İngiltere Başbakanı David Cameron’ın Avrupa Birliği tarafından talep edilen 2,1 milyar avroluk ek bütçe ödemesini yapmayacağını belirtmesine rağmen, Avrupa hukuku uzmanları İngiltere’nin borcu faiziyle ödemek zorunda kalacağını savunuyor.
"İNGİLTERE'NİN SONUÇ ALMASI MÜMKÜN GÖZÜKMÜYOR"
London School of Economics AB anayasa hukuku uzmanı Floris De Witte’a göre İngiltere’nin AB tarafından 1 Aralık 2014 tarihine kadar ödemesi için çıkarılan 2,1 milyar avroluk borca dair yürüteceği pazarlıklardan sonuç alması mümkün görünmüyor.
Witte, “ AB Komisyonu bütçe konusu üzerine pazarlık yapmak istemeyecektir. Komisyonun İngiltere ile pazarlığa oturması diğer AB ülkeleri için emsal teşkil eder. O zaman da AB bütçeden geri ödeme yapması gereken ülkeler için yeni kaynaklar bulmak zorunda kalır. İngiltere Başbakanı Cameron’ın umabileceği en iyi şey ödeme için birkaç ay daha kazanmak olabilir” dedi.
İngiltere’nin AB bütçesine ek katkı ödemesini öngörülen 1 Aralık tarihine kadar ödememesi halinde ise AB Komisyonu’nun İngiltere’ye resmi bir yazı ile borcun neden ödenmediğini sorması bekleniyor. Ek bir süre tanımasına rağmen İngiltere’nin AB bütçesine ek ödeme yapmayı reddetmesi halindeyse AB ve İngiltere arasında yasal sürecin başlaması bekleniyor.
Witte, “Ödeme yapılmaması halinde AB Komisyon 258. maddede bahsedilen anlaşmanın ihlal edilmesi sürecini başlatabilir. Komisyon borcun ödeyemeyen ülkeyi Avrupa Adalet Divanı’na götürebilir. Eğer Avrupa Adalet Divanı İngiltere’nin ilgili maddeyi ihlal ettiğine karar verirse, İngiltere yasal olarak borcu ödemek zorunda kalacaktır” dedi.
AB KOMİSYONU BORCA KARŞILIK FONLARI KESEBİLİR
Witte, İngiltere’nin söz konusu ödemeyi AB’ye yapmamakta ısrar etmesi durumundaysa Avrupa Birliği Komisyonu'nun İngiltere’ye ortak tarım programı, uyum fonları, altyapı fonları gibi başka program başlıkları altında yaptığı ödemeleri borcuna karşılık kesebileceğini vurguladı.
İNGİLTERE FATURA YENİDEN İNCELENSİN İSTİYOR
Hafta başında İngiliz ekonomisinin birçok Avrupa ekonomisine göre daha hızlı büyüdüğünü, dolayısıyla İngiltere'den ortak bütçeye daha fazla katkı yapmasının talep edilmesinin sürpriz olmadığını ifade eden Cameron, "Ancak hiçbir zaman bizden 2,1 milyar avro talep edilmemişti. Bu miktar kesinlikle kabul edilemez. Talep edilen miktar, İngiliz vergi mükelleflerinin parasıdır. Dolayısıyla bu miktar incelenmelidir" açıklamasını yapmıştı.
EVDEKİ BÜYÜME REVİZYONU AB’YE UYMADI
İngiltere ekonomisi Avrupa Birliği ülkeleri içerisinden en yüksek ekonomik büyümeyi kaydetmesine rağmen, İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) yakın zamanda özellikle son dört yılı kapsayan bir dizi yukarı yönlü büyüme revizyonu gerçekleştirdi. Bu revizyonlara gerekçe olarak da İngiltere’de daha önce Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) hesaplamaların katılmayan “karanlık ekonomi” olarak adlandırılan fuhuş gibi piyasalar da eklenmişti. Uzmanlara göre İngiltere’nin geriye dönük uyguladığı büyüme revizyonları AB bütçesine yapması gereken katkıyı da arttırarak, İngiltere’nin yüklü bir fatura ile karşılaşmasına neden oldu.
ONS mayıs ayındaki açıklamasında, İngiltere ekonomisinin toplam büyüklüğüne ilişkin verilerin hesaplanmasında yasadışı uyuşturucu piyasası ve seks pazarının da dahil edileceğini bildirmişti.
ONS’nin hesaplamalarına göre, seks turizmi ve yasa dışı uyuşturucu piyasasının yaklaşık 10 milyar sterlin değerinde hacim oluşturduğu tahmin ediliyor.
Öte yandan muhalefetteki İşçi Partisi lideri Ed Miliband, İngiliz hükümetinin zaten tam olarak vergilendiremediği toplam karanlık ekonomi kalemlerini GSYH büyümesine ekleyerek doğru bir adım atmadığını savunuyor.
Home / AB /
AVRUPA /
ekonomi /
güncel /
İngiltere
/ İngiltere ve AB arasında ki Para Kavgası Kızıştı..
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.