Rusya’nın çözümü yine bombardıman-Yine katliam!

Milyonlarca sivilin yaşadığı İdlib için diplomasinin hız kazandığı bir dönemde Moskova, Halep öncesinde olduğu gibi, savaş uçaklarını kaldırdı. HTŞ mevzilerini hedef aldığını söyleyen Rusya, Cisr eş-Şuğur ve Keferdin’de 10 sivilin ölümüne neden oldu.

Esad rejiminin muhaliflerin kontrolündeki İdlib kentine yönelik bir süredir hazırlığını yaptığı saldırı, Rus jetlerinin bombardımanıyla başladı. Hmeymim Hava Üssü’nden kalkan Rus savaş uçakları İdlib’in batısındaki Cisr eş-Suğur ve çevresi ile Hama’nın kuzeyindeki beldelerinin kırsal bölgelerini vurarak, kentteki 22 günlük çatışmasızlığı sona erdirdi. Başta  Heyet Tahrir’uş Şam (HTŞ) denetimindeki kırsal alanların hedef alındığı gözlense de 20’den fazla saldırıda siviller de hayatını kaybetti. Beyaz Baretliler Müdürü Mustafa Hac Yusuf, Cisr eş-Şuğur ilçesinde 5’i çocuk 9 sivil, Keferdin köyünde bir sivilin hayatını kaybettiğini söyledi. Yusuf, diğer bölgelerde ise 20 sivilin yaralandığını kaydetti.

BM’DEN ÇAĞRI

Rusya ve Suriye rejiminin İdlib saldırısına dünyayı endişelendirdi. Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, İdlib›deki duruma çözüm bulunması için Türkiye ve Rusya arasında görüşme yapılmasına zaman tanınması gerektiğini vurguladı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çağrıda bulunan Mistura, “İkinizin yapacağı telefon görüşmesi, Tahran öncesinde dahi büyük fark yaratabilir. Geçmişteki görüşmelerde olduğu gibi makul, mantıklı, dramatik olmayan bir çözüm ortaya çıkacaktır” diye konuştu. İdlib’de sürdürülebilir bir sonucun elde edilmesinin imkansız olmadığını vurgulayan Mistura, İran, Rusya ve Türkiye’nin katılımıyla 7 Eylül’de Tahran’da düzenlenecek Suriye toplantısının önemine de dikkati çekti. Mistura, İdlib›de önceliğin sivillerin korunması olduğunu belirterek, “Hepimiz biliyoruz ki El Nursa BM’nin terörist listesinde yer alan bir terör örgütü ancak orada bulunan diğerleri terörist değil ve İdlib savaşının bedelini onlar ödememeli” dedi.

HAZIRLIK YAPTIK

Mistura, BM’nin İdlib’de savaş ortamına dönülmemesi çağrısı yaparken bir yandan da en kötü senaryoya hazırlıklı olarak sivillerin “koruma altında ve gönüllü tahliyesi”ne yardımcı olabilme görevi olduğunu söyledi. Mistura, BM’nin sivillerin yanında olmak için hazırlıklı olduğunu belirtti.   

ABD: KARŞILIĞI OLUR

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise  “ABD, Rusya ve İran destekli Esed rejiminin yakın bir saldırısının tehdidi altında milyonlarca masum sivilin yaşadığı Suriye’nin İdlib bölgesindeki gelişmeleri yakından izliyor.  Eğer Beşşar Esed yeniden kimyasal silah kullanmayı seçerse ABD ve müttefikleri hızlıca ve uygun şekilde karşılık verecektir, bu konudaki duruşumuz net” ifadesi kullanıldı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İdlib›e olası bir askeri saldırının milyonlarca sivilin hayatını riske atarak, yeni bir insani faciaya yol açacağı uyarısında bulundu.

OTOYOL SAVAŞLARI

Esad rejiminin bir süredir saldırı hazırlığı yaptığı İdlib’e yönelik Rus bombardımanı akıllara “Şam’ın Operasyon başladı mı?” sorusunu getirirken, özellikle vurulan bölgeler gelecek saldırıların nereleri hedef alacağına dair ipuçları verdi. Rus bombardımanının, İdlib’in batısındaki Cisr eş-Şuğur’da yoğunlaştığı görülüyor.HTŞ’nin hakimiyetindeki bölge, Halep’ten gelen ve Rus üslerinin bulunduğu Lazkiye’ye doğru ilerleyen otoyolun ortasında yer alıyor. Moskova yönetiminin İdlib’den sıklıkla drone’lu saldırıya maruz kalan Lazkiye’deki Hmeymim ve Tartus üslerine giden yolu güvenli hale getirmek istediği biliniyor. Esad’ın gözünün ise Han Şeyhun-Maret El Numan-Sarakib-Raşidin hattında olduğu ifade ediliyor. Söz konusu hattın ele geçirilmesi ile birlikte, M5 olarak bilinen Halep-Şam otoyolunun sağlama alınmasının hedeflendiği bildiriliyor. 

Hayvan Esad’dan Başkan Esad’a!

Suriye’de rejimin son kimyasal saldırısının düzenlediği Doğu Guta’daki katliam sonrası ilk kez Esad’a seslenen ABD Başkanı Donald Trump, ‘hayvan’ nitelendirmesi yerine ‘başkan’ı tercih etti. Esad ve müttefiklerinin İdlib’e yönelik saldırı hazırlığını değerlendiren Trump, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Suriye Başkanı Beşar Esad Suriye’nin İdlib şehrine düşünmeden saldırmamalı. Ruslar ve İranlılar bu muhtemel insanlık trajedisinde yer alarak derin bir insani hata yaparlar. Yüz binlerce insan ölebilir. Olmasına müsaade etmeyin” ifadelerini kullandı. Trump Esad ile ilgili son tweetinde “Devlet Başkanı Putin ve İran, Hayvan Esad’ı desteklemekten sorumlular” demişti. Öte yandan Moskova’dan Trump’a yanıt gecikmedi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Trump’ın açıklamalarının ‘kusurlu’ ve ‘kapsamsız’ bir yaklaşım olduğunu kaydetti.

Türk Kızılayı sınırda gereken tedbirleri aldı

Rus jetlerinin İdlib’e yönelik saldırısının ardından açıklama yapan Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Gerek Suriye’nin kuzeyinde, gerekse Türkiye sınırlarımızda bir dizi tedbir aldık” dedi. Türk Kızılayı ekipleriyle İdlib bölgesinde incelemeler yapan Kınık, Cilvegözü Sınır Kapısı’nda gazetecilere yaptığı değerlendirmede, İdlib bölgesinde Hama’dan, Humus’tan, Halep’ten Deraa’dan farklı farklı bölgelerden silah zoruyla can havliyle kaçan 3,5 milyon sivilin yaşadığına dikkat çekti. Silahlarla varılabilecek herhangi bir sonuç olmadığına ve Doğu Guta ile Deraa’da yaşananların burada da sahnelenmesi durumunda felaket olacağını belirten Kınık, “Suriye’nin içerisinde desteklediğimiz 40 kamp 30 bin çadır kent bulunuyor. AFAD ile beraber Afrin, İdlib ve Fırat Kalkanı bölgesinde açmış olduğumuz yeni kamplarımız var” diye konuştu. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.