12 Eylülün Değiştirdiği Hayatlar (8)

CEZAEVLERİNDE ŞEHİT OLAN ÜLKÜCÜLER

ABDURRAHMAN KILIÇ

15.3.1980 Gaziantep'li olup 22 yaşındaydı. 1979 yılında
memleketinde işlenen bir cinayetin zanlısı olarak tutuklanmış, Adana Kapalı Cezaevi'ne gönderilmişti. Olay günü, komünistlerin,
Ülkücü mahkumların kaldığı koğuşlara yaptıkları büyük bir baskın sırasında, Hasan Hüseyin Akbaş ile birlikte şişlenerek şehit edildi. Cenazesi, memleketinde toprağa verildi.


AHMET KERSE



30.1.1983 Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine bağlı Gürsu köyündendi. Gaziantep Eğitim Enstitüsü'nde okuyordu. 1980 yılı Şubat ayında, polisler tarafından Kilis'te yakalanarak gözaltına alınıp bir ay süreyle işkence yapıldı. Çıkarıldığı 12 Eylül mahkemelerinde de, bütün şahitlerin, aleyhine ifade vermedikleri için tutuklandıkları bir yargılamadan sonra, 8 Temmuz 1981 tarihinde idam cezasına mahkum edildi. 25 yaşındayken, tutuklu bulunduğu Gaziantep Cezaevi'nin infaz bahçesinde sabaha karşı asılarak şehit edildi.


ALİ BAKIR

1981 Hatay'ın İskenderun kazasındandı. 25 yaşında olup evli ve bir çocuk babasıydı. İskenderun'un Dumlupınar mahallesinde oturuyordu. 12 Eylül sonrasında, polisler tarafından gözetim altına alındığında çeşitli işkenceler gördü. Tutuklanarak gönderildiği İskenderun Kapalı Cezaevi'nde de sürekli Cezaevi idaresinin baskısına uğruyordu. Yaşadığı bu eziyetler
sebebiyle ağır hastalandı. Tedavi olmasına müsaade edilmediği gibi cezaevinden polisler tarafından sorgulanmak için tekrak gözetim altına alındı ve bu işkenceler sırasında komaya girdi. Hastahaneye kaldırıldıysa da kurtarılamayarak şehit oldu. Cenazesi, İskenderun Karaağaç Mezarlığı'nda toprağa verildi.


ALİ BÜLENT ORKAN

13.8.1982 Samsun'luydu. 25 yaşında olup ailece Ankara'nın Etlik Aşağıeğlence semtinde oturuyordu. İncirli Lisesi gece bölümü öğrencisiydi. 1980 öncesinde meydana gelen bazı olaylar sebebiyle yargılandığı 12 Eylül mahkemelerinde idam cezasına çarptırıldı. Kapatıldığı Mamak Askeri Cezaevi'nin ölüm hücresinden sabaha karşı alınarak götürüldüğü Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nin infaz bahçesinde asılarak şehit edildi. Cenazesi, Ankara Karşıyaka Asri Mezarlığı'na defnedildi.


BAKİ YEŞİLOĞLU

1942 29.7.1978 Kırıkkale'liydi. 36 yaşında olup evli ve 4 çocuk babasıydı. Ailece, Bursa'da ikamet ediyorlardı. Tofaş Fabrikası'nda işçi olarak çalışıyor ve Misk sendika temsilciliği yapıyordu. Fabrikada verdiği sendika mücadeleleri yüzünden tutuklandı. Bursa Kapalı Cezaevi'ne konuldu. Siyasi çalışmalarını burada da devam ettirdiği için Balıkesir Kapalı Cezaevi'ne sürgün edildi. Olay günü, cezaevi idaresi tarafından, telefonla arandığı söylenerek koğuşundan çıkarılıp idare binasına götürüldü.
Fakat, kendisini kimsenin aramadığını öğrenip koğuşuna geri dönmek isterken, önceden kapıları açık bırakılan sol siyasi kısımdan çıkan bir grup komünistin saldırısı neticesi aldığı şiş ve bıçak yaraları neticesi şehit oldu. Cenazesi, Kırıkkale'de toprağa verildi.


