Avrupa ve Amerikan basınında Karabağ Anlaşması hakkında çıkan haberlerde, “Türkiye ve Rusya bu oyunu kazandı, Batı kaybetti” başlıkları atıldı.
10 Kasım gecesi Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya Liderleri, Karabağ ihtilafı bölgesindeki düşmanlıkların sona erdiğini duyurdu. Ermeni birlikleri mevzilerinden çekilecek ve anlaşmanın garantörleri Rus ve Türk barışı koruma görevlileri olacak. Çeşitli ülkelerin liderleri ve uluslararası kuruluşların temsilcileri, çatışmaların sona ermesini memnuniyetle karşıladılar. Dünya basını Karabağ'da varılan anlaşmaya nasıl tepki verdi? Rus Kommersant gazetesi, Batı basınından derlediği haberler şöyle:
Le Temps (İsviçre)
ABD Başkanı, Ermenistan ile Azerbaycan arasında ölümcül çatışmaya neden olan tırmanışı önlemek için hiçbir şey yapmadı. Rusya ve Türkiye ise bu oyunu kazandı.
Rusya ve Türkiye neredeyse ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlı hale geldi. Evet, çoğu zaman zıt kamplara gidiyorlar. Ancak liderlerinin ortak bir yanı var - Batı'yı giderek daha fazla reddediyor olmaları.
Güney Kafkasya, bu iki ülke için Washington veya Paris'ten çok daha doğal bir "doğal" tarihsel eylem alanıdır. Bu arada Rusya, eski dostları hem Azerbaycan'ı, hem de Ermenistan'ı tutmamak için biraz geri çekildi. Ama önemli değil: Rusya, Ermenistan'ın bu savaşta zor duruma düşmesine göz yumarak, Türkiye'nin desteğiyle Azerbaycan'ın özlemlerine direnmemeye çalıştı. Ve ardından binlerce Rus askerinin aracı olarak gönderilmesini sağlayarak Moskova, tüm kurullarda kazandı. Joe Biden ve Emmanuel Macron için bu oyun çoktan kaybedildi.
Le Monde (Fransa)
Yanlış anlama ve öfke. Bu bazen 44 günlük savaş sırasında insanların savaş alanındaki gerçek durum hakkında halklarına yalan söylediklerinde meydana gelir ... Ülkeyi olası bir askeri yenilgiye veya siyasi bir anlaşma ihtimaline hazırlamadan günlük zafer raporları yayınlayarak Ermeni hükümeti güvenini kaybetti ... Erivan'daki hesaplar daha yeni başlıyor.
O gece Erivan'da duyulan eleştirel ifadeler arasında üç ana açıklama ayırt edilebilir. Birincisi, ordunun, misilleme arzusunu hiçbir zaman gizlemeyen ve Türkiye'nin desteğine güvenebilecek Azerbaycan ile karşı karşıya gelmeye hazırlıksız olmasıdır.
İkincisi, savaşın ilk gününden itibaren 27 Eylül'de Ermenilerin savaştaki kararlılığına ve zaferlerine sarsılmaz inançlarına rağmen, her geçen gün daha da yanlış hale gelen zafer mesajlarıyla ilgilidir; Azerbaycan saldırısı hiçbir zaman durdurulmadı.
Üçüncüsü, aksine mücadeleye devam etmek isteyenlerden geliyor. 1990'larda Şuşa şehrinin kaybedildiğini, Stepanakert'in dünyadan koptuğunu, ardından Şuşa'nın cesurca fethedildiğini ve sonunda Azerbaycan'ı yenenin Ermenistan olduğunu hatırlatıyorlar ... Ancak Şuşa'nın fethi Azerbaycan askerleri tarafından 8 Kasım'da tamamlandı, üç gün ve iki saldırı, Ermeni ordusunun yenilgisinin sembolü oldu. Ateşkes sağlanmasaydı, bir sonraki adım kaçınılmaz olarak Hankendi'ne (Stepanakert) yapılacak bir saldırı olacaktı; burada Şuşa'nın düşüşünün arifesinde bir tahliye emri açıklandı ve ne kuşatma ne de saldırı için hazır değildi.
The Independent (İngiltere)
Güney Kafkasya'daki tartışmalı topraklar nedeniyle Azerbaycan ile Ermenistan arasında altı haftalık şiddetli savaş, Rusya'nın aracılık ettiği bir barış anlaşmasının imzalandığına dair beklenmedik bir açıklama yapılmasının ardından Salı sabahı aniden sona erdi ...
Bu anlaşma, Azerbaycan'ın bir parçası olarak uluslararası alanda tanınan etnik Ermenilerin yaşadığı topraklar elde etmek için savaş alanında önemli başarılar elde etmeyi başaran Bakü için önemli bir zaferdir ...
Bu, son yıllarda yeri doldurulamaz bir küresel diplomatik güç statüsünü yeniden sağlamaya çalışan Kremlin için bir başka önemli diplomatik zaferdir.
Ancak bu anlaşma Ermenistan için bir yenilgidir ve halk ayaklanması sonucunda 2018'de iktidara gelen Paşinyan'ın siyasi kariyerine son verebilir ...
Bakü'nün ana destekçisi olan Türkiye de bu anlaşmayı zaferi sayacak ve bölgedeki konumunu güçlendirecek. Ankara uzun zamandır Rusya, ABD ve Fransa ile birlikte Dağlık Karabağ müzakere masasında bir yer hayal ediyordu.
