İzzetbegoviç'in vefatının üzerinden 15 yıl geçti

Yugoslavya Devlet Başkanı Josip Broz Tito, 1945 yılında Bosna'ya girdiğinde, hedefinde Müslüman halka da vardı. Müslüman gençler, Sovyet karşıtı propaganda yaptıkları gerekçesiyle tutuklanıyordu. Tutuklananlar arasında İzztbegoviç de vardı. Bu ilk tutuklanmasıydı, ancak son olmadı.
 1970 yılında İslam dünyasının problemleri  için çağrı niteliğindeki 'İslam Bildirisi'ni  yayınladı. İzzetbegoviç, yeniden uyanış ve  diriliş için Müslümanların İslam’da  şuurlanması gerektiğini ifade ediyordu.
 Tito'nun 1980 yılında ölümünün ardından  biraz da olsa özgürlük ortamı oluşmuştu.  İzzetbegoviç bu dönemde 'İslami Manifesto'  adlı kitabını yayınladı ve bu yüzden 14 yıl  ceza aldı. 1988 yılında afla serbest kaldı.  1990 yılında Bosna Hersek'in  cumhurbaşkanı olarak seçildi.
1992 yılında ise ülkede bağımsızlık referandumu yapıldı. Referandum sonucu Bosna Hersek bağımsızlığını ilan etti. Bunun üzerine Sırp ve Hırvatlar Bosna'yı işgale kalkıştı. Müslüman halk, Avrupa'nın gözü önünde toplu katliamlarla soykırıma uğradı. Halkı müslüman olan devletlerin liderlerinin sesi güçlü çıkmadı. 
SREBRENİTSA KATLİAMI
Bu işgal sırasında Srebrenitsa'da yaşanan katliam ise İslam dünyasına büyük bir ders oldu. Srebenitsa şehri iyi savunuluyordu. Bu yüzden diğer bölgelerden binlerce kişi bu şehre gelmişti. Dolayısıyla şehirde açlık ve hastalık baş gösterdi.
1992 yılında ise Birleşmiş Milletler, bünyesindeki Hollandalı askerlerle Srebrenitsa'ya zoraki müdahalede bulundu. Barış sözü vererek Bosnalılar'ın elindeki silahları topladı. Sırplar Bosnalılar'ı sıkıştırdığında ise BM şehrin üzerinde sadece iki adet uçak uçurmakla yetindi. Üstelik Bosnalılar silahları geri istediğinde, Hollandalı komutan bu talebi reddetti. Ardından kendisine sığınan 25 bin kişiyi katliamın komutanı Sırp Ratko Mladiç'e teslim etti. 
Katliam bir hafta boyunca sürdü.
Sonraki zamanlarda Lahey Adalet Divanı ise katliamı soykırım olarak tanıdı, ancak Sırbistan'ın sorumlu tutulmayacağına karar verdi.
CEPHEYİ TERKETMEDİ, SIĞINAKTA YAŞADI
Aliya İzzetbegoviç ise, 4 yıl süren bu vahşi savaş boyunca halkının liderliğini üstlendi. Saraybosna bombalanırken şehri terk etmedi. Askerleriyle cephede ve siperde kaldı, sığınaklarda yaşadı. Aynı zamanda diplomatik ilişkiler yürüttü.
1995 yılında Amerika’da imzalanan Dayton antlaşması ile Bosna2nın işgali sona erdi. Ancak Bosna'da, yaklaşık 200 bin hayata gözlerini yumdu. Dayton antlaşmasına göre Bosna Hersek’te yapılan seçimlerde Aliya İzzetbegoviç ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi.
1998 yılına kadar cumhurbaşkanlığı görevini yürüten İzzetbegoviç, 19 Ekim 2003 tarihinde Saraybosna'da vefat etti.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.