FLAŞ: Ermeni Soykırımı Tasarısı kabul edildi

FLAŞ: Ermeni Soykırımı Tasarısı kabul edildi
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde oylanan Ermeni Soykırımı Tasarısı, 27 evet oyuna karşı 21 hayır oyuyla kabul edildi.
Oylamayı, Ermeni tasarısına karşı Türkiye'nin tezlerini anlatmak üzere Washington'da bulunan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Egemen Bağış başkanlığındaki TBMM heyeti ile Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da izledi.
"İLİŞKİLER ZEDELENECEK"
Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, 'Karara üzüldük. Geçmemesi için çok çalışmıştık. Bundan evelki oylamalara bakıldığında bu oranın Türkiye lehine biraz değiştiğini söyledi. Daha önce açık ara kabul ediliyordu. ABD'ye ilişkilerimiz zarar görür çağrılarımıza rağmen, bu sorumluluğu almaları hayret verici birşey. Bundan sonra Genel Kurul'da oylama yapılacak. 435parlamenter orda oy kullanacak. Umudumuz orda bunu geçmemesi yönünde. Bundan sonraki ilişkilerimiz, tabiatıyla özellikle haketmediğimiz bu karar yanlış oldu. İlişkiler illaki zedelenecektir.' yorumunu yaptı.
Pelosi, Komitenin bu kararını Genel Kurula götürmesi, Genel Kurul'da da kabul edilmesi durumunda Nihai halini alması için Başkan Bush'un onaylaması gerekiyor.
Pelosi'nin şu anki tavrının tasarıyı Genel Kurul'a götürme yönünde olduğu alınan ilk bilgiler arasında.
Genel Kurul'un yarısından çoğunun tasarının arkasında olduğu biliniyor. Pelosi'nin tasarıyı Genel Kurul'a taşıması halinde 435 üyeli Genel Kurul'da kabul edilmesine kesin gözü ile bakılıyor.
GÜL: SAĞDUYU ÇAĞRILARINA KULAKLARINI TIKADILAR
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının kabul edilmesiyle ilgili olarak 'Ne yazık ki Amerika Birleşik Devletleri'nde bazı politikacılar, sağduyu çağrılarına kulaklarını tıkayarak bir kez daha büyük meseleleri küçük iç politika oyunlarına alet ve feda etme teşebbüsünde bulunmuşlardır' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, AA'nın konuya ilişkin sorusu üzerine şu açıklamayı yaptı: 'Ne yazık ki Amerika Birleşik Devletleri'nde bazı politikacılar, sağduyu çağrılarına kulaklarını tıkayarak bir kez daha büyük meseleleri küçük iç politika oyunlarına alet ve feda etme teşebbüsünde bulunmuşlardır. Bu, Amerika Birleşik Devletleri gibi büyük bir gücün temsilcilerine yakışan ve yarayan bir tutum değildir. Komite'nin bu kabul edilmez kararının, geçmişteki benzerleri gibi Türk halkı için hiçbir geçerliliği ve saygınlığı yoktur.'
TASARI ÜZERİNE YOĞUN TARTIŞMALAR YAŞANDI
Komitenin hafta sonunda hayatını kaybeden üyesi Jo Ann Davis için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan oturumda, komite Başkanı Demokrat Parti California Milletvekili Tom Lantos, “20. Yüzyılın Osmanlı askerlerinin elinde büyük sayıda ölen Ermenileri konuşuyoruz. Bu olayların gerçekleştiğine dair Kongre'de ve ülkemizin genelinde görüş birliği var” dedi.
Lantos, Amerikalı liderlerin bu olayların gerçekleştiğini tanımada birleştiğini, ancak “soykırım” tanımlamasının doğru olup olmadığı konusunda bölündüklerini kaydetti. Lantos, ABD'nin eski başkanlarından Ronald Reagan'ın “Ermeni soykırımı” sözünü kullandığını, ancak onun ardından gelen başkanlar George Bush, Bill Clinton ve şu andaki Başkan George W. Bush'un Türkiye'nin hassasiyetini dikkate alarak, bu sözü kullanmadığını söyledi.
Tom Lantos, Irak'taki Amerikan kuvvetlerinin önemli ölçüde Türkiye'den geçen lojistik desteğe dayandığını kaydetti ve “Hiçbirimiz bu lojistik destek hattının tehdit altına girdiğini veya aniden kesildiğini görmek istemez” diye konuştu.
