Kartal'da yaşanan olay akıllara getirdi: Deprem sonrasında neler yapmalıyız?

Kartal'da 8 katlı binanın çökmesi sonucu 3 vatandaşımız enkazın altında kalarak hayatını kaybetti, onlarca vatandaşımız ise yaralandı. Peki meydana gelecek olası bir depremde neler yapmalıyız?. Enkaz altında kalınması halinde hayatta kalmamızı kolaylaştıracak ne tür yollara başvurmalıyız?

Kartal'da bir binanın çökmesi sonucu 3 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi sonrası akıllara "Meydana gelecek olası bir depremde neler yapmalıyız?" sorusunu akıllara getirdi. "Enkaz altında kalınması halinde neler yapılmalı?" sorusuna ilişkin cevaplar da madde madde sıralandı.

İşte hayat kurtaracak maddeler:

Panik yapmayın! Panik yapmaya başladıktan sonra hata yapmaya da başlarsınız!

Binanızın önünden uzaklaşın! Deprem sonrasında dışarı çıktıktan sonra binanızın önünde beklemeyin. Daha önce belirlediğiniz toplanma bölgesine gidin.

Haber alın! Radyo dinleyerek yetkililerden deprem hakkında sağlıklı bilgiler almaya çalışın.

Telefonlarınızı kullanmayın! Depremin ilk saatlerinde,acil durumlar dışında nedeni ne olursa olsun telefonları kullanmayın,yakınlarınızı aramayın. Depremin ilk anlarında acil müdahale ekiplerinin yönlendirilmesi açısından iletişim çok önemlidir. Deprem sonrası telefonlar kilitlendiği için arama kurtarma ekipleri haber almakta zorlanmaktadırlar.

Ateş yakmayın! Deprem sonrasında kibrit,çakmak gibi,patlamalara neden olabilecek nesneleri kullanmayın. Işık kaynağı olarak sadece fener kullanın!

Kontrol edin! Dışarı çıkarken komşularınızı da kontrol edin. Bina yıkılmamış olsa bile üzerine herhangi bir ağır cisim düşmüş ve onun yaralanmasına neden olmuş olabilir.

Fısıltı gazetesine inanmayın! Deprem öncesinde ve sonrasında sadece yetkililerin açıklamalarını dikkate alın. Depremi öncesinden saptamak günümüz teknolojisiyle imkansızdır. Bu nedenle kulağınıza gelen deprem fısıltılarına inanarak onları yaymayın. Bu tür dedikodular paniğe yol açarak, hayatın normale dönmesine engel olmaktadır.

Artçı şokları unutmayın! Ana şoktan sonra olan artçı şoklar hasar görmüş binaları yıkabilir. Binanıza girmeden önce çok iyi kontrol edin. Hasar varsa kesinlikle içeri girmeyin.

ÇÖKEN BİNADAN KURTULMUŞSANIZ:

Kendi binanızda ve yan binalarda enkaz altında yaralılar varsa,onlara yardım edin.

Görünürde yaralı yoksa,enkazın belli yerlerinde içerde kimse olup olmadığını ses ile araştırın.

Ses aldığınız andan itibaren enkaz altındaki insanla diyaloğa girerek onunla konuşun ve moralini düzeltmeye çalışın.

Arama-kurtarma gelmeden içinde canlı bulunduğunu sandığınız enkazı terk etmeyin.

Ekipler geldikten sonra çekilin ve ancak sizden yardım istenince yardım edin.

ENKAZ ALTINDA KALMIŞSANIZ:

Moralinizi bozmayın.

Enkaz altında başka canlı varsa onunla konuşun. Moraliniz düzelir.

Vücudunuzun altına halı,kilim gibi şeyler çekmeye çalışın.

Duvara vurabilecek pozisyona gelmeye çalışın.

Elinizi duvara vurarak işaret verebilecek pozisyona gelin.

Sürekli bağırarak enerji tüketmeyin.

Enkaz üzerinde çalışanların seslerinin kesildiği an, enkaz altında kalan insanların seslerini duyabilmek için dinleme yapıldığı andır. Bu anda herkes susar ve enkaz altında kalan birileri varsa onlardan ses almaya çalışır.

İşte bu sessizlik anında her türlü gürültüyü yaparak aşağıda olduğunuza dair işaret verin.

Duvara vurabilecek haliniz yoksa,bağırın veya duvarı tırmalayın.

Kurtarma ekiplerinin size yaklaşmaya başladığını hissettiğiniz zaman onları yönlendirmeye çalışın

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.