Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) hazırladığı rapora göre, 2015-2019 döneminde Türkiye'nin silah ithalatı yüzde 48 oranında düştüğü görüldü. Türkiye hangi silahları üretti? Türkiye'nin ürettiği silahlar başarılı mı? Satılan silahlar nereye gidiyor? İşte tüm detaylar...
Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) hazırladığı rapora göre 2015-2019 döneminde Türkiye’nin silah ithalatının yüzde 48 ile önemli ölçüde düştüğünü ortaya koydu. Yine rapora göre dünya çapında silah satışları bir önceki beş yıllık döneme göre yüzde 5.5 oranında arttı, ihracatlarını en çok artıran ülkeler ise ABD ve Fransa oldu.
Türkiye’nin gerçekleştirdiği silah ithalatı ise önemli ölçüde (yüzde 48 oranında) düştü. Raporda, bu düşüşün bazı silahların teslimatındaki gecikmelerden, ayrıca ABD ile F-35 anlaşmasının askıya alınmasından ve Türk askeri sanayi sektöründeki kapasite artışından kaynaklanabileceği vurgulandı. Türkiye son yıllarda yerli silah alanında büyük atılımlar yapmıştı. Füze, Tank, Obüs, Helikopter, İHA ve SİHA, Piyede Tüfeği gibi savunma ve saldırı alanında birçok yeni silah üreterek, silah ithalatını yarı yarıya düşmesinde en büyük etken oldu. Türkiye'nin özellikle son dönemlerde Bahar Kalkanı ve daha öncesindeki operasyonalrında kullanılan bu silahlar ile adeta dünyaya gözdağı verilmiş ve ne kadar başarılı olduğu da aynı şekilde dünyaya gösterilmişti. İşte Türkiye'nin kendi ürettiği bazı silahlar:
1- SOM FÜZESİ
Pil bataryasına kadar tamamını TÜBİTAK tarafından geliştirilen SOM füzesinin menzili 200 kilometreye ulaşıyor. Uçaktan, karadan ve denizden atış imkânına sahip olan SOM füzesi hedefi, GPS ile uydudan ve yer haritası ile buluyor. Testleri tamamlarak seri üretime geçen füzeler Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine girdi.
* SOM füzesinin menzilinin 500 kilometreye çıkarılması için de çalışmalar devam ediyor.
2- ROKETSAN UMTAS TANKSAVAR SAVUNMA SİSTEMİ
UMTAS öncelikli olarak taarruz helikopterlerinden kullanım için geliştirilen bir tanksavar füze sistemidir. Üzerinde barındırdığı yüksek teknoloji ile modern savaş alanındaki tüm zırhlı tehditlere karşı etkilidir.
Taktik Özellikler :
-Gündüz-gece ve tüm hava koşullarında görev yapabilme özelliği
-At-Unut ve At-Güncelle kullanım modları
-Hedef güncelleme yeteneğinin sunduğu esneklik ile;
Sutre arkasından atış
Sutre arkasından gizlenmiş hedeflere atış
Hassas vuruş noktası ayarlayabilme
Vuruş etkinliği değerlendirme imkanı
-Sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanım
-Geniş açısal fırlatma zarfı ile platform doğrultusu dışındaki hedeflere etkinlik
-Sıvı yakıt yangını ve kurşun çarpmasına duyarsız mühimmat özelliği
-At-Unut ve At-Güncelle kullanım modları
-Hedef güncelleme yeteneğinin sunduğu esneklik ile;
Sutre arkasından atış
Sutre arkasından gizlenmiş hedeflere atış
Hassas vuruş noktası ayarlayabilme
Vuruş etkinliği değerlendirme imkanı
-Sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanım
-Geniş açısal fırlatma zarfı ile platform doğrultusu dışındaki hedeflere etkinlik
-Sıvı yakıt yangını ve kurşun çarpmasına duyarsız mühimmat özelliği
UMTAS helikopter platformlarının yanısıra diğer hava,kara ve deniz platformlarından kullanıma uygun özellikte bir sistemdir.