The Times (İngiltere)
Türkiye, 90'lı yıllarda Dağlık Karabağ konusundaki ilk çatışmada Azerbaycan'ı da destekledi, ancak daha sonra yardımının hacmi sınırlıydı, ülke henüz neo-Osmanlı Cumhurbaşkanı Erdoğan kavramını özümsememişti.
Ancak bu kez Türk yapımı insansız hava araçları, Ankara'nın dengeyi bozmaya çalıştığı her yerde olduğu için Azerbaycan'ın ana silahı oldu. Türkiye, Suriyeli isyancılara yardım etmek, Irak'taki Kürt milislere karşı ve Rusya destekli güçlere karşı savaşan Trablus'taki Libya hükümetini desteklemek için dronelerini konuşlandırdı. Türk insansız hava araçları sadece önemli bir askeri varlık değil, aynı zamanda hayati bir dış politika aracıdır. Rusya'nın bu çatışmaya daha derin bir şekilde çekilme konusundaki isteksizliği ve resmi olarak dost komşusu olan Azerbaycan ile ilişkilerini zayıflatma riski, Türkiye'ye Çeçen savaşlarından bu yana ilk kez Güney Kafkasya'daki nüfuzunu ve askeri gücünü gösterme fırsatı verdi.
The Daily Telegraph (İngiltere)
Azerbaycanlılar sokaklarda dans ettiler ve Ermeniler, Vladimir Putin'in bir ay süren acımasız savaşlarını sona erdirmek için aracılık yaptığını öğrendikten sonra başbakanlarını aradılar. Bakü'deki sevinçle, Erivan'daki acı gözyaşları arasındaki zıtlık, savaşı kimin kazandığını açıkça gösteriyor, değil mi?
Elbette enerji zengini Azerbaycan, Güney Kafkasya'nın dağlık bölgelerinde savaş alanında kazandı, ancak tüm dünya için soru, bu sonuçtan hangi büyük güçlerin yararlanacağı ve önemli bir enerji koridorunun kaderi belirlenirken Batı'nın neden yokluğudur.
Kremlin, Rusya'nın resmi müttefiki Ermenistan'ı acımasızca kaderin insafına terk etti ve Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin maliyetli yeniden silahlanması, en son İsrail ve Kanada askeri teknolojisiyle Ermenileri vurdu. Ama her şeyden önce bunlar Türk insansız hava araçları "Bayraktar" ve Türkler tarafından eğitilen ve hatta kontrol edilen Azerbaycan askerleri ve dolayısıyla Azerbaycanlılara zafer kazandıran NATO askeri danışmanlarıydı.
Kafkasya, Rusya ve Türkiye'nin etki alanlarının birleştiği bir yer olabilir; ancak yakın zamana kadar Amerika ve müttefikleri orada çok aktiflerdi, sempatik siyasi güçleri teşvik ediyordu. Şimdi Putin ve Erdoğan'ın yaptığı hamleler, jestler siyasetinden ziyade, güç siyasetinin ana efendileri olduklarını bir kez daha gösterdi.
Önce Libya'da, sonra Suriye'de ve şimdi Kafkasya'da Moskova ve Ankara, görünüşte sadece çatışmayı çözmek için muhalif tarafları desteklediler ve ardından savaş ganimetlerini paylaşırken, Batı merak etti: Ne yanlış gitti?
Rusya, askeri açıdan etkileyici olmasına rağmen, ekonomik bir süper güç olarak adlandırılamazsa, Erdoğan, çökmekte olan bir para birimine sahip az gelişmiş bir ekonominin bile başkalarını irade ve silahlarla yönetebileceğini kanıtladı.
Wall Street Journal (ABD)
Ermenistan'da Moskova'nın aracılık ettiği bir barış anlaşması nedeniyle halk öfkesi patlak verdi. Ermeniler, hükümetlerini Azerbaycan'a teslim olmakla ve atalarının vatanı olarak gördükleri toprakları terk etmekle suçladılar. Azerbaycan'da devlet televizyonu sevinç sahneleri yayınladı: İnsanlar sokaklarda dans ettiler ve ordularını ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i, birçok Azerbaycanlının hem kendilerinin hem de Ermenilerin kendi toprakları olarak gördükleri Dağlık Karabağ'ı geri alma yolunda bir adım olarak gördükleri için yücelttiler.
Barış anlaşması yürürlüğe girerse, Dağlık Karabağ'ın başkenti Stepanakert'i ve çevresi, Eylül ayı sonlarında çatışmalar başlamadan önce kontrol ettiği Azerbaycan topraklarının bir bölümü olan Ermenistan kontrolüne bırakacak. Paktı hükümlerine göre, Ermenistan tarafı, Azerbaycan fethettiği toprakları elinde tutarken, önümüzdeki birkaç hafta içinde bazı bölgelerin kontrolünü bırakma sözü veriyor. Barış anlaşması, Kremlin'in etki alanı olarak gördüğü bir bölgedeki liderliğine Türkiye tarafından meydan okunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için diplomatik bir atılımdı. Türkiye, kararlı bir şekilde Azerbaycan'ın yanında yer alarak ve Bakü'ye saldırı amaçlı İHA'lar sağlayarak, Putin'in tarafsız kalma çabalarını engelledi.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.