T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Yılbaşı kutlamak şuurlu Müslüman’ın işi değil!

Her sene kutlamaların gerçekleşmesiyle Müslümanlar adına utanç kaynağı olan Noel ve yılbaşı eğlenceleri bu sene de benzer görüntülere sahne oluyor. Müslümanların, pagan ve Hristiyan inancına ait olan bu kutlamaları taklit etmemesi gerektiğini söyleyen Gümüşoğlu, yılbaşı eğlencelerinin dini ve milli değerlerimizle bağdaşmadığını ifade etti.

2019 yılının son günlerine yaklaşırken her sene olduğu gibi bu sene de Müslümanlar tarafından yılbaşı veya Noel kutlamaları için kendi kültür ve inançlarından olmasa dahi hazırlıklar yapılıyor. Günümüzde bir hayli yaygın olan Noel kutlamalarına bir Müslümanın tavrının ne olması gerektiği hakkında Diriliş Postası’na değerlendirmelerde bulunan Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Gümüşoğlu, Noel veya yılbaşı kutlamalarının putperest pagan inancından Hristiyanlığa geçtiğini ve Müslüman bir bireyin Noel’i kutlamaması gerektiğini belirterek “Yılbaşı bahanesiyle Allah ve Resulünün razı olmayacağı işleri yapmak, yeni bir gün, ay veya yıla günahla başlamak şuurlu Müslümanın yapacağı bir iş değildir.” ifadelerini kullandı.

“İSLAM AKAİDİNE GÖRE ALLAH’IN DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLAMAK KÜFÜRDÜR!”

Ülkemizde pek çok insan tarafından yılbaşı kutlamalarıyla özdeşleştirilen “Noel” Latince’de Tanrı’nın doğum günü manasına geldiğini belirten Gümüşoğlu, “İngilizce karşılığı “christmas”dır. Tahrif olunmuş Hıristiyanlıkta Hz. İsa(as) ilah kabul edildiğinden dolayı onun doğumu sebebiyle böyle bir kutlamanın yapıldığına inanılsa da bu inancın oluşmasında Hristiyanlıktan daha çok eski pagan inançlarının ve Roma kültürünün etkili olduğunu söylemek mümkündür.” dedi. Bütün ilahi dinlerin temel esaslarından birisi Allah Teâlâ’yı mahlûkata teşbih etmekten tenzih etmek olduğunu söyleyen Gümüşoğlu, İslâm akâidine göre Allah’ın doğduğuna inanmak ve onun doğum günün kutlamak, küfür olarak değerlendirildiğini vurguladı.

“NOEL BABA İMAJININ TEMELİ PUTPERESTLİK”

Gümüşoğlu, Noel ve yılbaşı kutlamalarının temelinin nereye dayandığını bilerek o işten uzak kalınabileceğini ifade ederek, Hz. İsa’nın ne zaman doğduğu konusunda Hıristiyanlar arasında büyük görüş ayrılığı olduğunu söyledi. Ayrıca “Genellikle Batı Hıristiyan dünya 25 Aralık’ı, Doğu kiliseleri ise 6 Ocak’ı, bazıları ise daha farklı günleri kabul etmektedir. Hristiyanlık, bir taraftan putperest Roma İmparatorluğunun dini haline gelirken diğer taraftan putperestliğe ait pek çok kurum, inanç ve yaşam tarzını bünyesine kattığından “Gündönümü” sebebiyle paganlar tarafından yapılan kutlamalar Noel adı altında Hıristiyanlığa katılmıştır.” dedi.

“Noel kutlamasının güneşin daha fazla görüleceği yani uzun gecelerin bitip günün uzamaya başladığı günlerde yapılmasına ve Hıristiyanlıktan önceki pagan toplumlarda güneşi ve çam ağacını kutsal kabul eden insanlar tarafından da bu kutlamaların yapılmasına bakıldığında güneşi ve çam ağacını kutsama inancının Hıristiyanlığa putperestlikten geçtiği görülür. Nitekim Sunday’in (güneş günü) holiday (kutsal gün) olması ile bu inancın yakın ilişkisi olduğunu gösteren önemli bir husustur. Ayrıca Noel kutlamalarından ön plana çıkan Noel (Çam) Ağacı ve Noel Baba imajının da temelinde putperestlik inancı bulunmaktadır. Zira pagan kültüründe Tanrı’nın dünyayı yarattıktan sonra çam ağacının içine girdiği yani, çam ağacında yeniden vücut bulduğuna inanıldığı için çam ağacı kutsaldır.” dedi.

“KİM BİR KAVME BENZERSE O, ONDANDIR!”

Buraya kadar ifade edilen hususlardan anlaşılacağı üzere temelinde putperestliğe ait değerler olmakla birlikte daha sonra bir Hristiyan yortusu ve bayramı haline dönüşerek tamamen Hıristiyanlığın alameti haline gelen Noel ya da Christmas kutlamalarına bir Müslüman’ın katılması söz konusu olamayacağının altını çizen Gümüşoğlu,  “Bu çeşit kutlamalara katılmak eğlence adı altında içki ve kumar gibi büyük günahları işlemeye ve ahlakî yozlaşmaya sebep olmanın ötesinde “Kim bir kavme benzerse, o, onlardandır”  hadis-i şerifinde açıklandığı şekilde bir Müslümanın itikadı açısından oldukça tehlikeli bir durum olduğunu” belirtti. Başka bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz’in (sas) “Yahudiler’e ve Hıristiyanlar’a benzemeyiniz…”  buyurduğunu hatırlatan Gümüşoğlu Peygamber Efendimiz’in (sas) açıkça gayrimüslimlere benzemeyi yasakladığını ifade etti. Ayrıca günümüzde bahane olarak öne sürülen “Ben yılbaşı kutluyorum, Noel değil” ifadesinin de doğru olmayıp, kutlamalar yılbaşı adı altında da olsa yine Noel Baba, çam ağacı ve hindi yemek gibi figürlerle ve Noel ile özdeş kutlanılmakta olduğunu, Hıristiyanlığa ait ve onların alameti haline gelmiş bir bayram havasında gerçekleştiğini ve bu durumun kabul edilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

İslam ulemasının diğer inanç ve kültürlerin bir Müslümanın yaşantısında yer alamayacağını belirten Gümüşoğlu, özellikle İmâm-ı Rabbânî’nin ve İmam Mâtürîdî’nin diğer inanç sisteminde önemli kabul edilen günlerde ve bayramlarda onların merasimlerine katılmanın ve hediyeleşmenin küfür olduğunu beyan ettiğini, Müslüman bir bireyin şirk ve küfrün her çeşidinden kaçınılması gerektiğini belirterek yazdıkları eserlerde Müslümanlar’ı ikaz ettiğini söyledi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.