Türkiye'de günlük koronavirüs vakaları 60 bin seviyelerine dayanınca 'Tam kapanma' için sesler yükseldi. Vatandaşların büyük kısmı ise bunu destekliyor.
Türkiye'de koronavirüs vakaları her geçen gün katlanırken alınan yeni önlemlerden sonra vakaların düşmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kısmi kapanma' olarak nitelendirdiği bu yeni tedbirlerden sonra vaka sayılarında gözle görülür bir düşüşün sağlanamaması durumunda daha sıkı tedbirlerin alınacağını duyurmuştu. Şimdi ise gözler önümüzdeki 10 günlük süreçte vakaların azalıp azalmayacağına çevrildi.
VATANDAŞLAR 'TAM KAPANMA' DEDİ
Areda Araştırma, 9-12 Nisan tarihleri arasında vatandaşlara, “Sizce Türkiye’de korona konusunda ne yapılmalı?” sorusunu yöneltti. Ankete katılanların yüzde 64.3’ü “Tüm şehirlerde kapanma” istedi. Yüzde 22,4 ise “kontrollü serbestlik devam etmeli” dedi.
UZMANLAR DA DESTEKLEDİ
Koronavirüste vaka sayısı 65 bine ulaşırken 15 günlük kısmi kapanma döneminde tedbirlere tam anlamıyla uyulması daha da önemli hale geldi. Salgının kontrolden çıkmaması, hastanelerin kapasitelerini zorlayacak seviyelere gelmemesi için hareketliliği en aza indirmek ve evde kalmak gerekiyor. Uzmanlar da, kısmi kapanma ile birlikte vatandaşlara “yaşamı bloke” etme önerisi yaptı. Bu nedenle Türkiye’nin üretim hariç “tam kapanma”sı şart. Böylece Türkiye, Ramazan bayramına vaka sayılarını büyük oranda düşürerek girer.
HER ORTAMDAN HASTA ÇIKABİLİRİZ!
Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu anda çok fazla sayıda bulaştırıcı insanın olduğunun altını çizerek, “O nedenle hiçbir kalabalık ortama girmemek lazım. Girdiğimiz her kalabalık ortamda hastalığı bulaştıracak 1-2 kişi olacaktır. Dolayısıyla girdiğimiz her kalabalık ortamdan hasta olarak çıkabilmemiz çok yüksek” uyarısında bulundu.
İFTAR DAVETİ HAYATINIZA MAL OLABİLİR
İftar davetlerine karşı uyaran Prof. Yavuz, “Aynı evde yaşamadığınız insanlarla bir araya gelinmemeli. Şu anda semptom olmayan insanlar olabilir. Davet ettiğiniz kişiden hastalık alabilir ve hayatınıza mal olabilir. Bu süreci biraz daha evimizde geçirmeliyiz, dışarı çıkacaksak bile ev halkı ile olabilir. Hava almak istiyorsanız tek başınıza ya da ev halkı ile birlikte olabilir. Herkes evde kalmalı, mümkün oldukça kalabalıktan kaçmalılar” diye konuştu.
10 GÜN YAŞAMINIZI BLOKE EDİN
Medicana International İzmir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sarhan Sakarya ise virüsün bulaşıcılığının daha da arttığına vurgu yaparak şunları söyledi: “10 gün süreyle insanların yaşamlarını bloke etmeli, herkes izole olmalı. Virüsün inektivasyonlarını sağlayıp başkalarına bulaşmasını engellemek için. Bunu kimse yapmıyor. Enfeksiyon hastalığı kişinin kendi hastalığı değildir. ‘Sanane ben hasta olurum’ özgürlüğü kimse de yok. Sen hasta olamazsın.”
BAYRAMA KADAR 5 BİNE DÜŞÜRELİM
“Çünkü hasta olduğun zaman yaşlı birine, kanser tedavisi olan birine bulaştırdığın zaman o hastayı öldürebilir. Bile bile hasta olmak ve başkalarına bulaştırmak adam öldürmektir. Buna göz yummakta bu suça ortaklıktır. Onun için herkes kuralları harfiyen uygulamalı. İnsanlar bir kere yapacak. Ramazan ayı boyunca 14 gün herkes içerde kalsa kurallara uysa Ramazan bayramına bu ülkede 5-6 bin vaka ile çıkarız.”
TEDBİRLE YAZA KOLAY ULAŞIRIZ
Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan “Herkesin maksimum şekilde kurallara uyması gerekiyor. Kuralların daha fazlasını kişi kendisi kontrol ederek uygulaması lazım. Tam da kapansak, kısmi de kapanmış olsak herkesin bireysel görevi var. Başka birine bulaştırmamak. Kendisinin ve toplum sağlığı için hem aşısının zamanı geldiğinde olmalı hem de maksimum şekilde kurallara uymalı. Çünkü insan kaynaklı bir bulaşıcı bir hastalık. Bugün ne kadar iyi tedbirleri uygularsak gelecek günlere de o kadar iyi gidebiliriz. Şu an yaptıklarımız yaza daha iyi ulaşmamızı sağlayacak. Ne kadar çabuk yaparsak o kadar çabuk ulaşırız” dedi.
"VAKALAR ARTMADI PATLADI"
Ülke genelinde koronavirüs vaka sayılarının yükselmesiyle birlikte hastanelerdeki yoğun bakım doluluk oranları da arttı. Ankara'daki Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Covid-19 Yoğun Bakım Ünitelerinde tüm yataklar doldu. Yoğun Bakım Sorumlusu Dr. Erkan Dayanır, "Vakaların arttığını söylemek doğru olmayabilir, vakalar patlamış durumda. Şu anda yoğun bakımda boş bir tane dahi yatağım yok" dedi.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.