ABD, Azerbaycan’daki Gebele üssü için heyet gönderiyor

ABD, Rusya'nın ortak işletmeyi teklif ettiği Azerbaycan'daki Gebele Radar Üssü’nde inceleme yapmak üzere uzman heyeti gönderiyor.

Rusya lideri Vladimir Putin'in Haziran ayında yapılan son G-8 Zirvesi'nde, ABD Başkanı George W.Bush'a yaptığı Gebele Radar Üssü'nden Füzelere Karşı Savunma Sistemi kapsamında birlikte yararlanma teklifi, ABD'yi harekete geçirdi.

Azerbaycan'a gelecek olan uzman heyetinde, dışişleri ve savunma bakanlığıının temsilcileri de yer alacak.

ABD’nin Bakü Büyükelçiliği basın sözcülüğünden ‘Novosti-Azerbaycan’ gazetesine yapılan açıklamada, Amerikalı uzmanların önümüzdeki günlerde Gebele Üssü’nü ziyaret etmelerinin beklendiği belirtildi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov da, Bakü'de gazetecilerin sorularını cevaplandırırken, Gebele Radar Üssü’nden ortak yararlanma imkanlarının araştırılması için gelecek ABD’li uzmanlara Rus ve Azeri heyetlerinin de katılacağını söyledi. Memmedyarov, üç ülkenin Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları uzmanlarının yanısıra, Azerbaycan İlimler Akademisi’nin temsilcilerinin de Gebele’ye gideceğini belirtti.

Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra Rusya ile ilişkilerinde en çok tartışma konusu olan ’Gebele Radar İstasyonu’nun Statüsü’ sorunu 2002 yılında Azerbaycan’ın o zamanki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in Moskova’ya yaptığı ziyarette Putin’le birlikte imzaladıkları anlaşma ile çözüme kavuşturulmuştu. Bu anlaşmaya göre, Rusya 10 yıllığına kiraladığı radar üssü için Azerbaycan’a yılda 7 milyon dolar ödüyor.

Başkent Bakü’nün 320 kilometre Kuzeybatısında bulunan Gebele şehri yakınındaki Daryal tipli radar istasyonu, teknik olarak Türkiye, İran, Irak, Pakistan, Hindistan ve Çin ile kısmen Afrika ve Avustralya’yı gözetleyebilmekte.

Bu bölgelerden fırlatılan orta menzilli ve kıtalararası balistik füzeler, uyduya göre daha güvenilir bir şekilde izlenebiliyor ve bu bölgede uçabilen her türlü cisim iki-üç saniye içerisinde bir milimetre büyüklükte tespit edilebiliyor.

Gebele Radar Üssü’nde 500 Azerbaycanlı ı olmak üzere toplam 1500 askeri uzman ve sivil görevli çalışıyor. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra nükleer savunma sistemi içerisinde bulunan Gebele gibi 9 radar istasyonundan ancak üçü (Murmansk, Peçoro ve İrkuts) Rusya Federasyonu sınırları içinde kalmıştı.
KAYNAK: fikri takip.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.