış be Rebezeyi seçmiş kendisine afferin ona
adsız tarafından gönderildi.     04.01.2010

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.