*Geliştirme dönemi çalışmaları kapsamında uçuş testlerine devam ediliyor. Milli ATAK helikopteri T129'un Umtas ile ilk testleri başarılı olmuş ve 3750 metreden hedef vurulmuştur. Projede testlerin ardından seri üretim aşamasına geçilecektir.
3- T129 ATAK HELİKOPTERİ
AgustaWestland tasarımı A129 gövdesinin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına uygun şekilde; motor, aktarma organları ve kuyruk pallerinin değiştirilmesine ilave olarak milli aviyonik ve silah sistemleri ile teçhiz edilmesi sonucu ortaya çıkan T129, halen dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma ünvanını elinde tutmaktadır.
TUSAŞ tesislerinde üretimi tamamlanan ilk T129 A prototipi ilk uçuşunu 17 Ağustos 2011’de gerçekleştirmiştir. İtalya’da üç adet ve Türkiye’de iki adet prototip ile devam eden test ve kalifikasyon faaliyetleri kapsamında kalifikasyon tamamlanana kadar toplam 750 saate yakın uçuş gerçekleştirilmesi planlamıştır.
ATAK Pilotlarının harbe hazır hale gelmesi için hayati önem taşıyan Entegre Eğitim Sistemi Projesi de TUSAŞ Ana Yükleniciliğinde gerçekleştirilecek. Böylelikle, T129 Helikopterlerinin envantere girmesiyle beraber, pilot eğitimleri daha maliyet etkin şekilde verilebilecek.
TUSAŞ’ın Ana Yüklenici olarak belirlenmesi, ATAK Programı’nda yalnızca TUSAŞ’ın oluşturduğu bazı kritik bilgilerin doğrudan simülatörlerde kullanılmasını mümkün kılıyor. Bu durum kritik bilgilerin gizliliğinin korunması açısından önemli bir avantaj sağlıyor.
4- BORA 12
BORA-12 (JNG-90) Keskin Nişancı Tüfeği, Jandarma Genel Komutanlığı ve MKE'nin ortaklığıyla geliştirilmiş yüzde 100 Türk yapımı bir keskin nişancı silahıdır. MKE'nin Kırıkkale tesislerinde tasarımı ve üretimi gerçekleşen Bora-12 7,62mm çapında 1200 metre etki mesafesine sahip bir keskin nişancı tüfeğidir. Uluslararası keskin nişancı tüfeği yarışmasında gündüz ve gece atışlarında tam başarı sağlayarak rakiplerini açık ara farkla geride bırakmıştır. Tüfeğin özellikleri arasında, diğer keskin nişancı tüfeklerinde olmayan dipçik boy mesafe ayarı, kaynak (elmacık kemiği - tüfek temas noktası) bölgesi yükseklik ayarı, tetik ve kabza arası mesafe ayarı özelliklerine sahiptir.
5- T155 FIRTINA OBÜSÜ
Türkiye'nin kendi ürettiği ilk topçu sistemi olan T-155 Fırtına obüsü, F-16 savaş uçaklarından sonra en etkili silahların başında geliyor.
Fırtına, hareket halindeyken 30 saniye içinde atış görevine hazır olabiliyor. 1 dakika içinde 6 top atışı gerçekleştirebilen Fırtına, atış görevinin tamamlanmasının ardından 30 saniye içinde mevzi değiştirebiliyor ve böylece düşmanın karşı ateşine maruz kalma riskini minimum düzeye indiriyor.
Fırtına'nın ASELSAN tarafından geliştirilen özgün atış kontrol sisteminin en önemli özelliği, 8-25 kilometre arası mesafelere yapılan atışlarda farklı namlu açılarından ardarda atılan üç merminin, hedefe aynı anda ulaşması ile üç obüsün atış gücünü tek başına karşılayabilmesidir.
6- ALTAY TANK
Koç Grubu'na bağlı Otokar'ın ana yüklenicisi olduğu projeye 2007 yılında başlandı. Üçüncü nesil ana muharebe tankı olarak geliştirilen Altay, ismini Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır. Altay projesinin teknik destek sağlayıcısı Güney Kore'nin Rotem firmasıdır. "Altay" olarak adlandırılan tankın tasarım, geliştirme, prototip imalatı, test ve sertifikasyon aşamalarının tamamlanması için 500 milyon dolar mali kaynak ayrılmıştır.
