6 Şubat 2020

Hui Müslüman şair Cui Haoxin de toplama kampına gönderildi

Çinli yetkililer, kuzeybatı Xinjiang (Sincan) eyaletindeki korkunç Uygur toplama kamplarına karşı konuştuğu için önde gelen Hui Müslüman şair Cui Haoxin'i tutukladılar. Şair Cui Haoxin'in Uygurlar ve Hui Müslümanlarının da, Sincan'daki toplama kamplarında tutulduğu bildiriliyor.

Jessica Aya Harn

Çinli yetkililer, kuzeybatı Xinjiang (Sincan) eyaletindeki korkunç Uygur toplama kamplarına karşı konuştuğu için önde gelen Hui Müslüman şair Cui Haoxin'i tutukladılar. Şair, ailelerin Çin Ay Yeni Yılı'nı kutlamak için dışarıda toplandıkları Cuma günü doğu eyaleti Shandong'un başkentinde yetkililer tarafından gözaltına alındı.

Hui Müslümanlar, yaklaşık 10.5 milyonluk bir nüfusa sahip, çoğunlukla İslam'ın Sünni ve Tasavvuf kollarını takip eden bir Doğu Asya etnik grubudur. Ningxia bölgesinde yoğun bir şekilde yaşayan Hui Müslümanlar, Çin'in üçüncü büyük etnik grubudur.

12 Ocak'ta Cui, Çin'in Sincan diye adlandırdığı Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında gözaltına alınan bir Hui Müslüman kadının hikayesi hakkında Twitter mesajı attı.

Cui, şunları yazdı :

Sincan'da yaklaşık bir milyon Hui Müslüman var… yüzlerce cami var ve büyük ölçekte yıkımla karşı karşıya. Müslüman azınlıklar gözetim ve korku içinde yaşıyor. ”

Twitter'da Cui , Linxia Hui Özerk Bölgesi'ndeki Gansu eyaletinin batı eyaletindeki camilerin büyük yıkımlarını gösteren bir video çeken ve yayınlayan bir video yayınlamış olan Hui Müslüman arkadaşının hikayesine de değindi . Videoyu WeChat'e gönderdikten sonra, arkadaşının Çinli yetkililerle temasa geçtiği ve gözaltına alındığı bildirildi.

Cui'nin ayrıca, Doğu Çin'deki en son tutuklanmasından önce bir hafta süren “yeniden eğitim” kursuna gönderildiği bildirildi; burada, şiirinde Sincan'a atıfta bulunan bazı yazılarından dolayı gözaltına alındı.

Çin, Sincan eyaletindeki toplama kamplarında 2 milyon Uygur ve diğer etnik azınlık Müslümanları gözaltına alıyor. Çin'in “yeniden eğitim kampları” olarak adlandırdığı bu kamplara girdikten sonra, çoğu İslam'dan uzak zorla geri dönüşlere, fiziksel ve psikolojik işkenceye, kitlesel tecavüze, zorla kısırlaştırmaya ve hatta ölüme maruz kalıyor. Radio Free Asia, kamplarda işkence değil, ama “kasıtlı ihmal” sonucu düzinelerce ölüm vakası olduğunu yazdı.

Çin, Uygur ve etnik azınlık Müslümanlarına karşı yürütülen soykırımı inkar etmeye devam ederken, uluslararası toplum Çin'i eleştirmek ve Holokost'un kendisinden beri halkların en büyük kitle hapsedilmesi olarak bildirilenlerin haklarını savunmak için çok yavaş kaldı.

Kaynak: The Muslim Vibe, www.dunyabulteni.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.