BEKİR BAĞ

2.11.1980 Ankara'nın Çubuk kazasından olup 18 yaşındaydı. Ailece, Ankara'da Abidinpaşa'nın Bağlarbaşı sokağında oturuyorlardı. 12 Eylül'den sonra, çeşitli iddialarla C-5'e alınıp polis ve askerler tarafından işkence yapıldı. Daha sonra, tutuklanıp Mamak Askeri Cezaevi'ne gönderildi. Fakat, burada da bütün tutuklulardan ayrı bir yere konulmuştu ve akıl almaz işkencelere devam ediliyordu. Olay günü, "hücresinde kendini asmış vaziyette bulundu" denilerek hastahaneye kaldırıldıysa da kurtarılamayarak şehit oldu. Şehadet sebebi, günlerdir aralıksız yapılan fiziki işkencelerin vücudunda meydana getirdiği harabiyetti. Hemen her tarafı yara ve çürüklerle dolu simsiyah olmuş cenazesi otopsi yaptırılmadan Ankara'da toprağa verildi.


CENGİZ BAKTEMUR

2.5.1982 Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Polat köyünden olup 20 yaşındaydı. Ailece, Doğanşehir'de Yeni Belediye Garajı'nın yakınında oturuyorlardı. Liseyi yeni bitirmişti. Doğanşehir'de meydana gelen bir olaya adı karıştığı için tutuklanıp cezaevine kapatıldı ve 12 Eylül Mahkemeleri'nde yargılanarak idam cezasına mahkum edildi. 2 Mayıs günü,
sabahın erken saatlerinde Elazığ Kapalı Cezaevi'nde asılarak şehit edildi. Mahkemede idam cezasına çarptırıldığını öğrenen annesi, ruhi bunalım geçirdi. Şehadetini duyunca da felç oldu. Cenazesi, Doğanşehir Mezarlığı'na defnedildi.


CEVDET KARAKAŞ

4.6.1981 Elazığ'lı olup 21 yaşındaydı. Ailesi ile birlikte Almanya'da bulunuyorken, Türkiye'ye, vatanına dönmüştü. Elazığ'da cereyan eden bir olaya adı karıştığı için tutuklandı ve 12 Eylül Mahkemeleri'nde yargılanarak idam cezasına çarptırıldı. 2 Haziran günü, sabahın erken saatlerinde Elazığ Kapalı Cezaevi'nde asılarak şehit edildi.


CUMALİ ŞİMŞEK

1.8.1981 Adana'lı olup 18 yaşındaydı. Kayseri'de Yavuzlar mahallesinde oturuyor ve Karsu Tekstil Fabrikası'nda işçi olarak çalışıyordu. 12 Eylül'den sonra polisler tarafından gözaltına alınmış ve götürüldüğü Emniyet Müdürlüğü'nde yapılan işkencelere rağmen hiç bir suç kabul ettirilememişti. Bu sebeple, sorgulanmasına devam edilebilmesi için Zincidere Askeri Cezaevi'ne gönderildi. Burada da, günlerce yapılan işkenceler neticesinde ağır hastalandı. İşkence yapıldığını gizlemek için, cezaevi idaresi hastahaneye göndermeyince girdiği komadan çıkamayarak şehit oldu. Cenazesi, memleketinde toprağa verildi.

FİKRİ ARIKAN

27.3.1982 Çorum'un Alaca kazasından olup 32 yaşındaydı. Ankara Türközü Bademlidere semtinde oturuyordu. Ankara'da cereyan eden bir takım olaylara karıştığı iddiasıyla tutuklanarak Mamak Askeri Cezaevi'ne kapatılmıştı. Yargılandığı 12 Eylül mahkemelerinde "idam"ına karar verildi. 27 Mart günü, sabahın ilk saatlerinde Mamak Cezaevi'nde kaldığı ölüm hücresinden çıkarılarak götürüldüğü Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde asılarak şehit edildi. Cenazesi, Ankara Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi.


