Kırgızistan'dan Rusya'ya: Siz gelin, kontrolü ele alın, Amerikalıları gönderelim!
Orta Asya'da etkinliğini yeniden artıran Rusya'ya bölgeden bir teklif daha geldi. İki yıl önce gerçekleşen halk devriminin ardından siyasi istikrarını sağlamaya çalışan Kırgızistan, Rusya'dan sınırlarını korumasını ve ülkede bulunan Rus üssünü de daha güçlü hale getirmesini istedi.
Kırgızistan Parlamento Başkanı Murat Sultanov, Ria-Novosti haber ajansına verdiği özel demecinde, konunun Rus yetkili organları ile geçen hafta gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinde görüşüldüğünü, eğer Rusya ve Sovyet sonrası kurulan 'Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (CSTO) Kırgızistan'da bulunan üssü geliştirmek istemeleri durumunda bölgede bulunan tek Amerikan üssünü de kapatabileceklerini söyledi. Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı'ndan da Sultanov'u destekleyen bir açıklama geldi. Açıklamada ABD ile yapılan anlaşmaya göre Manas askerî üssünün sadece Afganistan'daki operasyonlar için kullanılabileceği hatırlatılarak, "Üssün başka amaçlar için kullanılması, sözleşme şartlarını bozmaya yönelik bir girişim olacaktır ve taraflar sorumluluk taşıyacaktır." denildi. Açıklamanın, Sultanov'un Rusya gezisinin ardından yapılması ise dikkat çekti.
Sultanov, "Rus sınır muhafız birliklerinin Kırgızistan'a geri gelmelerini istiyoruz. Maalesef Kırgızistan askerî bütçesi sınırlarımızın korunması konusunda yeterli imkanı sağlayamıyor. Özellikle güney sınırlarımız aynı zamanda CSTO'nun da sınırları olduğu için Rusya'dan destek istiyoruz." dedi. Sultanov, Rusya'nın ise şu anda asker gönderme konusunda hazır olmadığını; ancak başlangıç olarak Kırgız muhafız birliklerinin eğitimine destek verebileceğini söylediğini belirtti.
Rusya, Kırgızistan'da bulunan sınır muhafız birliklerini 1999'da geri çekmişti. Sınır koruma görevi şu anda Manas hava üssündeki Amerikan birliğinin desteği ile yapılmaya çalışılıyor. Rusya ise Tacikistan'la Afganistan arasında yer alan sınırın korunması için 11 bin kişilik bir askerî varlığı Tacikistan'da bulunduruyor. Kırgız Meclis Başkanı Sultanov, Rusya'dan, başkent Bişkek'in 20 km batısında bulunan Rus askerî üssü Kant'ın da kuvvetlendirilmesini istedi. Sultanov, bu gerçekleşirse ABD'nin Manas üssüne ihtiyaç kalmayacağını da vurguladı. Özbekistan da 2005'teki Andican olaylarına ABD'nin yoğun eleştirileri üzerine ülkesinde bulunan ABD üssünü geçen yıl kapatmıştı.
Rusya, Sovyetlerin dağılmasının ardından siyasi anlamda birliği sağlamak amacıyla Bağımsız Devletler Topluluğu'nu, askerî alanda da ortak savunma sağlamaya yönelik CSTO'yu kurmuştu. Taşkent anlaşması olarak da bilinen örgüte Rusya, Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan üye. Örgüt, bölgedeki sorunların çözümünde taraflara yetki tanırken, üye ülkelerden herhangi birine bir saldırı olması durumunda ortak savunmayı zorunlu kılıyor.haber vakti
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Muhtıracı generalleri, 367'ci AYM'yi, ulusalcı düttürü eylemcisi emekli subaylar derneği ve Atatürkçü düşünce derneği başındaki generalleri, YÖK'ü, Cumhurbaşkanını bir cephe halinde harekete geçirenlerin emelleri hakkında bir fikir verebilecek bir haber. Konu yeterince anlaşılmış mıdır? Efendim neymiş? Türkiye laiktir laik kalacak, etrafıyla ilgilenmeyecek. Ne demiş Atatürk: "... iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir..." Efendim Türkiye'de iktidar kimin elinde son bir aydır iyice anlaşılmış mıdır?
YanıtlaSil