Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, İLO'nun Küresel Çalışma
Eğilimleri Raporu'na göre, Türkiye'nin genç işsizlikte dünya birincisi olduğunu
söyledi.
Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya’dan
işsizlik konusuyla ilgili çarpıcı açıklamalar geldi. Çetinkaya, Uluslararası
Çalışma Örgütü İLO’nun “Küresel Çalışma Eğilimleri Raporu”na göre Türkiye’nin
genç işsizlikte dünya birincisi olduğunu söyledi.
İŞSİZLİKTE KORKUTUCU RAKAMLARÜlkemizdeki işsizliğin tehlikeli boyutlara ulaştığını belirten Çetinkaya, Türkiye’nin işsiz genç nüfusunun enerjisinin boşa harcandığını ifade etti. Türkiye’nin işsizlik sorunuyla ilgili basın açıklaması yapan Çetinkaya, Türkiye’deki genç işsizlik rakamlarını şöyle açıkladı: “Yetişkin işsizlik yüzde 11 civarındadır ve zaten çok yüksektir. Genç işsizlik ise yetişkin işsizliğin iki katı yüzde 20 civarındadır ve oldukça yüksek olmasıyla da korkutucu boyuttadır. Bu oranlar resmi rakamlardır ve halen iş aramaya devam edenleri göstermektedir. İş aramaktan bıkmış, bütün çabalarına rağmen iş bulamamış olanlarla sayı daha da artmaktadır.”
AVANTAJIMIZ DEZAVANTAJ DURUMUNDA
Genç nüfuzumuzun yüksek olmasının ülkemiz için övünç kaynağı olduğunu dile getiren Çetinkaya, “Bölgemizde en genç nüfusa sahip bir ülkeyiz. Bu durum Türkiye’nin en önemli avantajıdır. Gençler geleceğimizin inşası bakımından bizlere büyük umutlar veriyor. ‘Yeniden Büyük Türkiye’yi ahlaki ve manevi değerlerine bağlı, ülkesini seven, eğitimli, donanımlı, özgüveni yüksek, moral ve motivasyonu gençlerimizle gerçekleşecektir. Ancak gençlerimizin önemli sorunları vardır. İşsizlik, eğitimsizlik, yoksulluk, sosyal dışlanma, ahlaki ve manevi değerlerde erozyon, evlenememe, geleceğinden endişe etme gibi birçok sorun. Bunlara ilaveten kişisel donanım ve motivasyon eksikliği de gençlerin yüksek boyutlu sorunlarıdır” dedi.
SP’DEN İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM
İşsizlik sorununun biran önce çözülmesi gerektiğini belirten Tacettin Çetinkaya, soruna şu çözüm önerisinde bulundu: “Genç işsizliğini ve genelde işsizliği çözmenin yolu yatırım, üretim ve istihdamdır. Mesleki okullar sanayide ve hizmet sektörüne ara elemanı olarak nitelikli işgücü yetiştirememektedir. Çocuklarımıza mesleki yöneliş ortaokuldan itibaren yapılmalıdır, mesleki okullar revize edilmelidir, nitelikli işgücü yetiştirmesi sağlanmalıdır. Dış borç faizleri merkezi hükümetin bütçeden eğitim ve sosyal güvenlik hizmetlerine ayırabildiği miktara eşittir. Faiz yoluyla yabancıya ödenecek para gençlerin yetişmesi ve istihdamına ayrılmalıdır. Genç istihdamından alınan vergiler mutlaka düşürülmelidir. Eğitimden istihdama geçişi kolaylaştıracak, özel olarak gençlere hizmet veren rehberlik, iş bulma ve eşleştirme politikalarına ve kurumlarına ihtiyaç vardır.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.