HALİL ESENDAĞ

5.6.1983 Manisa'nın Saruhanlı kazasına bağlı Gözlet köyündendi. 21 yaşında olup evliydi. Bir takım olaylara karıştığı iddiasıyla polisler tarafından yakalandı. Tutuklandıktan kısa bir süre sonra, 12. Eylül mahkemeleri tarafından idama mahkum edildi. 3 Haziran tarihinde, hakkındaki idam cezasının sabaha karşı infaz edildiğine dair radyo ve TV.'den yayın yapılmasına rağmen, polisler tarafından cezaevinden alınıp Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Burada, "itiraf" etmesi için iki gün boyunca akıl almaz işkenceler yapıldı ve 5 Haziran günü Buca Cezaevi'ne geri getirilip, sabahın ilk saatlerinde asılarak şehit edildi.

HASAN ALEMLİOĞLU.....

1983 Nevşehir'li olup ailece, Ankara-Abidinpaşa Aşık Veysel mahallesinde oturuyorlardı. 23 yaşındaydı ve taksi şoförlüğü yapıyordu. Askerden geldikten hemen sonra bir takım asılsız suçlamalar sebebiyle tutuklanarak Mamak Cezaevi'ne kapatılmıştı. Cezaevindeyken yetersiz beslenme, fiziki ve psikolojik işkenceler yüzünden siroz hastalığına yakalandı. Cezaevi idaresi tarafından, gereken muayene ve tedavilerin yapılmasına izin verilmediği için acılar içinde kıvranarak şehit düştü. Son gününde, komaya girmesine rağmen, saatlerce o halde bekletilmiş ve ancak şehit olduktan sonra hastahaneye götürülmüştü.


HASAN HÜSEYİN AKBAŞ

15.3.1980 Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Maraba (Çatova) köyünden olup 27 Yaşındaydı. Ailece, köyde oturuyorlardı. Kıbrıs Savaşı gazisiydi. Kahramanmaraş Eğitim Enstitü'nde okuyordu. Mayıs-1978'de, CHP. iktidarı tarafından, ETKO.'nun başkomutanı olduğu iddiasıyla tutuklanmıştı. Adana Kapalı Cezaevi'nde yatmaktayken olay günü, komünistler tarafından Ülkücülerin bulunduğu koğuşlara yapılan büyük bir baskın sırasında yanındaki bir arkadaşıyla birlikte şiş ve bıçak darbeleri ile delik deşik edilerek şehit edildi. Cenazesi, memlektetinde toprağa verildi. Cezaevine girdikten iki ay sonra kardeşi de Elbistan'da şehit edilmişti.


HÜSEYİN BAYRAM

6.8.1979 Antalya'lı olup 17 yaşındaydı. Ülkücülük suçundan girdiği Antalya Kapalı Cezaevi'nde yatarken, olay günü, komünist mahkumların başlattıkları isyan sırasında, cezaevinin banyo kısmında mahsur kaldı. Burada, komünist saldırganlar tarafından, önce şiş ve bıçak darbeleri ile ağır yaralandı. Sonra da, başına tüplerle vurularak ezilmek suretiyle şehit edildi. Olaydan sonra cenazesi, polisler tarafından kaçırılıp gizlice bir çukura gömülmek istenirken, Ülküdaşları yetişerek müdahele etmiş ve önce cenaze namazını kılıp sonra da usulüne uygun bir mezar kazarak Antalya'nın Kütükçü Mezarlığı'na defnetmişlerdir.


