Bakan Koca'dan kritik açıklamalar... "Düşüş trendine girdik"

Koronavirüs Bilim Kurulu saat 14.00 sıralarında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında, video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantının ardından Bakan Koca açıklamalarda bulunuyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilecek Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası Bakanlık Bilkent Yerleşkesi'nde basın açıklaması yapıyor.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

Salgın bildiğini gibi tüm dünyada 210 ülkeye yayılmış. Geçen yılın Aralık ayında bu noktalara gelebileceği akıllara gelmiyordu.

Türkiye sağduyusunu tam zamanında ortaya koydu. Bakanlığımız 30 Ocak'ta operasyon merkezi kurdu.

Bizim riske karşı hareket planımız 11 Mart'tan yani 50 gün öncesinden yapıldı.

Dünyada toplam 3 milyon 152 bini aşkın koronavirüs hastası bulunuyor. Virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 210 bini geçti.

83 milyon hep birlikte elde ettiğimiz başarının bazı nedenlerini ve stratejisini bugün sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bakanlığımız operasyon merkezini 10 Ocak'ta kurdu. DSÖ'nün hastalığı pandemi ilan etmesinden tam 31 gün önce.

Türkiye bu sınavdan yüzünün akıyla çıktı. Bizi bu noktaya titizlik ve tedbirler bu noktaya getirdi.

Filyasyonun bugüne kadar dek gösterdiği başarı büyüktür.

Filyasyon dediğimiz bu yöntemle, hastanın son 2 gün içinde iletişim kurduğu kişilerle tespit ederek hastalığın çoğalmasını önledik.

İhtiyaç oranında test sayımızı artırdık. Şüphelilere odaklanmak yerine genel tarama yapan ülkeler sonuç elde edemedi.

Her vakaya ortalama 4 buçuk temaslı kişi düşmektedir. Başarı yaklaşık yüzde 99'una ulaşılmıştır. Filyasyon ekiplerimizce tespit edilen kişi sayısı 464 bin 434'tür.

Tedavisi hastanede yapılması gereken kişileri hiçbir şekilde evine göndermedik, göndermiyoruz.

Hekimlerimiz ve Bilim Kurulu üyelerimizin doğrultusunda dünya için önemli değişikliklere gittik. Her hafta tedavi yaklaşımını daha iyi hale getirdik. Çin'de ilk günden bu yana kullanılan antiviral ilaçların bilinen kullanımını değiştirerek olumlu sonuçlar aldık.

Koronavirüs tedavisinde doğrudan virüse etkili bir ilaç geliştirilmedi. Adı geçen ilaçta tahribatını iyileştirici özellik taşımaktadır. Bu ilaçların başında sıtma ilacını önceden tedbiren temin etmiştik ve stoklamıştık. Bunu 11 Mart'tan önce yaptık.

Tedavi konusunda bir farkımız daha var. Birçok ülkede tedavi hastaneye yatırılan hastalarla sınırlı tutuluyor. Biz tedaviyi belirti gösteren herkese en aşamada uyguluyoruz. Hastalarımızda bu nedenle zatüre oranı düşmüş durumda. Bu durum yoğun bakım ihtiyacımızda da azalmaya yol açmıştır.

İlk günlerde vakalarda hızla büyüdü, hastalarımız için endişe duyduk. Birlikte ciddi önlemler aldık. Kontrolü hiçbir zaman hastalığın eline vermedik. Siyasi irade tam bir kordinasyon içinde virüse karşı yerini aldı. 5'inci haftada hastalığın seyri değişti. Yeni veriler bize umut veriyor. Bu umudu sonuca çevirmek zorundayız. Önümüzdeki günler eski günlerin aynısı olmayacaktır. Tedbirlere sarılmamızı gerketiren bir başarıdır. Yeni vaka sayısı henüz 0 değildir. Yeni tanı konan insanlar var. Olmaya da devam edecektir. O halde mücadele devam edecektir. Hayatta normale yaklaşacaktır. Bu bizim başarımıza bağlıdır. Her gün bir önceki günden daha iyi olacaktır.

PİK döneminde olduğumuzu söyleyebilirim. Bir düşüş trendine girdiğimizi söyleyebilirim. Bu dönemde özellikle temasın ve mesafenin son derece önemli olduğunu bu anlamda gerekli tedbirlere uyum gösterilmezse yeni bir pik dalgasına yol açabilir. Bu tedbirlerle pik dalgasının herhangi bir olabilirliğinin olmadığını söyleyebilirim.

Maske Türkiye'de bedava dağıtılması hedefleniyor. Biz vatandaşımızın ücret vermesini istemedik. Dünyada bu yaklaşımı sergileyen kimse yok. Maske ile ilgili ne mücadeleler olduğunu biliyorsunuz. 20 ile 65 yaş arası kod gönderiliyor. Bu kodla maske alınabiliyor. Kendilerine kod gitmeyenler eczaneye giderek sormaları gerekmiyor. Kendilerine kod geldiğinde eczaneye gitmelerini söylüyoruz. Maskeyle ilgili satışla ilgili ücretsiz olduğun Ölümle ilgili son günlerde siyasetin konusu yapılmaya başlandı. Burada her rakamın bir can olduğunu unutmayalım. Ve burada bu rakamların gizlenebilirliği mücadele en önemli payı olan vatandaşlarımızdan asla gizli yapılamaz. Siz gizlediğiniz rakamlarla mücadele de tedbirleri vatandaştan alamazsınız. O raporlara imzalarını atanlar hekimlerimiz. Hekimlerimize de mi güvenmiyorsunuz? Bugün itibarıyla 1 Ocak-29 Nisan 2019 ölüm sayısı 168 bin 888, 2020 için 1 Ocak-29 Nisan 163 bin 191. Aradaki fark. 2 bin 303. Beklenen ölümden bahsetmiyorum. Sadece artıştan bahsediyorum. Peki, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden sayısı kaç. 2 bin 992. Lütfen bu konuyu istismar etmeyelim. Ölümlerin kimlerin yüreğini nasıl yaktığını düşünelim. DSÖ'nün kodlamasıyla bütün dünyanın verdiği şekliyle pozitif olanları bildiriyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.