T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Satranç gibi

satranç gibi

Kürt, Güneydoğu, Kuzey Irak, İran, ABD, Ambargo, Suriye, İsrail, Yahudiler,Cumhurbaşkanı Gül, Yeni Anayasa, Derin Devlet, Ulusalcılar, Şehitler, Ordu, Erdoğan , Araplar ...

Bu listeyi uzatmak mümkün. Hepsi birbiri ile bağlantılı kelimeler, son 16 yıl diyebiliriz, bunu 6 yıla da rahatlıkla daraltabiliriz, hepsi mümkün ama ben özellikle son 6 aya dikkatimi yoğunlaştıracağım.

Kronolojik bir sıra olmasa da son 6 ayda önce Cumhurbaşkanlığı seçimleri krizini yaşadık, hemen sonrasında tırmanışa geçen terör eş zamanlı Hrant Dink cinayeti ve misyoner cinayeti, hemen ardından şehitler, Suriye ve İran ile eş zamanlı olarak yakınlaşmamız, İran ile enerji konusunda çok ciddi ortaklıklar, Kuzey Irak ile de resmi yollardan olmasa da oradaki aşiretler düzeyinde olan yakınlaşmalar, ABD'nin Irak'taki kayıplarının eş zamanlı olarak artması, İngiltere de Bomba yüklü arabalar, Türkiyenin ABD'ye hayatınızı zorlaştırırz açıklamaları, Irak sınırında 150000 Türk askeri, eş zamanlı olarak AB ile iplerin gerilmesi, Arap dünyasındaki diplomatik değişimler ve Irak pastası.

Fazlası var eksiği yok...

Bunların tamamı birbirleriyle çok yakından ilgili ve çözüm ise bunlar arasında katsayısı en yüksek olanı bulmak.

Şunu demek istiyorum. Yukarıda saydığım her şeyi bir sosyal olgudaki bilinmeyenler olarak ele alırsak bu olguyuçözmenin en kolay yolu katsayısı en büyük olanı bulmaktan geçiyor.

Yani soru şu yukarıdakiler içerisnde diğerlerini etkileme gücü diğerlerinden daha fazla olanlar hangileri?

Hemen kendimce çözümlemeye başlayayım:

Etkileyenler : ABD, Cumhurbaşkanı Gül, Erdoğan, Rusya, İran, Yahudiler, Araplar
Etkilenenler : Suriye, Kürtler, Kuzey Irak, Ulusalcılar, Derin Devlet, Ordu, Şehitlerimiz

Bu ayrımdaki hemen her eleman hem diğerlerini etkiliyor hemde diğerlerinden etkileniyor ama ben burada etkileyenler olarak ayırdıklarım net etkileme gücü olanlar.

Olanları farazi olarak 4-5 kişilik çok taraflı bir satranç oyununa benzetirsek herkes sürekli bazı hamleler yapıyor, kimisi bekliyor kimisi devam ediyor vs.

Uzun zaman önce amatör olarak satranç ile uğraşmış biri olarak santrançta kazanmanın birinci kuralının rakibin stratejisini çözmek olduğunu öğrenmiştim. rakibin stratejisini çözen oyunu kazanıyor.

Oldukça kapalı yazdım, artık stratejilerde başka bir yazıya.

Selamlar



--
We are in the world as words are in a book. Each generation is like a line, a phrase...

Dünyada, bir kitabın içerisindeki sözcükler gibiyiz. Her nesil bir satır, bir cümle misali…
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır... Taraf olunması gerekiyor isede "MÜSLÜMAN ANADOLU İNSANININ " tarafında yer alan HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Sayfalarımızda yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.

"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.