Cumhuriyetçi Parti Florida Milletvekili Ilena Ros-Lehtinen de, açılış konuşmasında, “Bu çok önemli ve ağır bir mesele. Hepimiz bütün faktörleri gözden geçirmeliyiz. Tasarının geçmesinin sonuçlarını iyi hesaplamalıyız. Şu anda savaşın tam ortasındayız. Bu nedenle ben tasarıya karşıyım. Bizim Irak'taki kapasitemize zarar verecek. Benim kızım da şu anda Irak'ta hizmet veriyor” dedi.
Ros-Lehtinen, tasarının daha önce en kuvvetli destekçileri arasında yer alıyordu.
Demokrat Parti California Milletvekili Brad Shermen, tasarıyı geçirmenin komitenin sorumluluğunda olduğunu savunarak, “Ankara'dan sadece birkaç kızgın söz gelir. Bugün başımızı eğsek bile, Temsilciler Meclisi'ndeki tasarıya destek veren 225 milletvekili gelecek yıl bunu yine getirecek” diye konuştu.
Bu arada, Demokrat Parti New York milletvekili Gary Ackerman, “Türkiye'deki dostlarımız mevcut durumu iyi anlamalı. Bu meseleyi aşma kapasitesine sahipler. Bugün burada Osmanlı İmparatorluğu'nun yaptıklarını konuşuyoruz, bugünkü Türkleri değil” dedi.
Ackerman, ayrıca salona “Ermeni soykırımı”ndan kurtulduğunu belirten 4 kişiyi getirdiğini ifade etti ve bu kişilerden ellerini kaldırarak kendilerini göstermelerini istedi.
Indiana Cumhuriyetçi Parti Milletvekili Gan Burton, bu tasarı yüzünden bütün Orta Doğu'nun istikrarsızlık riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Burton, 90 yıl önce gerçekleşmiş olan olayları tartışmanın anlamı olmadığını belirtirken, bugün bölgedeki gerçeklerin çok farklı bir tablo yarattığını söyledi.
Burton, Afganistan ve Irak'ta çatışmalar varken, İsrail-Filistin meselesi ve nükleer kapasitesini geliştirmeye kalkışan bir İran söz konusu iken bu tasarıyı geçirmenin doğru olmayacağını kaydetti. Ermeni iddialarına prim veren Fransa'nın savunma ve diğer ticari anlaşmalarda Türk tarafının kısıtlamalarına maruz kaldığını hatırlatan Burton, tasarının geçirilmesinin Türk-Ermeni uzlaşmasına da zarar vereceğini ifade etti.
Gan Burton, Türkiye gibi iyi bir müttefike karşı tavır almakla ABD'nin kendi güvenliğini tehlikeye attığını söyledi ve “Bunun doğru yolu bu değil, doğru zamanı da değil” dedi.
ABD Kongresindeki Türk Dostluk Grubunun kurucularından Robert Wexler da, tasarının geçmesinin Türk-Ermeni uzlaşma çabalarını riske atacağına dikkat çekti. Wexler, ayrıca İncirlik Üssünün yüzde 75 oranında askeri kargo taşımacılığında kullanıldığını yineledi.
Colorado Cumhuriyetçi Parti Milletvekili Tom Tancredo, Ermeni tasarısı benzeri tasarıları geçirmenin sonu olmayacağını kaydetti ve “Roma İmparatorluğunu da mı kınayacağız” diye sordu.
TASARI NELERİ İÇERİYOR?
106 sayılı karar tasarısı, ilk olarak bugün Dış İlişkiler Komitesi'nde görüşülerek oylanacak. Bir sonraki hafta da Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nun gündemine alınacak.
Tasarı, "Ermeni soykırımı"nın tanınmasını ve Başkan'ın Amerikan dış politikasını buna uygun olarak şekillendirilmesini öngörüyor.
435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde tasarıya 225 parlamenter destek veriyor.
Tasarının bağlayıcılığı bulunmuyor, ancak Beyaz Saray, tasarının Kongre'den geçmesi halinde Türkiye'nin yaptırım uygulamasından ve Irak'taki Amerikan askerlerinin çeşitli sorunlarla karşılaşmasından endişe ediyor. yeni şafak

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.