Mavi Marmara Katliamı olayı nedir? İşgalci İsrail güçleri Mavi Marmara gemisinde Gazze'ye insani yardım taşıyan aktivistleri kurşuna dizerek nasıl ve neden şehit etti?
Mavi Marmara Katliamı
İşgal devleti İsrail, Şubat 2006’da yapılan Filistin seçimlerinin ertesinde, Gazze’ye bir dizi siyasi ve ekonomik yaptırım uygulamaya başladı. 2007’den itibaren bu yaptırımlar daha da sertleştirildi. Gazze havadan karadan ve denizden ablukaya alındı. İnsan ve ticari mal giriş çıkışı tamamen sınırlandı.
Yaşanan bu ablukanın ardından 2010 Mayıs ayında 6 uluslararası sivil toplum örgütü (İHH İnsani Yardım Vakfı, Free Gaza Movement, European Campaign to End the Siege on Gaza, Ship to Gaza Greece, Ship to Gaza Sweden ve The International Committee to Lift the Siege on Gaza) toplanan bağışlarla temin edilen 6000 tonluk insani yardımı Gazze’ye ulaştırmak için bir yardım filosu oluşturdu. Filo insani yardımla birlikte 750 aktivisti de taşıyordu. Almanya, Kuveyt, İsrail, İrlanda, İsveç, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Fas, Yemen, Mısır ve Cezayir gibi 37 ülkeden gelen aktivistler arasında 15’den fazla milletvekili, 60’ın üzerinde uluslararası basın mensubu, sanatçılar ve Nobel Barış ödüllü aktivistler de yer alıyordu.
Gazze’ye insani yardım götürmek amacıyla yola çıkan ve sadece yardım gönüllüleri ile insani yardım malzemesi taşıyan Mavi Marmara, Sfendoni, Challenger I, Eleftheri Mesogios, Gazze I ve Defne Y gemilerinden oluşan Gazze Özgürlük Filosu, 31.05.2010 günü İsrail askeri güçlerinin hukuk dışı saldırı ve müdahalesiyle karşı karşıya kaldı. Ağır silahlı İsrail askerleri sivillerin bulunduğu Mavi Marmara gemisine saldırdı. Bu saldırı esnasında ve devam eden süreçte 10 insani yardım gönüllüsü şehit düştü, 56’sı ağır yaralandı. Filo katılımcıları hiç bir yasal dayanak olmaksızın hapsedildi, yaralılara kelepçe takıldı, bazı yaralılar günlerce hücrelerde alıkonuldu ve kendilerine işkence ve kötü muamelede bulunuldu. Filo katılımcılarının tamamı kötü muameleye maruz bırakıldı, hapsedildi, şahsi eşyalarına el konuldu ve gemilere çeşitli maddi zararlar verilmek suretiyle birçok haksız fiil işlendi.
MAVİ MARMARA ŞEHİTLERİ:
Türk asıllı Amerikan vatandaşı Furkan Doğan (19)
Saadet Partisi Siirt İl Müfettişi İbrahim Bilgen (61)
Gazeteci Cevdet Kılıçlar (38)
Milli Hakem Çetin Topçuoğlu (53)
İnsani Yardım Vakfı Çalışanı Necdet Yıldırım (32)
Testilci Cengiz Songür (47)
Anadolu Gençlik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Akyüz (41)
AY-DER Yönetim Başkanı Ali Haydar Bengi (39)
Fahri Yaldız
Uğur Süleyman Söylemez
MAVİ MARMARA KATLİAMI'NDAN SONRA NELER YAŞANDI?
- Dünyanın her tarafından yapılan bu insani yardım sonucu katledilen insanlar için sokağa döküldü, İsrail ürünleri boykot edildi.
- Abluka altında bulunan Gazze ablukası hafifletildi
- İsrail, Askerlerine soruşturma açıldığı belirtildi halen de tam olarak ne gibi bir ceza belirlediği belli değildir.
- BM, Mavi Marmara gemisine yönelik bu baskıları kınayarak, bağımsız ve şeffaf uluslararası standartlarda bir soruşturma açılması çağrısında bulundu.
- Türkiye- İsrail ilişkileri koptu.
ULUSLARASI BASKI İSRAİL'E ÖZÜR DİLETTİ
İsrai katliamdan 3 yıl sonra özür diledi. ABD Başkanı Barack Obama’nın Orta Doğu turu ziyareti sırasında 22 Mart 2013 yılında İsrail Başbakanı, Binyamin Netanyahu , Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak Gazze filosu saldırısı sırasında meydana gelen can kayıpları için özür dilemiş ve sonlanan ilişkilerin normalleşmesi adına saldırıda hayatlarını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi kabul etmiştir. Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti adına özrünü kabul etmiştir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.