Türkiye son zamanlarda yaptığı stratejik diplomasi ile Afrika'daki etki alanını genişletiyor. ABD merkezli dergi Foreign Policy, Afrika ile Türkiye arasında gelişen ilişkileri mercek altına aldı. Ankara'nın kıtadaki etkisinin arttığı, Başkan Erdoğan'ın 'Afrika dostu' olduğu belirtildi. Haberde, 'Türkiye'nin Afrika'da daha fazla nüfuz sahibi olması halinde, çok sayıda üst düzey katılımcının varlığı ABD için bir dış politika sorunu olarak görülebilir.' denildi.
16-18 Aralık tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen 3'üncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde Ankara ile kıta arasındaki ilişkilerin ne şekilde derinleştirilebileceği ele alındı.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, zirveyi değerlendirdiği açıklamasında, "Aldığımız kararlarla Türkiye-Afrika ilişkilerinin geleceğine damga vuracağız." dedi.
"TÜRKİYE'NİN BÖLGEDE NÜFUZU ARTIYOR"
İstanbul'daki zirveye işaret eden Foreign Policy, Türkiye'nin Afrika'da etkisini gün geçtikçe artırdığına dikkat çekti. Programın, Türkiye'nin "kıtadaki artan nüfuzunu yansıttığı" kaydedildi.
"ABD İÇİN DIŞ POLİTİKA SORUNU"
Haberde, "Türkiye'nin Afrika'da daha fazla nüfuz sahibi olması halinde, çok sayıda üst düzey katılımcının varlığı ABD için bir dış politika sorunu olarak görülebilir." denildi.
Türkiye'nin, 2019'da Libya iç savaşına müdahalesinden bu yana Afrika'da alanını istikrarlı bir şekilde genişlettiği, kıtadaki yatırımları arasında Gana'da bir cami, Senegal'de bir olimpik havuz ve Somali'de 10 bin yerel askerin eğitildiği bir askeri üs bulunduğu hatırlatıldı.
NİJERYA İLE ÖNEMLİ GÖRÜŞME
Erdoğan'ın son olarak Nijerya ile daha yakın ilişkiler kurmak istediği, Türk savunma yetkililerinin ocak ayında Nijerya'nın başkenti Abuja'da yetkililerle görüşeceği bilgisine yer verildi.
Nijerya Devlet Başkanlığı'ndan yapılan "Türk teknolojisi, ülkeyi teröristlerden kurtarma sürecini ve çabalarını kesinlikle hızlandıracaktır." açıklamasına işaret edilirken, Fas ve Tunus'un ilk Türk SİHA'larını eylül ayında aldığı anımsatıldı.
"ERDOĞAN AFRİKA DOSTU"
Başkan Erdoğan'ın "Afrika dostu" olduğu, geçen ekim ayında Angola, Nijerya ve Togo'yu kapsayan dört günlük kıta turuna çıktığı kaydedildi.
ARTAN TİCARET HACMİ
Öte yandan, Türkiye'nin kıtadaki yatırımlarının 2003'te 5.4 milyar dolar olduğu, bunun 2020'de 25.3 milyar dolara yükseldiğinin altı çizildi.
RAKAMLARLA TÜRKİYE-AFRİKA İLİŞKİLERİ
Bu arada 2021'in ilk 11 ayındaki ticarette 30 milyar doları yakalayan Türkiye, kıta çapındaki yatırımlarında 6 milyar dolara ulaştı.
2005'te 12 olan kıtadaki büyükelçilik sayısı bu yıl itibarıyla 43'e çıktı. Ankara'da 10 Afrika ülkesinin büyükelçiliği varken, bugün bu sayı 37 olarak kayıtlara geçmiş durumda.
Erdoğan, "Dünyadaki en büyük diplomatik temsilciliğimizi Somali'de açtık. Türkiye Burslarımızdan yararlanan Afrikalı öğrencilerin sayısı 14 bini aştı." açıklamasını yapmıştı.
30 AFRİKA ÜLKESİNE 50 ZİYARET
"Bugüne kadar 30 Afrika ülkesine 50 ziyaret gerçekleştirdim." diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:
"Bu ziyaretlerde her türlü zorluğa rağmen yılmadan çalışan, ter döken, hayata umutla sarılan mütevekkil insanlar gördüm. Afrikalı kardeşlerimizin gayreti, mücadelesi ve azmine daima büyük bir saygı ve hayranlık duydum.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.