İHSAN KARADAĞ

19.6.1979 Adana'lı olup 19 yaşındaydı. Trabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde okuyordu. Okulda meydana gelen olaylar sebebiyle 18 Ocak 1979 tarihinde tutuklanarak Trabzon Kapalı Cezaevi'ne konulmuştu. Olay günü, cezaevinde isyan başlatarak bütün bölümleri işgal eden komünist tutuklular, Ülkücülerin bulunduğu koğuşa da saldırıp koğuş kapısındaki mazgal deliğinden içeri silahla ateş açtıkları sırada kafasına isabet eden tek kurşunla vurularak şehit oldu. Cenazesi, Adana'da toprağa verildi.

MEHMET BAŞAK

1981 Hatay'ın Kırıkhan ilçesinden olup 36 yaşındaydı. İskenderun'un Dumlupınar mahallesinde oturuyor, Demir-Çelik Fabrikası'nda işçi olarak çalışıyordu. Evli ve bir çocuk babasıydı. 12 Eylül darbesinden sonra Ülkücü olduğu için gözaltına alınarak çeşitli işkencelere tabi tutuldu. Akabinde tutuklanarak cezaevine konuldu. MHP. Davası İskenderun Bölgesi sanığı olarak yargılanırken siroz hastalığına yakalandı. Yatmakta olduğu Gaziantep E. Tipi Cezaevi'nde yeterli tedavi imkanı sağlanmadığı için şehit düştü.

MUAMMER YALÇIN

Antalya'lıydı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi iken Ülkücülük suçundan dolayı tutuklanarak Antalya E.Tipi Kapalı Cezaevi'ne kapatılmıştı. Cezaevi şartlarının olumsuzluğu ve çektiği eziyetler sebebiyle kan kanserine yakalandı. Ancak, cezaevi müdürünün, cezaevi doktoruna baskı yaparak uzun zaman hastahaneye sevkini engellemesi yüzünden hastalığı ilerledi. Hastalığı had safhadayken, Ankara'da bir hastahaneye kaldırıldıysa da çok geç kalındığı için kurtarılamayarak şehit
düştü. Cenazesi, Antalya'da toprağa verildi.

MUSTAFA PEHLİVANOĞLU

7.10.1980 Ankara'nın Balgat semtinde oturuyor olup 22 yaşındaydı. Ülkücülük suçundan cezaevine girmiş ve idam cezasına mahkum edilmişti. Mamak Askeri Cezaevi'de yatarken bir fırsatını bularak kaçmayı başardıysa da kısa bir müddet sonra tekrar yakalandı. 12 Eylül cu ntası tarafından, idam edilmesi için verilen emir, Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde yerine getirildi ve sabahın erken saatlerinde asılmak suretiyle şehit edildi. Cenazesi, Ankara Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi.

OSMAN PAKSOY

Trabzon'un Sürmene ilçesinden olup 19 yaşındaydı. İstanbul'da Bakırköy'ün Güngören semtinde oturuyordu. Ülkücülük suçundan girdiği Sağmalcılar Cezaevi'nde, çıkan olaylar sırasında komünist militanlar tarafından şişlenerek ağır yaralandı ve öldü sanılarak atıldığı çöplükte tesadüfen bulunarak hastahaneye kaldırıldı. Uzun bir müddet tedavi görmesine
rağmen kurtarılamayarak şehit düştü.

SAMET ASLAN

30.12.1987 Ağrı'nın Gilasor köyünden olup 30 yaşındaydı. Ağrı Öğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra Van Eğitim Enstitüsü'ne kaydolmuştu. Bazı olaylara adı karıştırıldığı için polisler tarafından aranır duruma düşünce, yurtdışına çıkmış ve uzun yıllar kaçak yaşamıştı. Hollanda'da kalırken, ruhsatsız silah taşımak suçundan polisler tarafından yakalanınca da kendi isteği ile Türkiye'ye dönmüş ve tutuklanarak Ağrı E Tipi Kapalı Cezaevi'ne kapatılmıştı. Burada, devamlı olarak polisler ve MİT. tarafından sorgulanarak ruhi dengesi bozuldu ve baskılarla intihar etmeye zorlandı. Bir gün hücresinde asılmış vaziyette bulundu. Cenazesi, Ağrı'da toprağa verildi.


