T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Somaliler Mogadişu'yu yeniden ele geçirdi


Somaliler Mogadişu'yu yeniden ele geçirdi
İslami Mahkemeler Birliği, haftalardır süren çatışmaların ardından Somali'nin başkenti Mogadişu'yu yeniden ele geçirdi.
Cuma, 09 Kasım 2007 01:22


Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Somali'nin başkenti Mogadişu yeniden İslami Mahkemeler Birliği'nin denetimine geçti. Somali'yi işgal eden Etiyopya askerlerinin başkenti terkedip, kaçtıkları belirtiliyor. Başkentteki halkın İslami Mahkemeler Birliği'ni karşılamak için sokaklara döküldüğü vurgulandı.

Görgü tanıkları ve AFP muhabiri, Somali'deki hükümete bağlı birliklere destek veren Etiyopyalı askerlerden birinin öldürüldüğü ve "Etiyopyalı sömürgecilere karşı savaşıyoruz" diye bağıran 100 kadar kişinin askerin cesedini Sukaholaha ile Barubah mahalleleri arasında kilometrelerce yerlerde sürüklediğini, cesedin üzerinde tepinip tükürdüklerini aktardı. Bugünkü çatışmalarda 7 Etiyopya askerinin öldürüldüğü belirtildi.


ABD yönetiminin de desteğiyle Etiyopya askerleri Aralık ayında Somali'ye girmiş ve İslami Mahkemeler Birliğini başkentten çıkarmıştı. ABD ordusu karadan ve havadan Etiyopya askerlerini desteklemiş ve AC-130 ağır bombardıman uçakları ile başkenti bombalamıştı. İslami Mahkemeler Birliği sivillerin fazla zarar görmemesi için başkenti terketmek zorunda kalmıştı. Aylar yeniden toparlanan İslami Mahkemeler Birliği halkın da desteğiyle dün akşam Mogadişu'ya girdi.

1991 yılından 2005 yılında kadar merkezi bir yönetimin olmadığı ve tamamen kaosun hakim olduğu Somali, 2005-2006 yılları arasında İslami Mahkemeler Birliği'nin ülkede denetimi sağlamasıyla en güvenli dönemini yaşamıştı. Bir yıl aradan sonra Somaliler yeniden gerilla taktikleri izleyerek, ülkedeki Etiyopya askerlerine yönelik saldırılar düzenledi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.