19 Haziran 2020

Türkiye-Libya anlaşması Akdeniz'de dengeleri değiştirdi

Yunanistan, Türkiye’yi Akdeniz'de yaklaşık 41 bin kilometrekare bir alana hapsetmeyi planlıyordu. Libya ile yapılan anlaşmayla, münhasır ekonomik bölge sınırları çizildi.

Türkiye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Akdeniz’de 41 bin metrekareye hapsetme planları, Libya’da Birleşmiş Milletler tarafından tanınan meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti’yle (UMH) yapılan anlaşmalarla bertaraf edildi.
Türkiye, denizden komşusu Libya ile 27 Kasım 2019’ da "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile "Deniz Yetki Alanlarının sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzaladı.
Bu adım, Yunanistan ve GKRY’nin planlarını bozdu.
Mutabakatlarda, Doğu Akdeniz'de iki ülkenin de uluslararası hukuktan doğan haklarının altı çizildi, deniz yetki alanlarının da uluslararası hukuk çerçevesinde belirlendiği belirtildi.
Mutabakat metninde kıta sahanlığının ve ekonomik bölge sınırlarının da tek tek koordinatları belirlendi.
Türkiye’nin bu adımı, Akdeniz’de oyunu bozdu.
Türkiye, bu anlaşma sayesinde Akdeniz'de yeni kıta sahanlığı-münhasır ekonomik bölge sınırları çizildi. Bölge 189 bin kilometrekalik bir alandan oluşuyor. 

TRT HABER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.