Batı Trakya Milli Direniş Günü kutlu olsun.

29 Ocak 1988 tarihi Batı Trakya Müslüman Türk'lerinin,Yunanistanın uyguladığı siyasi ve toplumsal baskı ile asimilasyona karşı kitlesel olarak “Dur!” dediği gün olmuş, Türk azınlığın Milli Direniş Günü olarak tarihe not edilmiştir.

29 OCAK'TA NE OLDU? 
Batı Trakya Türkleri’nin kendi kimlikleriyle var olma gayreti devam ederken, Yunan Yargısı 4 Kasım 1987’de tarihi bir karar aldı. Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği ve Gümülcine Türk Gençler Birliği kapatılacaktı. Kararın gerekçesi ise kararın kendisinden daha ağırdı; “Batı Trakya’da Türk yoktur..”

  Batı Trakya Türkleri’nin bu karardan ancak Ocak ayında haberi oldu. Bunun üzerine 29 Ocak’ta Cuma namazı sonrası Gümülcine Eski Camii’nden Valilik binasına kadar büyük katılımlı bir protesto yürüyüşü yapılması kararlaştırıldı. Ancak Yunan makamları bu yürüyüşe izin vermeyecekti. Yasağa ve yollara kurulan polis barikatlarına rağmen Batı Trakya’nın her tarafından binlerce azınlık mensubu Gümülcine’ye gelmeye başladı. Sonunda toplanan 20 bin Türk polis şiddetine maruz kaldı, çatışmalar ve haksız tutuklamalar yaşandı.
Yaşanan olaylar sonrasında 29 Ocak, Milli Direniş Günü halini aldı.
Yunanistan’da, Batı Trakya Türkleri’ne yönelik baskı ve yıldırma politikaları her alanda sürüyordu. Azınlık Yüksek Kurulu 29 Ocak 1990’da yani iki yıl sonra üzücü olayları Eski Cami’de bir mevlitle anma kararı aldı. Bu karar korkunç bir provokasyonun fitilini ateşledi. Bazı yerel radyolar bir Türk’ün tedavi gördüğü hastanede bir Yunan vatandaşına saldırdığı haberini veriyordu. Solakidis isimli Yunan vatandaşının bir Müslüman’ın saldırısına uğraması haberiyle birlikte Yunanlılar 29 Ocak mevlidini engellemeye çağrılıyordu. Bu çağrı Yunan fanatikler üzerinde etkili oldu. Üstüne üstlük yerel basında Solakidis’in öldüğü  haberleri de yayınlanınca fanatiklerin iyice gözü döndü. Oysa Solakidis ölmemişti. Gruplar halinde toplanan Yunan fanatikler önce Türkler’in kahvehanesine ardından Türkler’e ait dükkanlara taş ve sopalarla saldırdılar. Polisin seyirci kaldığı olaylarda Gümülcine Müftüsü Mehmet Emin Aga ve bağımsız milletvekili Ahmet Faikoğlu ile birlikte çok sayıda Türk taş, sopa bıçak ve demir çubuklarla yaralandı.
Helsinki Watch Raporu saldırganların bin kişi kadar olduğunu 300’den fazla işyerine toplam yarım milyon dolar zarar verildiğini ve yaşanan tüm bu olaylarda hiçbir Yunan dükkanının zarar görmediğini kayıt altına aldı.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nınhak ve adalet mücadelesi için de bir dönüm noktası olan 29 Ocak tarihinden sonra mücadele hız kazanmış, önemli bir gelişme göstermiştir. 

Batı Trakya Türkleri, “29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü”nü Gümülcine, İskeçe, Anavatan Türkiye ve bazı Avrupa kentlerinde düzenledikleri etkinliklerle anıyorlar. 29 Ocak, Batı Trakya Türkleri için toprakları üzerinde yaşadıkları asimilasyona, vatandaşlık haklarının sınırlandırılmasına, azınlık haklarını alamamalarına, kimliksizleştirilmelerine karşı gösterdikleri iradenin yıldönümüdür.

Batı Trakya Türkleri için 29 Ocak etkinlikleri sadece birer anma programları değil, asimilasyona direniş için bütünleşme günüdür....

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.