Ekonomide 6 aşamalı yol haritası

Hükümet ve Merkez Bankası, yaşanan döviz krizi ortamını fırsata çeviren ve vatandaşı zora sokan fırsatçılara karşı tedbir paketini imzaladı.

Hükümet ve Merkez Bankası dün hem vatandaşa, hem reel sektöre, hem de Türk Lirası'na büyük destek sağlayan yeni uygulamalara imza attı.

Önce Türk Lirası mevduatından kesilen vergi oranları düşürüldü Türk Lirası teşvik edildi, ardından ‘haksız zam' yaparak vatandaşı sıkıştıran fırsatçılara ceza geleceği duyuruldu. Ardından 6 bankanın katılımıyla KOBİ'lere 6 ay geri ödemesiz düşük faizli kredi desteği açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak kredi desteğine ‘Birlikte kazanacağız' adını verdiklerini vurguladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın önceki gün sinyalini verdiği uygulama dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle “girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapmak” aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına alındı. Düzenlemeyle bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu'nca gerekli denetimler yapılacak, uygulamalar hızlıca tespit edilecek ve gerekli yaptırımlar uygulanacak. Böylelikle girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket edenlerle ilgili daha etkin bir gözetim sağlanacak. Tüketicinin Korunması Kanunu'na göre haksız ticari uygulamaya durdurma cezası ile 6 bin 907 lira idari para cezası kesilebiliyor. Bu suç ülke genelinde işlenmişse ceza miktarı 69 bin liraya çıkıyor.

Bakan Pekcan, KOBİ Destek Kredisi tanıtım toplantısında uygulamaya ilişkin şunları söyledi: “Dalgalanmaları fırsat gören ürün gruplarında uyuşmayan fiyat artışlarına gidildiği stok seviyelerinin artırıldığı stokçuluk yapıldığı dikkat çekiliyor. Ticaret Bakanlığı olarak gelişmeleri anlık takip ediyoruz, piyasanın bozulmasını önleyecek tedbirler alıyoruz. Resmi Gazete'de yayımlandığı üzere ticari reklam yönetmeliğinde değişiklik yaptık. Girdi maliyetiyle döviz kuru artışından etkilenmemesine rağmen etkileniyormuş gibi hareket edeni, tüketiciye sunulan ürünlerin fiyatını artırılmasını aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına dahil ettik. Reklam Kurulu'nca denetimleri yapıp hızla yaptırımlar uygulanacak.

Bakanlık bünyesindeki Rekabet Kurumu, Tüketicinin Korunması Kurumu, Piyasa Denetimi Kurumu, Ürün Denetimi Kurumu'nı artık daha aktif, daha dinamik göreceksiniz. Hem tüketiciyi hem üreticiyi koruyacağız. Dayanışma ruhumuzun bozulmasına izin vermeyeceğiz.”

Döviz ve TL mevduat hesaplarına uygulanan stopaj oranları değiştirildi. Türk Lirası hesaplara uygulanan vergi düşürülürken, döviz hesaplara uygulananlar yükseltildi. Uygulama üç ay geçerli olacak. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faiz ve katılma hesaplarına ödenen kâr paylarından yapılacak vergi oranı; 6 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 18'den yüzde 20'ye, 1 yıla kadar vadeli hesaplar için yüzde 15'den yüzde 16'ya çıkarıldı. Bir yıldan uzun vadeli hesaplar için yüzde 13 olarak kaldı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.