Karadeniz'de bulunan doğal gaz, bu yıl denizlerde keşfedilen en büyük rezerv oldu


 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'de keşfedilen 405 milyar metreküplük doğal gaz rezervine ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu yıl itibariyle baktığımızda denizlerdeki en büyük keşfi açıklamış olduk. Karaları da dahil ettiğimizde ikinci oluyor" dedi.



Özellikle Karadeniz’deki ek gaz müjdesinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı.


Bakan Dönmez'in açıklamalarından satır başları:


Bir tarafta Karadeniz’de süren aramalar, diğer tarafta Akdeniz’de yürüyen mücadele. Karadeniz’de önce 320 milyar metreküp doğalgaz potansiyeli açıklandı. Aradan 2 ay geçmeden, aynı sahada ek 85 milyar metreküp doğalgaz geldi. Üretime geçildikten sonra Türkiye’nin 10 yıllık ihtiyacını karşılayacak bir gazdan bahsediyoruz. Karadeniz’de sonuç alınırken, diğer taraftan Akdeniz’de de sismik aramalar devam ediyor. Oradan henüz gaz müjdesi gelmedi ama aramalar sürüyor. Üstelik Yunanistan ve Batı’nın tüm engellemelerine rağmen. 


DENİZLERDEKİ EN BÜYÜK KEŞİF

Aşağıda iki katman daha olduğunu söylemiştik daha önce. Nitekim sayın Cumhurbaşkanımız bu ilave keşif miktarını açıklamış oldu. Tuna kuyusunda böylece 405 milyar metreküplük rezerve ulaşmış olduk. Beklentilerin çok önemi yok önemli olan bulunan. Bu yıl itibariyle baktığımızda denizlerdeki dünyada en büyük keşfi açıklamış olduk. Karaları da dahil ettiğimizde ikinci oluyor. 


TÜRK ALİ 1 LOKASYONUNA GİDECEĞİZ

Tuna 1'de arama çalışmaları bitti. Türk Ali 1 adını verdiğimiz bir başka lokasyona gideceğiz. Yine Sakarya Gaz Sahası'ndayız. Bundan sonra hemen hemen her iki ayda bir bir kuyu açarak bu hazırlıkları tamamlamış olacağız Burada keşifle sonlandırdığımız bölgede önce tespit sonrasında üretim kuyularını açacağız. Bu daha da sismiğini yapmadığımız 8 bin kilometrelik bir alan onun sismiğine de başlıyoruz. Orada da keşif amaçlı sondajlarımız olacak


2023'TE VATANDAŞIMIZLA BULUŞTURACAĞIZ

2023'e yetiştirmek için çalışıyoruz. Kendi gazımızı inşallah vatandaşımızla buluşturacağız. Burada deniz üstünde bir platform düşünmüyoruz. 2 bin metrelik bir derinlikten bahsediyoruz. Orada kuyu başında bazı vaf kontrol sistemlerimiz olacak. Burada toplanan gazı kıyıya getireceğiz. En yakın nokta şu anda Filyos görünüyor. Orada ayrıştırma çalışmaları yapacağız. Hedefimiz bu şekilde belirlenmiş durumda. Şuanda kendi imkanlarımızla götürüyoruz ama yurtdışı deneyimli firmalarından destek sağlayabiliriz tabi. Bazı teknolojik ekipmanların tedariki anlamında yurt dışından getireceğiz. Filyos'ta bie ekosistem oluşacak. Gerek yerli girişimciler gerek uluslararası girişimciler için önemli bir teknoloji ve destek merkezi olarak önümüzdeki yıllarda göreceğimize inanıyorum.


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.