Devlet-i Âli'nin evladı, Bir Osmanlı askeri, direnişi örgütleyen ve sistemize eden akıl İzzeddin El Kassam! 1935 yılında El Kassam, 500 İngiliz askeri tarafından kuşatılarak şehid edildi.
İzzeddin el Kasam 1882 yılında Suriye'nin Lazkiye'nin Cebale köyünde doğmuştur. 14 yaşına kadar eğitimini babasından aldı. 14 yaşından sonra ise köyünden ayrılarak Kahire'de El Ezher Üniversitesi'ne gitti ve burada Müslüman Kardeşler'e grubuna katıldı. Buradaki eğitiminden sonra köyüne dönen El Kassam köyün camisinde imamlık yapmaya başladı. Vaazlarında İslâmî dirilişin ancak öze dönerek sağlanacağını, emperyalizmin en büyük düşman olduğunu dile getirdi. Kassam'ın ünü yaptığı vaazlerla tüm Suriye'ye yayılmaya başladı.
Sadece vaazlarla yetinmeyen Kassam, 1911'de İtalya'nın Trablus'u işgal etmesi üzerine Osmanlı birlikleriyle İtalyanlara karşı fiili olarak savaştı.
Daha sonra Osmanlı Ordusuna katılan İzzettin El Kassam Şam'ın Fransız işgalinden kurtarılması için mücadele etmeye ve halkı örgütlemeye başladı. Bu esnada El Kassam, gıyabında ölüm cezasına çarptırıldı.
1922'de Suriye'yi terk etmek zorunda kalan Kassam, o günlerde Filistin topraklarında olan Hayfa kenti yakınlarında bir köye yerleşti. Filistin topraklarının Yahudi göçmenlerce işgal edilmesine şiddetle karşı çıktı. Hayfa'daki İslâmî bir okulda ders vermeyye başladı ve Genç Müslümanlar Birliği'ne katıldı. Burada tesadüf eseri Filistin ulusal savaşına önderlik eden El Fetih'in fikir babası Hacı Emin El Hüseyni ile tanıştı. Ancak İzzettin el Kassam onun kavmiyetçi fikirlerini yadırgadı ve bölgede İslami Birliği savundu. Yıllar sonra Hacı Emin ve El Kassam'ın fikir önderliğini yaptığı hareketler, Filistin Kurtuluş Örgütü ve HAMAS haline dönüştü.
Şeyh İzzeddin El Kassam, işgale karşı direnmek amacıyla küçük askeri birlikler kurdu ve Lübnan-Filistin sınırında gerilla savaşı başlattı.
El Kassam'ın silahlı mücadelesi Filistin'de bir Yahudi devleti kurulmasını destekleyen İngiltere'yi rahatsız etti. 1935 yılında El Kassam, 500 İngiliz askeri tarafından kuşatılarak şehid edildi.
İzzettin Kassam, 1935'te beraberindeki bazı mücahitlerle birlikte silah eğitimi için Cenin yakınlarındaki Ya'bed dağına çıktığı sırada İngiliz işgalcilere casusluk yapan biri tarafından yeri ihbar edildi. İngiliz işgalciler 500 kişilik bir mücehhez birlikle onu karadan ve havadan muhasaraya aldılar. Kendisine teslim olması çağrısında bulundular. Ancak Kassam ve beraberindekiler işgalcilere teslim olmayı değil karşı koymayı tercih ettiler. Bu kuşatma esnasında Şeyh Kassam'ın beraberinde sadece 14 mücahit bulunuyordu. Çatışma şafağın sökmesinden önce başlayıp sabahın onuna kadar sürdü. 19 Kasım 1935 tarihinde meydana gelen bu çatışmada Şeyh İzzettin Kassam, Şeyh Yusuf Abdullah, Şeyh Ömer Hasan Sa'di ve Hanefi ismiyle tanınan Mısırlı bir mücahid şehit edilirken diğer mücahitler İngilizlere esir düştüler.
Fiili olarak zaferi kazanamasa da İzzettin El Kassam vermiş olduğu büyük mücadele ile Filistin ve bölgesinin en önemli siması olmuştur.
HAMAS'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'na onun adı verilmiştir. Yine HAMAS'ın kullandığı Kassam roketleri adını İzzettin el Kassam'dan almaktadır.
Home / filistin /
İngiltere /
İzzeddin El Kassam /
Kim Kimdir /
ORTADOĞU /
ŞEHADET
/ İzzeddin El Kassam Şehadetinin 83. yıldönümünde rahmetle anıyoruz!
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.