7- AKYA MİLLİ TORPİDO
Türk Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM) sorumluğunda Güney Kore desteğiyle AKYA adı verilen 553 mm standart çaplı yeni tip ağır torpido üretildi. Projede torpidonun harp başlığı hususunda ROKETSAN, TÜBİTAK ise sonar bölümlerinde sorumluluk aldı.
8- ANKA İNSANSIZ HAVA ARACI
Adını efsanevi masal kuşu Zümrüd-ü Anka kuşundan alan insansız hava aracı Türk havacılık şirleti TAI (Turkish Aerospace Industries) tarafından üretildi. Test uçuşundan da başarıyla çıkan Anka, 17,3 metre kanat açıklığı, 8 metre boy ve bin 600 kilo kalkış ağırlığıyla kendi sınıfının en üst kapasiteli uçakları arasında yer alıyor. Anka, 155 beygirlik dizel motor ile 24 saat havada kalacak ve benzerlerinden daha fazla yük taşıyacak. Gündüz ve gece keşif, gözetleme ve hedef tespiti yeteneklerinin en gelişmişlerine sahip uçak otomatik olarak inip kalkabilecek. 7 bine yakın parçadan oluşan ve büyük oranda karbon kompozit malzemeden imal edilen uçağın gövde ve kanatları ile radar görünürlüğünün düşük olmasına özen gösterildi. Anka’nın 23 bin feet irtifaya çıkıp 18 saat havada kalması hedefleniyor.
En çok ihracat yapan ülkeler
Raporda son beş yıl içinde silah ihracatı alanında ABD, Rusya, Fransa, Almanya ve Çin lider ülkeler olarak gösterildi; 2010-2014 arasını kapsayan bir önceki döneme göre silah ihracatını en çok arttıran ülkeler ABD (yüzde 23) ve Fransa (yüzde 72) oldu. Bununla birlikte aynı dönemde SIPRI’nin verilerine göre Rusya’nın silah ihracatı yüzde 18 oranında düşüş kaydetti.
Hindistan’a yapılan satışlardaki düşüş Rusya’nın toplam ihracat hacmini olumsuz etkiledi
Raporda ifadelerine yer verilen SIPRI Silah ve Askeri Giderler Program araştırmacısı Aleksandra Kuimova, “Rus silahlarının (Rusya’dan silah satın alan ana ülke konumundaki) Hindistan'a teslimat hacmindeki düşüş, Rus silah ihracatının hacminin sert düşmesine neden oldu. Rus silahlarının Mısır ve Irak’a ihracatındaki artış, 2015-2019 döneminde toplam satış hacmindeki düşüşü telafi edemedi” açıklamasında bulundu.
Almanya'dan Türkiye'ye 18 bin 600 euro değerinde silah ve teçhizat satış izni
Enstitünün geçen yılki raporunda da Rus silah sanayi ürünlerinin 2014-2018 dönemindeki ihracatında yüzde 17 oranında düşüş olduğu ifade edilmiş, fakat Rus devlet savunma sanayi şirketi Rostech, son 10 yılda askeri-teknik işbirliği kanallarından satış hacimlerinde artış olduğu için bu verilerin gerçeği yansıtmadığını açıklamıştı.
Güney Kore ilk kez en büyük 10 ihracatçı arasına girdi, İsrail’in silah ihracatı yüzde 77 ile rekor seviyeye ulaştı
Yeni rapora göre en büyük 10 silah ihracatçısı listesine ilk kez Güney Kore girdi, bu ülkenin silah satışları 2010-2014 dönemine göre yüzde 143 artış gösterdi. İsrail’in silah ihracatı da yüzde 77 artarak rekor seviyelere ulaştı.
Dünya silah ihracat hacminin yüzde 35’i Ortadoğu’ya
2015-2019 döneminde Ortadoğu’ya silah teslimatlarının yüzde 61 oranında arttığı belirtilen raporda, dünya silah ihracatının yüzde 35’inin yapıldığı bu bölgeye en çok silah satan ülkelerin Suudi Arabistan, Hindistan, Mısır, Avustralya ve Çin olduğu ifade edildi.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.