SEFA AYDIN BALTACIOĞLU

17.5.1979 Antalya'lı olup 18 yaşındaydı. Ülkücülük suçundan tutuklanarak Antalya Kapalı Cezaevi'ne kapatılmıştı. Cezaevinde çıkan olaylar sırasında yaralanan bir arkadaşına yardım etmek isterken komünist militanların saldırısına uğrayarak aldigi sis ve bicak yaralari neticesinde ağır yaralandı. Hastahaneye kaldırılırken yolda şehit düştü.
Cenazesi, Antalya'nın Kumluca ilçesinde toprağa verildi.


SELÇUK DURACIK

5.6.1983 Yugoslavya göçmeni bir ailenin çocuğu olup 22 yaşındaydı. Ailece, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde oturuyor, seyyar satıcılık yapıyordu. Daha önce de bir kaç defa Ülkücülük suçundan cezaevine girmişti. Polisler tarafından arandığını öğrenince kendiliğinden giderek emniyete teslim olmuş fakat, yargılandığı "12 Eylül Adaleti" dağıtan İzmir 2. Nolu Askeri Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırılmıştı. 3 Haziran günü, idam edildiğine dair haberler radyodan yayınlanırken İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde işkence ile yeni ifadeleri alınmaya çalışıliyordu. Iki gün sonra Buca Kapalı Cezaevi'nde sabaha karşı asılarak şehit edildi.


VELİ CAN ODUNCU

17.7.1988 Türkistan göçmeni bir ailenin çocuğu olup 28 yaşındaydı. CHP. Hükumeti zamanında, Pol-Der.'li polisler tarafından gözaltına alınıp işkence yapılarak imzalattırılan ifadeleri sebebiyle tutuklanmıştı. 10 yıla yakın bir süre cezaevinden cezaevine sürgün edilerek yaşadı. Gaziantep Özel Tip Kapalı Cezaevi'nde yatmaktayken bulunduğu kısımda
çıkan bir olay sırasında iki hainin şiş ve bıçak darbelerine maruz kalarak şehit düştü. Cenazesi, İstanbul, Bakırköy-Güneşli Mezarlığı'na defnedildi.


YAŞAR DURUKAN

23.12.1979 Aydın'ın Koçarlı ilçesine bağlı Yeniköyden olup 23 yaşındaydı. Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencisiydi. Ülkücülük suçundan dolayı Trabzon'da tutuklanarak beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezasının kalan kısmını tamamlaması için sevk edildiği Koçarlı Cezaevi'nde olay günü, dört komünist militanın şiş ve bıçaklı saldırısına uğrayarak şehit düştü. Cenazesi, köyünün mezarlığına
defnedildi.

YUNUS UZUN

18.1.1988 Adana'lı olup 28 yaşındaydı. CHP. Hükumeti zamanında, 1979 yılında, Pol-Der.'li polisler tarafından gözaltına alınıp akıl almaz işkencelerle bir çok faili meçhul olayın suçlusu yapılmış ve cezaevine kapatılmıştı. 10 yıla yakın bir müddet, mahkemelerde yargılanarak ve cezaevinden cezaevine sürgün edilerek yaşadı. Son olarak sürgün edildiği Aydın Özel Tip Kapalı Cezaevi'nde elektrik çarpması neticesi şehit düştü. Cenazesi, Adana'nın Karaisalı ilçesine bağlı Kaşoba köyündeki mezarlığa defnedildi.

Recep Küçükizsiz / 1 Kasım 2002 / Ötüken



--
We are in the world as words are in a book. Each generation is like a line, a phrase...

Dünyada, bir kitabın içerisindeki sözcükler gibiyiz. Her nesil bir satır, bir cümle misali…
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.