Dünyanın en iyi araştırma üniversitelerinden EPFL'nin aktardığı sonuçlara göre, Türkiye'de yerel trendlerin yüzde 47'sinin sahte olduğu tespit edildi. Bu araştırmanın sonucunda Türkiye’de görmekte olduğumuz Twitter trendlerin neredeyse yarısının sahte olduğu ortaya çıktı.
Dünyanın en iyi araştırma üniversitelerinden Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), Türkiye'deki twitter kullanımına dair dikkat çeken bir araştırmada bulundu.
Buna göre; ülkemizdeki trendlerin neredeyse yarısının sahte olduğu belirlendi.
'Türkiye'de yerel trendlerin yüzde 47'si sahte!'
EPFL tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye'deki yerel trendlerin %47'sinin ve küresel trendlerin %20'sinin sahte olduğunu tespit ettik. Haziran 2015 ile Eylül 2019 arasında, tek bir raporda bildirilen en büyük bot veri seti olan 108 bin bot hesabını ortaya çıkardık. Araştırmamız, Twitter Trends'in bu ölçekte manipüle edildiğini ilk ortaya çıkaran araştırmadır." denildi.
EPFL'nin araştırma sonucunu da AK Parti'ye bağladılar
Türkiye'de Trend Topics olan gündem başlıklarının büyük bir bölümü AK Parti iktidarını hedef alırken Ekşi Sözlük EPFL'nin araştırma sonucunu da iktidara yıkmaya çalıştı. Ekşi Sözlük'te yapılan değerlendirmede, "İşi gücü bırakıp ülke kaynaklarını bot hesaplara yatıran kişileri Allah ıslah etsin. Sizden ne köy olur ne de kasaba." ifadesi kullanıldı. Hem bot hesaplarla sahte trendler oluşturup hem de bunu AK Parti iktidarına yıkan Ekşi Sözlük'ün zeka seviyesi ortada olan yazarları, CHP'li trollere destek vererek akıl seviyelerini ortaya koydular.
Trend topics'lerde başlıkla AK Parti aleyhinde
An itibari ile twitterda bulunan trendlerden ilk ikisinde kadın cinayetleri üzerinden AK Parti iktidarı hedef alınırken, bir diğer başlıkta da İP'li Meral Akşener'in açıklamaları üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hedef alınıyor. Öte yandan açılan diğer başlıklardan birisinde de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yönelik bir linç kampanyası yürütülüyor.
Kumar reklamları, yanlış bilgi sunan kampanyalar, politik sloganlar ve savunmasız topluluklara karşı yapılan nefret söylemleri, başlıkların arasında en yaygın olanlardan.
Araştırmadaki bir diğer yazar Rebekah Overdorf’un açıklamalarına göre Twitter trendleri oldukça fazla ilgi çektiği için bu durum, oldukça büyük sorunlara yol açabilir. Overdorf, açıklamalarında örnek olarak trendlerde yer almış olan sahte #SuriyelilerDefolsun etiketini gösteriyor ve medyada büyük tartışmalara yol açmış olan bu etiketin tamamen manipüle amaçlı oluşturulduğunu belirtiyor.
Açıklamalara göre araştırmacılar, Twitter ile iki kere iletişime geçti. İlkinde herhangi bir değişiklik yapmayı reddeden Twitter, ikinci aşamada araştırmacıların göndermiş olduğu mail’lere cevap vermedi. Elmas’ın sözlerine göre sorun hâlâ devam etmekte. Yani manipüle amaçlı açılan trendler hâlâ varlığını sürdürmekte ve Twitter trend algoritmasının bu savunmasızlığı düzeltilmedikçe sahte trendler, aynı yöntemlerle var olmaya devam edecekler. .. Araştırmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.