100 kişi ifadeye çağırıldı

İstanbul seçimlerindeki şaibe ve hırsızlığa büyük gözaltı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Maltepe, Ataşehir ve Kadıköy’deki seçim yolsuzluklarıyla ilgili olarak 32 ayrı soruşturma başlattı. 100’den fazla sandık başkanı ve görevlisi ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadeye çağrıldı. Soruşturmada “örgüt”ün izi aranacak.

istanbul’da 31 Mart seçimlerinde yapılan usulsüzlüklere ilişkin soruşturmalar derinleşiyor. Büyükçekmece’nin ardından 3 ilçeye uzandı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Maltepe, Ataşehir ve Kadıköy’de 32 ayrı soruşturma başlattı. Seçimlerin ardından Maltepe’de AK Parti ve MHP, Kadıköy ile Ataşehir’de ise sadece AK Parti sandık başında çeşitli usülsüzler yapıldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Sandık sayımlarında suç şüphesi olacak durumlar bulunduğu gerekçesiyle İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları tarafından da yargıya taşınan şikayetler olmuştu.

EN AZ 100 ŞÜPHELİ VAR
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı suç duyurularını araştırmak amacıyla 32 ayrı soruşturma açtı. Soruşturmalar kapsamında savcılık, ilgili ilçe seçim kurullarından usulsüzlük yapıldığı ileri sürülen sandıklarla ilgili oy sayım tutanakları ve çalışan görevlilerin kimlik bilgilerini istedi. Bilgilerin ulaşmasının ardından savcılık, bu ilçelerde görev yapan sandık kurulu başkanı ve üyeleri ile sandık sayım sonuçlarının veri girişini yapan görevlilerden oluşan 100’ün üzerinde kişiyi “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağırdı.

10 KİŞİNİN İFADESİ ALINDI
“Görevi kötüye kullanma” ve “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un” ilgili maddelerince başlatılan soruşturma kapsamında, bu şüphelilerden 10’unun ifadesine başvuruldu. Savcılığın ifade alma işlemi sırasında şüphelilere “daha önce bir seçimde görev alıp almadığı”, “seçim günü görev dağılımının nasıl gerçekleştirildiği”, “sandık sayımının nasıl yapıldığı”, “tutanaklara attıkları imzaların kendilerine ait olup olmadığı” şeklinde sorular yönelttiği öğrenildi.

MÜDÜR DE ÇAĞIRILDI
İfadeye çağırılanlar arasında Maltepe İlçe Seçim Kurulu Müdürü Emel Kaplan’ın da olduğu iddia edildi. Kaplan, oyların yeniden sayımı sırasında verdiği kararlarla ilgili eleştiri konusu olmuştu. Sandık başında AK Parti ve MHP’lilerle, CHP’li üyeler arasında çıkan tartışmaya dahil olan Kaplan, Maltepe Birinci ve ikinci Seçim Kurulu başkanlarıyla birlikte YSK tarihinde eşine az rastlanır bir karara imza atmıştı. Kaplan kararında doğrudan MHP ve AK Parti’yi kavga ortamı yaratmakla suçlamıştı. AK Parti tarafından yapılan suç duyurusunda da Kaplan’ın seçim kurulu görevlilerin “seçim sonucunu etkileyecek derecede bir çok usulsüzlükler yaparak görevini kasten kötüye kullandığı” iddia edilmişti. MHP tarafından yapılan suç duyurusunda kanuna aykırı olarak Maltepe dışında ikamet eden 900’ü aşkın kişiye sandık kurullarında görev verildiği ifade edilmişti. Dilekçede bu kişilerin 117’sinin birinci dereceden akraba olduğu vurgulanmıştı.

TERÖR İZİ ARANACAK
Anadolu Örgütlü Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu, Maltepe’da görev yapan ve birinci dereceden yakınları terör örgütleriyle bağlantılı olan sandık başkanı ve üyeleriyle ilgili resen soruşturma başlattı. Soruşturma Bürosu, yürütülen soruşturma kapsamında bu kişilerin sandık başkanı ve üyesi olma şartları taşıyıp taşımadığını araştırıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.