Irak'ta Musul'un da yer aldığı Ninova Ovası'nın Sünni ve Hristiyan sakinleri savaşın, Şii milislerin baskılarının ve kuraklığın altında tükendiklerini söylüyor.
Musul şehrinin yer aldığı Ninova Ovası'nda yaşayan Sünni ve Hristiyan Iraklılar savaşın halen devam etmekte olan yıkıcı etkisi, yönetimin yolsuzlukları ve kuraklıkla boğuşmaya devam ediyor.
2014-2017 Irak İç Savaşı'nda en çok yıkıma uğrayan bölge olan Musul merkezli Ninova İli ve Ninova Ovası'nda bu yaz kuraklık nedeniyle tarım rekoltesinde ciddi oranda bir düşüş yaşandı. Halk, yönetimi çiftçilere destek vermemek ve sulama projeleri geliştirmemekle suçluyor.
Yönetimin Ninovalı çiftçilere yardım paketindeki paraların ise Irak yönetiminde sıklıkla karşılaşıldığı gibi çiftçilerin eline geçemeden yolsuzlukla buharlaşmış durumda olduğu belirtiliyor.
Savaşın yerle bir ettiği bölgede halk savaş esnasında ve sonrasında yönetim askerlerinin ve özellikle de Haşdi Şa'bi militanlarının bölge halkına her türlü insanlık suçunu işlediğini, her şeylerini çaldıklarını belirtiyor. Çoğunluktaki Sünni ve azınlıktaki Hristiyan sakinlerinden her şeye rağmen bölgede kalmaya çalışanlar yönetimin kendilerine hiçbir yardımda bulunmadığını ifade ediyor. Bölge halkı kuraklıktan ve halen Şii milislerin ağır baskı ve soygunları altında yaşamaya çalışmaktan tükendiklerini söylüyorlar.
Irak'taki Şii grupları anlama kılavuzu
Ninova Ovası'nda yer alan tarihi ve ünlü Hristiyan Karakuş Köyü'nün halkı yaptığı açıklamada köylerini terk etmek istemediklerini ama ekonomik, sosyal ve güvenlikle ilgili sorunların kendilerini tükettiğini dile getiriyor.
Ninova Ovası Irak'ın buğday ambarı olarak biliniyor. Irak'ın iklimi buğday tarımında sulamayı zorunlu kılarken yönetimin Dicle Nehri'nin suyuyla Ninova Ovası'nı sulayacak yeni su kanalları inşa etmediği gibi tahrip olan su kanallarını da tamir etmemesi Ninovalı buğday çiftçilerini sadece yağmurla tarım yapmaya zorluyor.
Bu sene yağışların daha da az olmasının Ninova'da buğday rekoltesini son derece düşürmesi bekleniyor. Bu sebeple Irak genelinde bir ekmek krizi çıkabileceği belirtiliyor.
Susuzluktan kuruyan tarlada bir Ninovalı çocuk, Haziran 2021
Irak Hristiyanları Irak'ı terk etti
Irak'ta ABD işgaliyle başlayan gelişmeler, Saddam rejimiyle iyi ilişkilere sahip Irak Hristiyanlarının çoğunlukla Irak'ı terk etmesiyle sonuçlandı. 2003'te Irak işgal edildiğinde 26 milyon olan Irak nüfusunun %4-6'sına denk gelecek şekilde Irak'ta 1-1,5 milyon Hristiyan yaşamaktaydı. Irak'ta Hristiyan nüfus başkent Bağdat ve Ninova'da yoğunlaşmaktaydı. Bugün ise nüfusu 41 milyonu aşan Irak'ta Hristiyan sayısı oran olarak %0,5'a denk gelecek şekilde 200 bine düşmüş durumda.
Kaynak: Mepa News
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.