18 Kasım 2007

KUZEY IRAK'TA YENİ PETROL ANLAŞMALARI..!

Kuzey Irak'ta yeni petrol anlaşmaları
8 Kasım 2007, Perşembe

Çıkardığı petrol ve doğalgaz yasası kapsamında yabancı şirketlerle imzaladığı anlaşmalar yüzünden merkezi hükümetle petrol kavgasına giren Bölgesel Kürt Yönetimi, buna karşın yeni petrol anlaşmaları imzalamaya devam ediyor. İmzalanan 7 yeni anlaşmayla, uluslararası şirketlerle yapılan anlaşmaların sayısının 15'e ulaştığı bildirildi.

DIŞ HABERLER Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi, yabancı şirketlerle petrol üretiminin paylaşılmasını öngören 7 yeni anlaşmayı onayladı. Bölgesel yönetimden yapılan yazılı açıklamada, İngiltere, ABD, Macaristan ve Hindistan merkezli şirketlerle imzalanan anlaşmalarla birlikte, uluslararası şirketlerle yapılan anlaşmaların sayısının 15'e ulaştığı bildirildi.

Anlaşmalar, geçen Ağustos ayında kendi petrol ve doğalgaz yasasını kabul eden bölgesel yönetimin, yasa kapsamında imzaladığı üçüncü uluslararası anlaşma oldu.

Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Havrami, petrol üretiminin paylaşımına ilişkin yeni sözleşmelerin imzalanmasıyla, Irak'ın kuzeyinde 20 kadar uluslararası petrol şirketinin faaliyet göstereceğini, uluslararası şirketlerin yoğun olarak ilgilendiği 24 petrol bölgesiyle ilgili 5 yeni anlaşmanın da müzakere aşamasında olduğunu söyledi.

Havravi, kuzey Irak'taki petrol arama ve üretim faaliyetindeki artışın Irak'taki yatırımı arttıracağını söyledi. Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şahristani, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin uluslararası şirketlerle tek taraflı anlaşma imzalamasına karşı çıkmış ve imzalanan anlaşmaları "yasadışı" olarak kabul edeceklerini açıklamıştı. Açıklama üzerine bazı Kürt yetkililer, Şehristani'nin istifasını istemişti.

Petrolün nasıl paylaşılacağına karar veremeyen Irak Parlamentosu'ndaki partiler, ABD'nin baskılarına rağmen henüz petrol ve doğalgaz yasasını çıkartmış değil. Petrol kaynaklarını yabancı şirketlere devretme konusunda yol alan Bölgesel Kürt Yönetimi ise, kuzey Irak'taki petrol ve doğalgaz faaliyetlerinden kazanılan paranın merkezi hükümetle paylaşılmasını öngören bir anlaşma imzaladıklarını belirterek anlaşmaları savunuyor.

www.sol.org.tr


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır... Taraf olunması gerekiyor isede "MÜSLÜMAN ANADOLU İNSANININ " tarafında yer alan HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Sayfalarımızda yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.

"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.